A 110. sorszámú Vincellér megnevezésű részszakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye
1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK
1.1. A részszakképesítés azonosító száma: 31 541 11
1.2. Részszakképesítés megnevezése: Vincellér
1.3. Iskolai rendszerű szakképzésben a szakképzési évfolyamok száma: –
1.4. Iskolarendszeren kívüli szakképzésben az óraszám: 400-600
2. EGYÉB ADATOK
2.1. A képzés megkezdésének feltételei: iskolai előképzettség vagy bemeneti kompetenciák teljesítése
2.1.1. Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség
2.1.2. Bemeneti kompetenciák: iskolai előképzettség hiányában a képzés megkezdhető a 3. mellékletében az élelmiszeripari szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtokában.
2.2. Szakmai előképzettség: –
2.3. Előírt gyakorlat: –
2.4. Egészségügyi alkalmassági követelmények: szükségesek
2.5. Pályaalkalmassági követelmények: –
2.6. Elméleti képzési idő aránya: 20%
2.7. Gyakorlati képzési idő aránya: 80%
2.8. Szintvizsga: –
2.9. Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama: –
3. PÁLYATÜKÖR
3.1. A részszakképesítéssel legjellemzőbben betölthető munkakörök, foglalkozások
A | B | C | |
3.1.1. | FEOR száma | FEOR megnevezése | A részszakképesítéssel betölthető munkakörök |
3.1.2. | 6114 | Szőlő-, gyümölcstermesztő | Szőlész, borász (mezőgazdasági) |
3.1.3. | 6114 | Szőlő-, gyümölcstermesztő | Szőlő- és gyümölcstermesztő |
3.1.4. | 6114 | Szőlő-, gyümölcstermesztő | Szőlőmunkás |
3.1.5. | 6114 | Szőlő-, gyümölcstermesztő | Szőlőoltó, -metsző |
3.1.6. | 6114 | Szőlő-, gyümölcstermesztő | Szőlőtermesztő |
3.1.7. | 6114 | Szőlő-, gyümölcstermesztő | Vincellér |
3.2. A részszakképesítés munkaterületének rövid leírása:
A vincellér feladata a szőlőtermesztés gyakorlati fogásainak teljes ismerete, az erő- és munkagépek ismerete. Munkájához tartozik a telepítés, a szüret, az alapvető borkészítési technológia szakszerű ismerete. Alapvetően tisztában van a biogazdálkodás, az energiaracionalizálás, a szakterületéhez tartozó gazdálkodási ismeretekkel és a borturizmusi, borértékesítési szabályokkal.
A részszakképesítéssel rendelkező képes:
– a szőlőápolás kézi munkáit elvégezni,
– a szőlőápolás gépi munkáit elvégezni,
– a szőlő növényvédelmének alapismereteit elsajátítani, alkalmazni,
– a szőlő metszésének teljes technológiáját elsajátítani, alkalmazni,
– a szőlő ültetvényében a tápanyag utánpótlást elvégezni,
– a támrendszer kialakítását, karbantartását elvégezni,
– a szőlő telepítésének és pótlásának gyakorlatát elvégezni,
– a vadkár-elhárítás szabályait elsajátítani, alkalmazni,
– az öntözési technológia alapjait elsajátítani, alkalmazni,
– a biogazdálkodás fő területeit elsajátítani,
– a biomassza előállításának alapjait elsajátítani,
– a szüretet előkészíteni, megszervezni,
– az alapvető borkezelési fogásokat elsajátítani, alkalmazni,
– a legfontosabb jövedéki előírásokat elsajátítani, alkalmazni,
– munkavédelmi előírásokat betartani,
– a szőlő és borágazat fontosabb gazdálkodási jellemzőit elsajátítani, alkalmazni,
– a helybéli borértékesítési, borturizmusi szabályokat elsajátítani, alkalmazni,
– elvégezni a termesztéshez szükséges laboratóriumi vizsgálatokat.
