A 106. sorszámú Üdítőital-ipari termékgyártó megnevezésű részszakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye
1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK
1.1. A részszakképesítés azonosító száma: 31 541 10
1.2. Részszakképesítés megnevezése: Üdítőital-ipari termékgyártó
1.3. Iskolai rendszerű szakképzésben a szakképzési évfolyamok száma: –
1.4. Iskolarendszeren kívüli szakképzésben az óraszám 240-360
2. EGYÉB ADATOK
2.1. A képzés megkezdésének feltételei: iskolai előképzettség vagy bemeneti kompetenciák teljesítése
2.1.1. Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség
2.1.2. Bemeneti kompetenciák: iskolai előképzettség hiányában a képzés megkezdhető a 3. mellékletben az élelmiszeripari szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtokában.
2.2. Szakmai előképzettség: –
2.3. Előírt gyakorlat: –
2.4. Egészségügyi alkalmassági követelmények: szükségesek
2.5. Pályaalkalmassági követelmények: –
2.6. Elméleti képzési idő aránya: 30%
2.7. Gyakorlati képzési idő aránya:70%
2.8. Szintvizsga: –
2.9. Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama: –
3. PÁLYATÜKÖR
3.1. A részszakképesítéssel legjellemzőbben betölthető munkakörök, foglalkozások
A | B | C | |
3.1.1. | FEOR száma | FEOR megnevezése | A részszakképesítéssel betölthető munkakörök |
3.1.2. | 7115 | Borász és egyéb szeszesital-gyártó, szikvízkészítő | Szikvízkészítő |
3.1.3. | 7115 | Borász és egyéb szeszesital-gyártó, szikvízkészítő | Szódás, szódavízkészítő |
3.1.4. | 8111 | Élelmiszer-, italgyártó gép kezelője | Szikvízgyártó gép kezelője |
3.1.5. | 8111 | Élelmiszer-, italgyártó gép kezelője | Üdítőital-gyártó gépkezelő |
3.1.6. | 8111 | Élelmiszer-, italgyártó gép kezelője | Töltőgépkezelő |
3.1.7. | 8111 | Élelmiszer-, italgyártó gép kezelője | Ásványvízgyártó gép kezelője |
3.2. A részszakképesítés munkaterületének rövid leírása:
Az Üdítőital-ipari termékgyártó feladata a szénsavas üdítőital, ásványvíz gyártástechnológiai műveleteinek szakszerű, önálló gazdaságos végrehajtása a munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai követelmények maradéktalan betartásával.
A részszakképesítéssel rendelkező képes:
– alap-, adalék-, ízesítő- és színezőanyagokat átvenni, kezelni, minőségét ellenőrizni, tárolni, előkészíteni,
– termékek előállításához felhasznált vizet minősíteni (ivóvíz minőségű víz),
– alapanyag ásványvizet minősíteni, tisztítani, kezelni, a berendezéseket működtetni, karbantartani, szabályozni,
– szénsavas üdítőitalt előállítani (cukoroldást, szörpkészítést végezni, csendes italt készíteni),
– csomagolóanyagokat töltésre előkészíteni,
– palackozni, címkézni, gyűjtőcsomagolást (egységrakomány készítése), tárolást, szállítást megoldani,
– gyártásközi fizikai, kémiai, érzékszervi vizsgálatokat elvégezni, a késztermékeket ellenőrizni és minősíteni,
– technológiai berendezéseket, gépeket beállítani, üzemeltetni, tisztítani,
– melléktermékeket, hulladékokat kezelni,
– munkafolyamatok munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai szabályait betartani és betartatni,
– vállalkozást indítani, működtetni, termékeket értékesíteni.
3.3. Kapcsolódó szakképesítések
A | B | C | |
3.3.1. | A kapcsolódó szakképesítés, részszakképesítés, szakképesítés-ráépülés | ||
3.3.2. | azonosító száma | megnevezése | a kapcsolódás módja |
3.3.3. | 34 541 07 | Erjedés- és üdítőital-ipari termékgyártó | szakképesítés |
4. SZAKMAI KÖVETELMÉNYEK
A | B | |
4.1. | A részszakképesítés szakmai követelménymoduljainak az állam által elismert szakképesítések szakmai követelménymoduljairól szóló kormányrendelet szerinti | |
4.2. | azonosító száma | megnevezése |
4.3. | 10901-16 | Üdítőital és ásványvízgyártás |
4.4. | 10890-16 | Élelmiszeripari vállalkozások működtetése |
4.5 | 10904-16 | Higiénia és minőségbiztosítás |
5. VIZSGÁZTATÁSI KÖVETELMÉNYEK
5.1. A komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:
Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben az 5.2. pontban előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes letétele.
5.2. A modulzáró vizsga vizsgatevékenysége és az eredményesség feltétele:
A | B | C | |
5.2.1. | A részszakképesítés szakmai követelménymoduljainak | ||
5.2.2. | azonosító száma | megnevezése | a modulzáró vizsga vizsgatevékenysége |
5.2.3. | 10901-16 | Üdítőital és ásványvízgyártás | írásbeli |
5.2.4. | 10890-16 | Élelmiszeripari vállalkozások működtetése | írásbeli |
5.2.5. | 10904-16 | Higiénia és minőségbiztosítás | írásbeli |
Egy szakmai követelménymodulhoz kapcsolódó modulzáró vizsga akkor eredményes, ha a modulhoz előírt feladat végrehajtása legalább 51%-osra értékelhető.
