Our Blog

Tejtermékgyártó tanfolyam

A 100. sorszámú Tejtermékgyártó megnevezésű részszakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye

1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK
1.1. A részszakképesítés azonosító száma: 31 541 09
1.2. Részszakképesítés megnevezése: Tejtermékgyártó
1.3. Iskolai rendszerű szakképzésben a szakképzési évfolyamok száma: –
1.4. Iskolarendszeren kívüli szakképzésben az óraszám 480-720

2 EGYÉB ADATOK
2.1. A képzés megkezdésének feltételei: iskolai előképzettség vagy bemeneti kompetenciák teljesítése
2.1.1. Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség
2.1.2. Bemeneti kompetenciák: iskolai előképzettség hiányában a képzés megkezdhető az 56/2016. (VIII. 19.)  FM rendelet 3. mellékletben az
élelmiszeripari szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtokában.
2.2. Szakmai előképzettség: –
2.3. Előírt gyakorlat: –
2.4. Egészségügyi alkalmassági követelmények: szükségesek
2.5. Pályaalkalmassági követelmények: –
2.6. Elméleti képzési idő aránya: 30%
2.7. Gyakorlati képzési idő aránya: 70%
2.8. Szintvizsga: –
2.9. Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama: –

3. PÁLYATÜKÖR

3.1. A részszakképesítéssel legjellemzőbben betölthető munkakörök, foglalkozások

 ABC
 FEOR számaFEOR megnevezéseA szakképesítéssel betölthető munkakörök
3.1.1.7113Tejfeldolgozó, tejtermékgyártóElsődleges tejkezelő
3.1.2.7113Tejfeldolgozó, tejtermékgyártóFriss és tartós tejtermékek gyártója
3.1.3.7113Tejfeldolgozó, tejtermékgyártóGomolyaalapanyag-készítő
3.1.4.7113Tejfeldolgozó, tejtermékgyártóKefir-, joghurtkészítő
3.1.5.7113Tejfeldolgozó, tejtermékgyártóTej-, tejszínpasztőröző és -sterilező
3.1.6.7113Tejfeldolgozó, tejtermékgyártóTejcsomagoló
3.1.7.7113Tejfeldolgozó, tejtermékgyártóTejfejtő
3.1.8.7113Tejfeldolgozó, tejtermékgyártóTejfeldolgozó
3.1.9.7113Tejfeldolgozó, tejtermékgyártóTejföl- és túrókészítő
3.1.10.7113Tejfeldolgozó, tejtermékgyártóTejporkészítő
3.1.11.7113Tejfeldolgozó, tejtermékgyártóTejtermék előkészítő
3.1.12.7113Tejfeldolgozó, tejtermékgyártóTejtermékgyártó
3.1.13.7113Tejfeldolgozó, tejtermékgyártóÜzemi tejátvevő
3.1.14.7113Tejfeldolgozó, tejtermékgyártóVajkészítő
3.1.15.7113Tejfeldolgozó, tejtermékgyártóVajleszedő
3.1.16.8111Élelmiszer-, italgyártó gép kezelőjeTejipari gép kezelője

3.2. A részszakképesítés munkaterületének rövid leírása:
A Tejtermékgyártó feladata a különböző tejtermékek (a friss fogyasztású, savanyított, alvasztott, tartós termékek, valamint a vaj, túró) technológiai műveleteinek szakszerű, önálló, gazdaságos végrehajtása a munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai követelmények maradéktalan betartásával.
A részszakképesítéssel rendelkező képes:
–    alapanyagokat (tej, tejszín,) átvenni, minősíteni, tisztítani, kezelni, minőségét ellenőrizni, tárolni, előkészíteni,
–    tej tisztítását, fölözését, zsírtartalmának beállítását, homogénezését, pasztőrözését, hűtését elvégezni,
–    pasztőrözött tejféleségek, tejkészítmények és tejszínkészítmények gyártásának műveleteit megvalósítani (fogyasztói tej, soványtejes-kakaó, pudingféleségek, natúr és ízesített joghurt és kefir, tejföl, habtejszín, natúr és ízesített tartós termékek),
–    vaj- és vajkészítményeket gyártani,
–    különböző típusú kultúrákat, oltókat és egyéb adalék- és ízesítő anyagokat alkalmazni,
–    túrót gyártani különböző állatfajok tejének felhasználásával,
–    sűrített, porított terméket gyártani,
–    gyártásközi fizikai, kémiai, érzékszervi vizsgálatokat elvégezni, a késztermékeket ellenőrizni és minősíteni,
–    technológiai berendezéseket, gépeket beállítani, üzemeltetni, tisztítani,
–    tejüzem víz- és energia-gazdálkodását megszervezni,
–    melléktermékeket, hulladékokat kezelni,
–    munkafolyamatok munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai szabályait betartani és betartatni,
–    vállalkozást indítani, működtetni, termékeket értékesíteni.
3.3. Kapcsolódó szakképesítések:

 ABC
3.3.1.A kapcsolódó szakképesítés, részszakképesítés, szakképesítés-ráépülés
3.3.2.azonosító számamegnevezésea kapcsolódás módja
3.3.3.34 541 10Tejipari szakmunkásszakképesítés

4. SZAKMAI KÖVETELMÉNYEK

 AB
4.1.A részszakképesítés szakmai követelménymoduljainak az állam által elismert

szakképesítések szakmai követelménymoduljairól szóló kormányrendelet szerinti

4.2.azonosító számamegnevezése
4.3.10900-16Tejtermékgyártás
4.4.10890-16Élelmiszeripari vállalkozások működtetése

