Our Blog

Tejtermékgyártó tanfolyam

A 100. sorszámú Tejtermékgyártó megnevezésű részszakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye

1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK
1.1. A részszakképesítés azonosító száma: 31 541 09
1.2. Részszakképesítés megnevezése: Tejtermékgyártó
1.3. Iskolai rendszerű szakképzésben a szakképzési évfolyamok száma: –
1.4. Iskolarendszeren kívüli szakképzésben az óraszám 480-720

2 EGYÉB ADATOK
2.1. A képzés megkezdésének feltételei: iskolai előképzettség vagy bemeneti kompetenciák teljesítése
2.1.1. Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség
2.1.2. Bemeneti kompetenciák: iskolai előképzettség hiányában a képzés megkezdhető a 3. mellékletben az
élelmiszeripari szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtokában.
2.2. Szakmai előképzettség: –
2.3. Előírt gyakorlat: –
2.4. Egészségügyi alkalmassági követelmények: szükségesek
2.5. Pályaalkalmassági követelmények: –
2.6. Elméleti képzési idő aránya: 30%
2.7. Gyakorlati képzési idő aránya: 70%
2.8. Szintvizsga: –
2.9. Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama: –

3. PÁLYATÜKÖR
3.1.1. 7113 Tejfeldolgozó, tejtermékgyártó Elsődleges tejkezelő
3.1.2. 7113 Tejfeldolgozó, tejtermékgyártó Friss és tartós tejtermékek gyártója
3.1.3. 7113 Tejfeldolgozó, tejtermékgyártó Gomolyaalapanyag-készítő
3.1.4. 7113 Tejfeldolgozó, tejtermékgyártó Kefir-, joghurtkészítő
3.1.5. 7113 Tejfeldolgozó, tejtermékgyártó Tej-, tejszínpasztőröző és – sterilező
3.1.6. 7113 Tejfeldolgozó, tejtermékgyártó Tejcsomagoló
3.1.7. 7113 Tejfeldolgozó, tejtermékgyártó Tejfejtő
3.1.8. 7113 Tejfeldolgozó, tejtermékgyártó Tejfeldolgozó
3.1.9. 7113 Tejfeldolgozó, tejtermékgyártó Tejföl- és túrókészítő
3.1.10. 7113 Tejfeldolgozó, tejtermékgyártó Tejporkészítő
3.1.11. 7113 Tejfeldolgozó, tejtermékgyártó Tejtermék előkészítő
3.1.12. 7113 Tejfeldolgozó, tejtermékgyártó Tejtermékgyártó
3.1.13. 7113 Tejfeldolgozó, tejtermékgyártó Üzemi tejátvevő
3.1.14. 7113 Tejfeldolgozó, tejtermékgyártó Vajkészítő
3.1.15. 7113 Tejfeldolgozó, tejtermékgyártó Vajleszedő
3.1.16. 8111 Élelmiszer-, italgyártó gép kezelője Tejipari gép kezelője

3.2. A részszakképesítés munkaterületének rövid leírása:
A különböző tejtermékek (a friss fogyasztású, savanyított, alvasztott, tartós termékek,
valamint a vaj, sajt, ömlesztett sajt, sajtkészítmény, túró) technológiai műveleteinek szakszerű, önálló gazdaságos végrehajtása a munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai követelmények maradéktalan betartásával.
A szakképesítéssel rendelkező képes:
– alapanyagokat (tej, tejszín, sajtféleségek) átvenni, minősíteni, tisztítani, kezelni, minőségét ellenőrizni, tárolni, előkészíteni
– tej tisztítását, fölözését, zsírtartalmának beállítását, homogénezését, pasztőrözését, hűtését elvégezni
– pasztőrözött tejféleségek, tejkészítmények és tejszínkészítmények gyártásának műveleteit megvalósítani (fogyasztói tej, soványtejes-kakaó, pudingféleségek, natúr és ízesített joghurt és kefir, tejföl, habtejszín, natúr és ízesített tartós termékek)
– vaj- és vajkészítményeket gyártani
– különböző típusú kultúrákat, oltókat és egyéb adalék- és ízesítő anyagokat alkalmazni
– natúr és ízesített friss, érlelt, ömlesztett sajtokat, sajtkészítményeket készíteni különböző állatfajok tejének felhasználásával
– túrót gyártani különböző állatfajok tejének felhasználásával
– gyártásközi fizikai, kémiai, érzékszervi vizsgálatokat elvégezni, a késztermékeket ellenőrizni és minősíteni
– technológiai berendezéseket, gépeket beállítani, üzemeltetni, tisztítani
– tejüzem víz- és energia-gazdálkodását megszervezni,
– melléktermékeket, hulladékokat kezelni
– munkafolyamatok munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai szabályait betartani és betartatni,
– vállalkozást indítani, működtetni, termékeket értékesíteni.
3.3. Kapcsolódó szakképesítések
3.3.1. A kapcsolódó szakképesítés, részszakképesítés, szakképesítés-ráépülés
3.3.2. azonosító száma megnevezése a kapcsolódás módja
3.3.3. 34 541 10 Tejipari szakmunkás szakképesítés

4. SZAKMAI KÖVETELMÉNYEK
4.1. A részszakképesítés szakmai követelménymoduljainak az állam által elismert szakképesítések szakmai követelménymoduljairól szóló kormányrendelet szerinti
4.2. azonosító száma megnevezése
4.3. 10900-16 Tejtermékgyártás
4.4. 10890-16 Élelmiszeripari vállalkozások működtetése

