A 110. sorszámú Vincellér megnevezésű részszakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye
1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK
1.1. A részszakképesítés azonosító száma: 31 541 11
1.2. Részszakképesítés megnevezése: Vincellér
1.3. Iskolai rendszerű szakképzésben a szakképzési évfolyamok száma: –
1.4. Iskolarendszeren kívüli szakképzésben az óraszám: 400-600
2. EGYÉB ADATOK
2.1. A képzés megkezdésének feltételei: iskolai előképzettség vagy bemeneti kompetenciák teljesítése
2.1.1. Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség
2.1.2. Bemeneti kompetenciák: iskolai előképzettség hiányában a képzés megkezdhető a 3. mellékletében az élelmiszeripari szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtokában.
2.2. Szakmai előképzettség: –
2.3. Előírt gyakorlat: –
2.4. Egészségügyi alkalmassági követelmények: szükségesek
2.5. Pályaalkalmassági követelmények: –
2.6. Elméleti képzési idő aránya: 20%
2.7. Gyakorlati képzési idő aránya: 80%
2.8. Szintvizsga: –
2.9. Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama: –
3. PÁLYATÜKÖR
3.1. A részszakképesítéssel legjellemzőbben betölthető munkakörök, foglalkozások
A | B | C | |
3.1.1. | FEOR száma | FEOR megnevezése | A részszakképesítéssel betölthető munkakörök |
3.1.2. | 6114 | Szőlő-, gyümölcstermesztő | Szőlész, borász (mezőgazdasági) |
3.1.3. | 6114 | Szőlő-, gyümölcstermesztő | Szőlő- és gyümölcstermesztő |
3.1.4. | 6114 | Szőlő-, gyümölcstermesztő | Szőlőmunkás |
3.1.5. | 6114 | Szőlő-, gyümölcstermesztő | Szőlőoltó, -metsző |
3.1.6. | 6114 | Szőlő-, gyümölcstermesztő | Szőlőtermesztő |
3.1.7. | 6114 | Szőlő-, gyümölcstermesztő | Vincellér |
3.2. A részszakképesítés munkaterületének rövid leírása:
A vincellér feladata a szőlőtermesztés gyakorlati fogásainak teljes ismerete, az erő- és munkagépek ismerete. Munkájához tartozik a telepítés, a szüret, az alapvető borkészítési technológia szakszerű ismerete. Alapvetően tisztában van a biogazdálkodás, az energiaracionalizálás, a szakterületéhez tartozó gazdálkodási ismeretekkel és a borturizmusi, borértékesítési szabályokkal.
A részszakképesítéssel rendelkező képes:
– a szőlőápolás kézi munkáit elvégezni,
– a szőlőápolás gépi munkáit elvégezni,
– a szőlő növényvédelmének alapismereteit elsajátítani, alkalmazni,
– a szőlő metszésének teljes technológiáját elsajátítani, alkalmazni,
– a szőlő ültetvényében a tápanyag utánpótlást elvégezni,
– a támrendszer kialakítását, karbantartását elvégezni,
– a szőlő telepítésének és pótlásának gyakorlatát elvégezni,
– a vadkár-elhárítás szabályait elsajátítani, alkalmazni,
– az öntözési technológia alapjait elsajátítani, alkalmazni,
– a biogazdálkodás fő területeit elsajátítani,
– a biomassza előállításának alapjait elsajátítani,
– a szüretet előkészíteni, megszervezni,
– az alapvető borkezelési fogásokat elsajátítani, alkalmazni,
– a legfontosabb jövedéki előírásokat elsajátítani, alkalmazni,
– munkavédelmi előírásokat betartani,
– a szőlő és borágazat fontosabb gazdálkodási jellemzőit elsajátítani, alkalmazni,
– a helybéli borértékesítési, borturizmusi szabályokat elsajátítani, alkalmazni,
– elvégezni a termesztéshez szükséges laboratóriumi vizsgálatokat.
3.3. Kapcsolódó szakképesítések
A | B | C | |
3.3.1. | A kapcsolódó szakképesítés, részszakképesítés, szakképesítés-ráépülés | ||
3.3.2. | azonosító száma | megnevezése | a kapcsolódás módja |
3.3.3. | 34 541 06 | Szőlész-borász | szakképesítés |
4. SZAKMAI KÖVETELMÉNYEK
A | B | |
4.1. | A részszakképesítés szakmai követelménymoduljainak az állam által elismert szakképesítések szakmai követelménymoduljairól szóló kormányrendelet szerinti | |
4.2. | azonosító száma | megnevezése |
4.3. | 10947-12 | A szőlőtermesztés gyakorlata |
4.4. | 10946-12 | A szőlőtermesztés szakmai gépei |
4.5. | 10890-16 | Élelmiszeripari vállalkozások működtetése |
4.6. | 10945-12 | A szőlőtermesztés technológiája |
4.7. | 10948-12 | Szőlész-borász alapmérések, vizsgálatok |
5. VIZSGÁZTATÁSI KÖVETELMÉNYEK
5.1. A komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:
Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben az 5.2. pontban előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes letétele.