5. VIZSGÁZTATÁSI KÖVETELMÉNYEK
5.1. A komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:
Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben az 5.2. pontban előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes letétele.
5.2. A modulzáró vizsga vizsgatevékenysége és az eredményesség feltétele:

 ABC
5.2.1.A részszakképesítés szakmai követelménymoduljainak
5.2.2.azonosító számamegnevezésea modulzáró vizsga vizsgatevékenysége
5.2.3.10900-16Tejtermékgyártásszóbeli, gyakorlat
5.2.4.10890-16Élelmiszeripari vállalkozások működtetéseírásbeli

Egy szakmai követelménymodulhoz kapcsolódó modulzáró vizsga akkor eredményes, ha a modulhoz előírt feladat végrehajtása legalább 51%-osra értékelhető.
5.3. A komplex szakmai vizsga vizsgatevékenységei és vizsgafeladatai:
5.3.1. Gyakorlati vizsgatevékenység
A vizsgafeladat megnevezése: Tejtermékgyártás
A vizsgafeladat ismertetése:
Különböző tejtermékek (friss fogyasztású, savanyított, alvasztott, tartós termékek, vaj), technológiai műveleteinek szakszerű, önálló, gazdaságos végrehajtása a munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai követelmények maradéktalan betartásával.
A készítendő tejtermék típusához megfelelő alapanyagok felhasználásával friss fogyasztású, savanyított, alvasztott, tartós termékeket, vajat gyárt, elvégzi az aktuális technológiai műveleteket. Készterméket ellenőriz és minősít.
A vizsgafeladat időtartama:     120 perc
A vizsgafeladat aránya:     70%
5.3.2. Központi írásbeli vizsgatevékenység
A vizsgafeladat megnevezése: –
A vizsgafeladat ismertetése: –
A vizsgafeladat időtartama: –
A vizsgafeladat aránya: –
5.3.3. Szóbeli vizsgatevékenység
A vizsgafeladat megnevezése: Tejtermékgyártás műveletei és gépei
A vizsgafeladat ismertetése:
Különböző tejtermékek gyártásának fizikai, kémiai, mikrobiológiai alapjai, a technológiai műveletek jellemzése (friss fogyasztású, tartós termékek, savanyított termékek, túró és túrókészítmények, vaj és vajkészítmények), gépek és berendezések ismertetése.
A vizsgafeladat időtartama:     30 perc (felkészülési idő 20 perc, válaszadási idő 10 perc)
A vizsgafeladat aránya:     30%
5.4. A vizsgatevékenységek szervezésére, azok vizsgaidőpontjaira, a vizsgaidőszakokra, a vizsgatevékenységek vizsgatételeire, értékelési útmutatóira és egyéb dokumentumaira, a vizsgán használható segédeszközökre vonatkozó részletes szabályok:
A részszakképesítéssel kapcsolatos előírások a http://nive.hu/ weblapon érhetők el a Vizsgák menüpont alatt.
5.5. A szakmai vizsga értékelésének a szakmai vizsgaszabályzattól eltérő szempontjai: –

6. ESZKÖZ- ÉS FELSZERELÉSI JEGYZÉK

 A
6.1.A képzési és vizsgáztatási feladatok teljesítéséhez szükséges eszközök minimumát meghatározó eszköz- és felszerelési jegyzék
6.2.Laboratóriumi vizsgálatokhoz szükséges eszközök, berendezések (élelmiszervizsgáló laboratórium):

–       érzékszervi minősítéshez szükséges eszközök, berendezések,

–       savfok, pH meghatározáshoz szükséges eszközök, berendezések,

–       tej zsírtartalmának meghatározásához szükséges eszközök, berendezések,

–       túró zsírtartalmának meghatározásához szükséges eszközök, berendezések,

–       tej sűrűségének meghatározásához szükséges eszközök, berendezések,

–       kultúrakészítéshez szükséges eszközök, berendezések,

–       hőmérséklet, térfogat és tömeg méréséhez szükséges eszközök, berendezések,

–       oldatkészítéshez szükséges eszközök, berendezések,

–       szárazanyag-, nedvesség- és hamutartalom meghatározásához szükséges eszközök, berendezések.

6.3.Tejüzemben szükséges eszközök, berendezések:

–       alapanyag-tárolók, szűrők

–       tisztítócentrifuga, fölözőgép, pasztőr, homogénező berendezés (a sajt típusától függően)

–       alvadék-leválasztók, csurgató berendezések

–       csomagológépek

–       mérőműszerek, biztonságtechnikai berendezések

6.4.Melléktermékek, hulladékok kezelésére, esetleges hasznosítására szolgáló eszközök, berendezések
6.5.Munka-, tűz- és környezetvédelmi berendezések, eszközök

A Tejtermékgyártó tanfolyamra való jelentkezést az alábbi linken teheti meg.
A Tejtermékgyártó tanfolyammal kapcsolatos kérdéseit az alábbi linken teheti fel.

Tejtermékgyártó tanfolyam

OKJ Képzések, OKJ Tanfolyamok kapcsán:
A Tejtermékgyártó tanfolyam, Tanfolyam OKJ Képzések vonatkozásában további információkat kaphat a következőinkre kattintva:  Tanfolyam OKJ Képzések.
Érdeklődhet, árajánlatot kérhet illetve kérdéseit felteheti az alábbi e-mail címen: kepzes@ioszia.hu 
Téma:  Tejtermékgyártó tanfolyam, Tanfolyam, Képzés, Tanfolyamok, Képzések, OKJ Tanfolyamok, OKJ Képzések, Olcsó OKJ Tanfolyamok, Olcsó OKJ képzések, Olcsó Tanfolyamok, Olcsó Képzések, Felnőttképzés