Csontozó munkás tanfolyam
A tanfolyamról
A Csontozó munkás darabol, csontoz, húst kivág. Ismeri a technológiai műveletek szakszerű elvégzésének a hús minőségére gyakorolt hatását. Szakszerűen és biztonságosan üzemelteti a daraboló, csontozó üzemi egyszerű gépeket és berendezéseket. A Csontozó munkás feladataihoz kapcsolódóan takarít, tisztít, fertőtlenít, betartja a higiéniai és munkabiztonsági előírásokat egyaránt.
A Csontozó munkás melléktermékeket gyűjt, osztályoz, szállít és kezel az előírások betartása mellett. A technológiai műveleteket vezetői irányítás és felügyelet mellett önállóan végzi. Ismeri és betartja a higiéniai, minőségbiztosítási, munkavédelmi-,tűz- és környezetvédelmi előírásokat.
A „Csontozó munkás” a Hentes és húskészítmény-készítő 407210508 kapcsolódó részszakmája az Élelmiszeripar ágazaton belül.
A Csontozó munkás részszakma szakmai tartalma:
- Mikrobiológiai és minőségbiztosítási ismeretek tantárgy: tanításának célja, hogy a Csontozó munkás tisztában legyen a mikroorganizmusok húsipari
jelentőségével. Ismerje a legfontosabb mikroorganizmus-csoportokat, tudjon különbséget tenni a káros és hasznos tevékenységű mikroorganizmusok között, azokat a környezeti tényezőket, amelyek befolyással vannak a mikroorganizmusokra, az emberre veszélyes kórokozókat. Csoportosítani tudja az emberre veszélyes és emberre nem veszélyes állatbetegségeket. Ismerje azokat az eljárásokat, amelyek gátolják a mikroorganizmusok életműködését, vagy elpusztítják azokat, a húsiparban alkalmazott élelmiszer biztonsági rendszerek fajtáit, felépítését, működését. Tisztában legyen a nyomonkövethetőség élelmiszer-biztonsági jelentőségével. Ismerje a legfontosabb nyomonkövetési rendszereket. A Csontozó munkás képes legyen felismerni azokat a tényezőket, amelyek veszélyt jelentenek az élelmiszer-biztonságra. - Vágóállat-ismeret tantárgy: tanításának célja, hogy a Csontozó munkás tisztában legyen a húsipar számára legfontosabb vágóállat fajokkal, illetve -fajtákkal, és azok hasznosítási irány szerinti csoportosításával. Megismerje a vágóállatok húsipari szempontból legfontosabb szöveteit, szerveit, testüregeit,
szervrendszereit, valamint a vágóállatok testfelépítését, legfontosabb csontjait, ízületeit. - Félsertés darabolása, csontozása tantárgy: tanításának célja, hogy a Csontozó munkás megismerje a bőrös és tőkeféltestek átvételének előírásait. Képes legyen felvinni az informatikai-nyomonkövetési rendszerbe az átvételi paramétereket (tömeg, vágás időpontja, maghőmérséklet, vágás helye stb.). Rendelkezzen a sertés anatómiai testfelépítésének, főbb testrészeinek, ízületeinek az ismeretével, és ezeket alkalmazva el tudja végezni a bőrös, lehúzott vagy tőkefélsertés testtáji darabolását. Tudjon különbséget tenni a kereskedelmi értékesítésre előkészített és a gyártástechnológiához felhasznált húsalapanyag előkészítésének módjai között. Biztonságosan, magabiztosan kezelje a kéziszerszámokat. Szakszerűen, a lehető leggazdaságosabb módon tudja kicsontozni a darabolt húsrészeket. Ismerje az egyes húsalapanyag-minőségi osztályok közötti különbséget és képesek legyen ismereteiket felhasználva elvégezni a kivágás műveletét. Az alapanyagok hűtését az előírások alkalmazásával végezze el, és a hűtési paramétereket dokumentálja a
minőségbiztosítási-nyomonkövetési rendszerben. Ismerje a műveletek munkabiztonsági és higiéniai előírásait. Szakszerűen kezelje a darabolás, csontozás során keletkező hulladékokat. - Marhanegyed darabolása, csontozása tantárgy
- Sovány- és vízibaromfi darabolása tantárgy
A Csontozó munkás részszakma órakerete:
- 240 – 360 óra.
A Csontozó munkás készségei, képességei:
- Féltestek testtáji darabolását, testek húsrészekre bontását végzi.
- Csontoz, formáz, kivág, húsokat osztályoz.