5. VIZSGÁZTATÁSI KÖVETELMÉNYEK
5.1. A komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:
Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben az 5.2. pontban előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes letétele.
5.2. A modulzáró vizsga vizsgatevékenysége és az eredményesség feltétele:
5.2.1. A részszakképesítés szakmai követelménymoduljainak
5.2.2. azonosító száma megnevezése a modulzáró vizsga vizsgatevékenysége
5.2.3. 10900-16 Tejtermékgyártás szóbeli,gyakorlat
5.2.4. 10890-16 Élelmiszeripari vállalkozások működtetése írásbeli
Egy szakmai követelménymodulhoz kapcsolódó modulzáró vizsga akkor eredményes, ha a modulhoz előírt feladat végrehajtása legalább 51%-osra értékelhető.
5.3. A komplex szakmai vizsga vizsgatevékenységei és vizsgafeladatai:
5.3.1. Gyakorlati vizsgatevékenység
A vizsgafeladat megnevezése: Tejtermékgyártás
A vizsgafeladat ismertetése:
Különböző tejtermékek (friss fogyasztású, savanyított, alvasztott, tartós termékek, vaj), technológiai műveleteinek szakszerű, önálló, gazdaságos végrehajtása a munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai követelmények maradéktalan betartásával.
A készítendő tejtermék típusához megfelelő alapanyagok felhasználásával friss fogyasztású, savanyított, alvasztott, tartós termékeket, vajat gyárt, elvégzi az aktuális technológiai műveleteket. Készterméket ellenőriz és minősít.
A vizsgafeladat időtartama: 120 perc
A vizsgafeladat aránya: 70%
5.3.2. Központi írásbeli vizsgatevékenység
A vizsgafeladat megnevezése: –
A vizsgafeladat ismertetése: –
A vizsgafeladat időtartama: –
A vizsgafeladat aránya: –
5.3.3. Szóbeli vizsgatevékenység
A vizsgafeladat megnevezése: Tejtermékgyártás műveletei és gépei
A vizsgafeladat ismertetése:
Különböző tejtermékek gyártásának fizikai, kémiai, mikrobiológiai alapjai, a technológiai műveletek jellemzése (friss fogyasztású, tartós termékek, savanyított termékek, túró és túrókészítmények, vaj és vajkészítmények), gépek és berendezések ismertetése.
A vizsgafeladat időtartama: 30 perc (felkészülési idő 20 perc, válaszadási idő 10 perc)
A vizsgafeladat aránya: 30%
5.4. A vizsgatevékenységek szervezésére, azok vizsgaidőpontjaira, a vizsgaidőszakokra, a vizsgatevékenységek vizsgatételeire, értékelési útmutatóira és egyéb dokumentumaira, a vizsgán használható segédeszközökre vonatkozó részletes szabályok:
A részszakképesítéssel kapcsolatos előírások a http://nive.hu/ weblapon érhetők el a Vizsgák menüpont alatt.
5.5. A szakmai vizsga értékelésének a szakmai vizsgaszabályzattól eltérő szempontjai: –

6. ESZKÖZ- ÉS FELSZERELÉSI JEGYZÉK
6.1. A képzési és vizsgáztatási feladatok teljesítéséhez szükséges eszközök minimumát meghatározó eszköz- és felszerelési jegyzék
6.2. Laboratóriumi vizsgálatokhoz szükséges eszközök, berendezések (élelmiszervizsgáló
laboratórium):
– érzékszervi minősítéshez szükséges eszközök, berendezések,
– savfok, pH meghatározáshoz szükséges eszközök, berendezések,
– tej zsírtartalmának meghatározásához szükséges eszközök, berendezések,
– túró zsírtartalmának meghatározásához szükséges eszközök, berendezések,
– tej sűrűségének meghatározásához szükséges eszközök, berendezések,
– kultúrakészítéshez szükséges eszközök, berendezések,
– hőmérséklet, térfogat és tömeg méréséhez szükséges eszközök, berendezések,
– oldatkészítéshez szükséges eszközök, berendezések,
– szárazanyag-, nedvesség- és hamutartalom meghatározásához szükséges
eszközök, berendezések.
6.3. Tejüzemben szükséges eszközök, berendezések:
– alapanyag-tárolók, szűrők
– tisztítócentrifuga, fölözőgép, pasztőr, homogénező berendezés (a sajt típusától függően)
– alvadék-leválasztók, csurgató berendezések
– csomagológépek
– mérőműszerek, biztonságtechnikai berendezések
6.4. Melléktermékek, hulladékok kezelésére, esetleges hasznosítására szolgáló eszközök, berendezések
6.5. Munka-, tűz- és környezetvédelmi berendezések, eszközök

A Tejtermékgyártó tanfolyamra való jelentkezést az alábbi linken teheti meg.
A Tejtermékgyártó tanfolyammal kapcsolatos kérdéseit az alábbi linken teheti fel.

Tejtermékgyártó tanfolyam

OKJ Képzések, OKJ Tanfolyamok kapcsán:
A Tejtermékgyártó tanfolyam, Tanfolyam OKJ Képzések vonatkozásában további információkat kaphat a következőinkre kattintva:  Tanfolyam OKJ Képzések.
Érdeklődhet, árajánlatot kérhet illetve kérdéseit felteheti az alábbi e-mail címen: kepzes@ioszia.hu 
Téma:  Tejtermékgyártó tanfolyam, Tanfolyam, Képzés, Tanfolyamok, Képzések, OKJ Tanfolyamok, OKJ Képzések, Olcsó OKJ Tanfolyamok, Olcsó OKJ képzések, Olcsó Tanfolyamok, Olcsó Képzések, Felnőttképzés

Translate »