5.3. A komplex szakmai vizsga vizsgatevékenységei és vizsgafeladatai:
5.3.1. Gyakorlati vizsgatevékenység
A) A vizsgafeladat megnevezése: Szénsavas üdítőital- és ásványvízgyártás
A vizsgafeladat ismertetése:
Üdítőital vagy ásványvíz gyártása (alapanyagok átvétele, szörpkészítés, csendes ital készítése, ásványvíz előkészítése, szaturálás, palackozás, tárolás) a munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai követelmények, maradéktalan betartása mellett.
A vizsgafeladat időtartama: 60 perc
A vizsgafeladat aránya: 60%
B) A vizsgafeladat megnevezése: Üdítőital, ásványvíz vizsgálata
A vizsgafeladat ismertetése:
Gyártásközi fizikai, kémiai, érzékszervi vizsgálatok végzése, vagy a kész üdítőital/ásványvíz, ellenőrzése és minősítése.
A vizsgafeladat időtartama: 30 perc
A vizsgafeladat aránya: 10%
5.3.2. Központi írásbeli vizsgatevékenység
A vizsgafeladat megnevezése: –
A vizsgafeladat ismertetése: –
A vizsgafeladat időtartama: –
A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: –
5.3.3. Szóbeli vizsgatevékenység
A.) A vizsgafeladat megnevezése: Üdítőital és ásványvízgyártás technológiája
A vizsgafeladat ismertetése:
Üdítőital és ásványvízgyártás műveletének fizikai, kémiai, mikrobiológiai alapjai, a műveletek jellemzése, a gyártástechnológia elméleti alapjai, gépek és berendezések felépítése, működése.
A vizsgafeladat időtartama: 30 perc (felkészülési idő 20 perc, válaszadási idő 10 perc)
A vizsgafeladat aránya: 20%
B.) A vizsgafeladat megnevezése: Munkabiztonsági, higiéniai, minőségbiztosítási ismeretek
A vizsgafeladat ismertetése:
Üdítőital és ásványvíz gyártásához kapcsolódó munkabiztonsági, higiéniai, minőségbiztosítási előírások bemutatása.
A vizsgafeladat időtartama: 30 perc (felkészülési idő 20 perc, válaszadási idő 10 perc)
A vizsgafeladat aránya: 10%
5.4. A vizsgatevékenységek szervezésére, azok vizsgaidőpontjaira, a vizsgaidőszakokra, a vizsgatevékenységek vizsgatételeire, értékelési útmutatóira és egyéb dokumentumaira, a vizsgán használható segédeszközökre vonatkozó részletes szabályok:
A részszakképesítéssel kapcsolatos előírások a http://nive.hu/ weblapon érhetők el a Vizsgák menüpont alatt.
5.5. A szakmai vizsga értékelésének a szakmai vizsgaszabályzattól eltérő szempontjai: –
6. ESZKÖZ- ÉS FELSZERELÉSI JEGYZÉK
A | |
6.1 | A képzési és vizsgáztatási feladatok teljesítéséhez szükséges eszközök minimumát meghatározó eszköz- és felszerelési jegyzék |
6.2. | Laboratóriumi vizsgálatokhoz szükséges eszközök, berendezések:
– tömeg-, térfogat- és sűrűségméréshez szükséges eszközök, berendezések – vízminőség vizsgálatához szükséges eszközök, berendezések – oldatkészítéshez szükséges eszközök, berendezések – pH méréshez szükséges eszközök, berendezések – CO2 meghatározáshoz szükséges eszközök, berendezések – hőmérők, nyomásmérők, – érzékszervi minősítéshez szükséges eszközök, berendezések |
6.3. | Ásványvíz gyártásához (ásványvíz-üzem):
– vízkivétel gépei – tisztítóberendezések – tárolótartályok – szaturáló berendezés – töltőgép, zárógép, címkézőgép |
6.4. | Szénsavas üdítőital-gyártáshoz (üdítőital-gyártó üzem):
– Vízkezelő berendezés – Cukoroldó berendezés, gyártótartály, szaturáló berendezés – Palackmosógépek, palackkészítő berendezés, töltőgép, zárógép, címkézőgép |
6.5. | Mérőműszerek, biztonságtechnikai berendezések, |
6.6. | Melléktermékek, hulladékok kezelésére, esetleges hasznosítására szolgáló eszközök, berendezések. |
6.7. | Munka-, tűz-, környezetvédelmi berendezések, eszközök |
OKJ Képzések, OKJ Tanfolyamok kapcsán:
Az Élelmiszeripari szakmunkás tanfolyam, Tanfolyam OKJ Képzések vonatkozásában további információkat kaphat a következő linkre kattintva: Tanfolyam OKJ Képzések.
Érdeklődhet, árajánlatot kérhet illetve kérdéseit felteheti az alábbi e-mail címen: kepzes@ioszia.hu
Téma: Élelmiszeripari szakmunkás tanfolyam, Tanfolyam, Képzés, Tanfolyamok, Képzések, OKJ Tanfolyamok, OKJ Képzések, Olcsó OKJ Tanfolyamok, Olcsó OKJ képzések, Olcsó Tanfolyamok, Olcsó Képzések, Felnőttképzés