- A húsokat a húsüzemben ún. „előkészített hús” kategóriában (darálthús, szeletelt, fűszerezett húsok) feldolgozza, csomagolja és gyártja.
- A másodlagos feldolgozás gépeit berendezéseit üzemelteti.
- A tevékenységéhez kapcsolódóan takarít, tisztít, fertőtlenít.
- A húsipari melléktermékek, hulladékok gyűjtését, válogatását, szakszerű kezelését biztosítja.
A Csontozó munkás ismeretei:
- Ismeri a vágóállatok szervezeti felépítését, húsrészeit, csontvázát, izomzatát.
- Ismeri a vágás, darabolás, csontozás műveleteit.
- Ismeri a húsok megmunkálására vonatkozó specifikációk – a termékkészítéshez szükséges receptúrák – előírásait.
- Ismeri a darabolásra, csontozásra vonatkozó munkavédelmi és higiéniai előírásokat.
- Tudja működtetni a darabolás, csontozás művelete során alkalmazott berendezéseket.
- Ismeri a berendezések, munkabiztonsági és higiéniai előírásait.
- Ismeri az élelmiszerek minőségére ható paramétereket.
- Ismeri a hús romlásának okait, a káros folyamatok megelőzésének módjait.
- Bemutatja a húsrészek, előkészített húsok előállítási módjait, a felhasznált anyagok jellemzőit, eljárásokat, géprajzok alapján bemutatja a darabolás, csontozáshoz szükséges gépeket, berendezések működését.
- Géprajzok alapján ismeri a másodlagos feldolgozáshoz szükséges gépeket, berendezéseket, azok felépítését, működési elvét, kezelését, biztonságtechnikai előírásait.
- Ismeri a tisztító- és fertőtlenítőszerek használatának szabályait és hatásukat.
- Tudja a melléktermékek, hulladékok keletkezésének pontjait, azok kezelési módjait, körülményeit és folyamatát.
A Csontozó munkás elvárt viselkedés módjai és attitűdjei:
- Törekszik arra, hogy munkáját a legjobb minőségben, a legkisebb veszteséggel végezze.
- Jól tűri a monotonitást és a szélsőséges fizikai körülményeket.
- Magára nézve kötelezőnek tartja a hentes szakma etikai előírásait.
- Igényes önmagára és az általa elvégzett munkára.
A Csontozó munkás önállóságának és felelősségének mértéke:
- Közvetlen munkahelyi vezetőjének szakmai irányítása mellett önállóan végzi feladatait.
- A munkahelyén érvényben levő minőségirányítási és élelmiszer biztonsági rendszerek alapján végzi feladatait (HACCP, ISO).
- Önmagára nézve kötelező érvényűnek tekinti a dokumentumok valós idejű vezetését a gazdaságos működtetés érdekében.
- A rá vonatkozó technológiai-, minőségi-, munkavédelmi balesetvédelmi-, tűzvédelmi- és takarítási előírásokat betartja.
- Munkakörét felelősségteljesen látja el.
A Csontozó munkás vizsgafeladatai:
- vizsgarész: Daraboló/csontozó üzemi részműveletet végez az ehhez kapcsolódó egyszerű gépek, működtetését végzi.
- vizsgarész: A művelet elvégzése után az adott terület takarítását, fertőtlenítését végzi el a szabályoknak betartásával.
A korábbi OKJ-s Csontozó munkás tanfolyam ismertetése.
# /- #csontozómunkás #csontozómunkástanfolyam #csontozómunkásképzés #csontozómunkástanfolyamról #csontozómunkásoktatás #csontozómunkásvizsga #csontozómunkásrészszakma
A tanfolyam előnyei:
Tanfolyam tartalma
- Online felületen elérhető tananyag
- Díjmentes próbavizsga
- Csontozó munkás tananyag (jegyzet),
- Igény esetén a gyakorlati tevékenységhez szükséges munkaruha, és munkavédelmi eszközök
Követelmények / utasítások
- Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség vagy a „Dobbantó program” elvégzése
- Foglalkozásegészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükséges Pályaalkalmassági vizsgálat: nem szükséges
Célközönség:
- A Csontozó munkás tanfolyamot ajánljuk:
- Minden Csontozó hús feldolgozást kedvelő számára. Nem csak tovább tanulni vágyók részére, egy jó és igazán látványos szakmai lehetőség a Csontozó munkás végzettség megszerzése, hanem pályakezdőknek, átképzésben- és továbbképzésben résztvevőknek is ajánljuk.