5.2. A modulzáró vizsga vizsgatevékenysége és az eredményesség feltétele:
A | B | C | |
5.2.1. | A részszakképesítés szakmai követelménymoduljainak | ||
5.2.2. | azonosító száma | megnevezése | a modulzáró vizsga vizsgatevékenysége |
5.2.3. | 10947-12 | A szőlőtermesztés gyakorlata | gyakorlati |
5.2.4. | 10946-12 | A szőlőtermesztés szakmai gépei | írásbeli, szóbeli |
5.2.5. | 10890-16 | Élelmiszeripari vállalkozások működtetése | írásbeli, szóbeli |
5.2.6. | 10945-12 | A szőlőtermesztés technológiája | írásbeli, szóbeli |
5.2.7. | 10948-12 | Szőlész-borász alapmérések, vizsgálatok | gyakorlati |
Egy szakmai követelménymodulhoz kapcsolódó modulzáró vizsga akkor eredményes, ha a modulhoz előírt feladat végrehajtása legalább 51%-osra értékelhető.
5.3. A komplex szakmai vizsga vizsgatevékenységei és vizsgafeladatai:
5.3.1. Gyakorlati vizsgatevékenység
A vizsgafeladat megnevezése: Vincellér
A vizsgafeladat ismertetése: adott feladaton belül végrehajtja a szőlészeti munkavégzéshez szükséges komplex vizsgafeladatot, amely magában foglalja a szőlészeti műveleteket, a gépészeti, a munkavédelmi és a minőségbiztosítási feladatokat.
A vizsgafeladat időtartama: 240 perc
A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 60%
5.3.2. Központi írásbeli vizsgatevékenység
A vizsgafeladat megnevezése: Vincellér írásbeli
A vizsgafeladat ismertetése: összetett feladat keretében megoldja a szakmai alapkérdéseket, a gépészeti terület kérdéseit és a szakmai számítások, a gazdálkodási terület feladatait.
A vizsgafeladat időtartama: 120 perc
A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 20%
5.3.3. Szóbeli vizsgatevékenység
A vizsgafeladat megnevezése: Szőlőtermesztés szakmai elmélete
A vizsgafeladat ismertetése: a szőlészeti témakör vizsgakérdéseit kell megválaszolni, amely magában foglalja a szőlészet, a telepítés és az alapvető borkészítés témakörét, a hozzájuk tartozó adminisztrációs feladatokkal, gazdasági ismeretekkel.
A vizsgafeladat időtartama: 30 perc (felkészülési idő 20 perc, válaszadási idő 10 perc)
A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 20%
5.4. A vizsgatevékenységek szervezésére, azok vizsgaidőpontjaira, a vizsgaidőszakokra, a vizsgatevékenységek vizsgatételeire, értékelési útmutatóira és egyéb dokumentumaira, a vizsgán használható segédeszközökre vonatkozó részletes szabályok:
A részszakképesítéssel kapcsolatos előírások a http://nive.hu/ weblapon érhetők el a Vizsgák menüpont alatt.
5.5. A szakmai vizsga értékelésének a szakmai vizsgaszabályzattól eltérő szempontjai: –
6. ESZKÖZ- ÉS FELSZERELÉSI JEGYZÉK
A | |
6.1. | A képzési és vizsgáztatási feladatok teljesítéséhez szükséges eszközök minimumát meghatározó eszköz- és felszerelési jegyzék |
6.2. | Minőségbiztosításhoz szükséges laboratóriumi eszközök |
6.3. | Szőlőtermesztés kézi eszközei |
6.4. | Szőlőtermesztés gép munkaeszközei |
6.5. | Szőlőtermesztés erőgépei |
6.6. | Borászati technológia kézi eszközei |
6.7. | Borászati technológia gépei |
6.8. | Borturizmusi eszközök |
6.9. | Agrármeteorológiai eszközök |
6.10. | Egyéni és csoportos védőeszközök |
6.11. | Szakmai anyagok |
6.12. | Műszaki dokumentáció, pincekönyv |
6.13. | Szoftverek |
6.14. | Nyomtatók, számítógépek |
6.15. | Palackozás gépei |
6.16. | Vizsgaborok készítéséhez eszközök, berendezések |
6.17. | Erjesztési technológia gépei, eszközei |
6.18. | Pezsgőkészítési technológiák berendezései |
OKJ Képzések, OKJ Tanfolyamok kapcsán:
Az Élelmiszeripari szakmunkás tanfolyam, Tanfolyam OKJ Képzések vonatkozásában további információkat kaphat a következő linkre kattintva: Tanfolyam OKJ Képzések.
Érdeklődhet, árajánlatot kérhet illetve kérdéseit felteheti az alábbi e-mail címen: kepzes@ioszia.hu
Téma: Élelmiszeripari szakmunkás tanfolyam, Tanfolyam, Képzés, Tanfolyamok, Képzések, OKJ Tanfolyamok, OKJ Képzések, Olcsó OKJ Tanfolyamok, Olcsó OKJ képzések, Olcsó Tanfolyamok, Olcsó Képzések, Felnőttképzés