3.3. Kapcsolódó szakképesítések
A | B | C | |
3.3.1. | A kapcsolódó szakképesítés, részszakképesítés, szakképesítés-ráépülés | ||
3.3.2. | azonosító száma | megnevezése | a kapcsolódás módja |
3.3.3. | 34 541 06 | Szőlész-borász | szakképesítés |
4. SZAKMAI KÖVETELMÉNYEK
A | B | |
4.1. | A részszakképesítés szakmai követelménymoduljainak az állam által elismert szakképesítések szakmai követelménymoduljairól szóló kormányrendelet szerinti | |
4.2. | azonosító száma | megnevezése |
4.3. | 10947-12 | A szőlőtermesztés gyakorlata |
4.4. | 10946-12 | A szőlőtermesztés szakmai gépei |
4.5. | 10890-16 | Élelmiszeripari vállalkozások működtetése |
4.6. | 10945-12 | A szőlőtermesztés technológiája |
4.7. | 10948-12 | Szőlész-borász alapmérések, vizsgálatok |
5. VIZSGÁZTATÁSI KÖVETELMÉNYEK
5.1. A komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:
Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben az 5.2. pontban előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes letétele.
5.2. A modulzáró vizsga vizsgatevékenysége és az eredményesség feltétele:
A | B | C | |
5.2.1. | A részszakképesítés szakmai követelménymoduljainak | ||
5.2.2. | azonosító száma | megnevezése | a modulzáró vizsga vizsgatevékenysége |
5.2.3. | 10947-12 | A szőlőtermesztés gyakorlata | gyakorlati |
5.2.4. | 10946-12 | A szőlőtermesztés szakmai gépei | írásbeli, szóbeli |
5.2.5. | 10890-16 | Élelmiszeripari vállalkozások működtetése | írásbeli, szóbeli |
5.2.6. | 10945-12 | A szőlőtermesztés technológiája | írásbeli, szóbeli |
5.2.7. | 10948-12 | Szőlész-borász alapmérések, vizsgálatok | gyakorlati |
Egy szakmai követelménymodulhoz kapcsolódó modulzáró vizsga akkor eredményes, ha a modulhoz előírt feladat végrehajtása legalább 51%-osra értékelhető.
5.3. A komplex szakmai vizsga vizsgatevékenységei és vizsgafeladatai:
5.3.1. Gyakorlati vizsgatevékenység
A vizsgafeladat megnevezése: Vincellér
A vizsgafeladat ismertetése: adott feladaton belül végrehajtja a szőlészeti munkavégzéshez szükséges komplex vizsgafeladatot, amely magában foglalja a szőlészeti műveleteket, a gépészeti, a munkavédelmi és a minőségbiztosítási feladatokat.
A vizsgafeladat időtartama: 240 perc
A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 60%
5.3.2. Központi írásbeli vizsgatevékenység
A vizsgafeladat megnevezése: Vincellér írásbeli
A vizsgafeladat ismertetése: összetett feladat keretében megoldja a szakmai alapkérdéseket, a gépészeti terület kérdéseit és a szakmai számítások, a gazdálkodási terület feladatait.
A vizsgafeladat időtartama: 120 perc
A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 20%
5.3.3. Szóbeli vizsgatevékenység
A vizsgafeladat megnevezése: Szőlőtermesztés szakmai elmélete
A vizsgafeladat ismertetése: a szőlészeti témakör vizsgakérdéseit kell megválaszolni, amely magában foglalja a szőlészet, a telepítés és az alapvető borkészítés témakörét, a hozzájuk tartozó adminisztrációs feladatokkal, gazdasági ismeretekkel.
A vizsgafeladat időtartama: 30 perc (felkészülési idő 20 perc, válaszadási idő 10 perc)
A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 20%
5.4. A vizsgatevékenységek szervezésére, azok vizsgaidőpontjaira, a vizsgaidőszakokra, a vizsgatevékenységek vizsgatételeire, értékelési útmutatóira és egyéb dokumentumaira, a vizsgán használható segédeszközökre vonatkozó részletes szabályok:
A részszakképesítéssel kapcsolatos előírások a http://nive.hu/ weblapon érhetők el a Vizsgák menüpont alatt.
5.5. A szakmai vizsga értékelésének a szakmai vizsgaszabályzattól eltérő szempontjai: –
6. ESZKÖZ- ÉS FELSZERELÉSI JEGYZÉK
A | |
6.1. | A képzési és vizsgáztatási feladatok teljesítéséhez szükséges eszközök minimumát meghatározó eszköz- és felszerelési jegyzék |
6.2. | Minőségbiztosításhoz szükséges laboratóriumi eszközök |
6.3. | Szőlőtermesztés kézi eszközei |
6.4. | Szőlőtermesztés gép munkaeszközei |
6.5. | Szőlőtermesztés erőgépei |
6.6. | Borászati technológia kézi eszközei |
6.7. | Borászati technológia gépei |
6.8. | Borturizmusi eszközök |
6.9. | Agrármeteorológiai eszközök |
6.10. | Egyéni és csoportos védőeszközök |
6.11. | Szakmai anyagok |
6.12. | Műszaki dokumentáció, pincekönyv |
6.13. | Szoftverek |
6.14. | Nyomtatók, számítógépek |
6.15. | Palackozás gépei |
6.16. | Vizsgaborok készítéséhez eszközök, berendezések |
6.17. | Erjesztési technológia gépei, eszközei |
6.18. | Pezsgőkészítési technológiák berendezései |
OKJ Képzések, OKJ Tanfolyamok kapcsán:
Az Élelmiszeripari szakmunkás tanfolyam, Tanfolyam OKJ Képzések vonatkozásában további információkat kaphat a következő linkre kattintva: Tanfolyam OKJ Képzések.
Érdeklődhet, árajánlatot kérhet illetve kérdéseit felteheti az alábbi e-mail címen: kepzes@ioszia.hu
Téma: Élelmiszeripari szakmunkás tanfolyam, Tanfolyam, Képzés, Tanfolyamok, Képzések, OKJ Tanfolyamok, OKJ Képzések, Olcsó OKJ Tanfolyamok, Olcsó OKJ képzések, Olcsó Tanfolyamok, Olcsó Képzések, Felnőttképzés
A 106. sorszámú Üdítőital-ipari termékgyártó megnevezésű részszakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye
1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK
1.1. A részszakképesítés azonosító száma: 31 541 10
1.2. Részszakképesítés megnevezése: Üdítőital-ipari termékgyártó
1.3. Iskolai rendszerű szakképzésben a szakképzési évfolyamok száma: –
1.4. Iskolarendszeren kívüli szakképzésben az óraszám 240-360
2. EGYÉB ADATOK
2.1. A képzés megkezdésének feltételei: iskolai előképzettség vagy bemeneti kompetenciák teljesítése
2.1.1. Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség
2.1.2. Bemeneti kompetenciák: iskolai előképzettség hiányában a képzés megkezdhető a 3. mellékletben az élelmiszeripari szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtokában.
2.2. Szakmai előképzettség: –
2.3. Előírt gyakorlat: –
2.4. Egészségügyi alkalmassági követelmények: szükségesek
2.5. Pályaalkalmassági követelmények: –
2.6. Elméleti képzési idő aránya: 30%
2.7. Gyakorlati képzési idő aránya:70%
2.8. Szintvizsga: –
2.9. Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama: –
3. PÁLYATÜKÖR
3.1. A részszakképesítéssel legjellemzőbben betölthető munkakörök, foglalkozások
A | B | C | |
3.1.1. | FEOR száma | FEOR megnevezése | A részszakképesítéssel betölthető munkakörök |
3.1.2. | 7115 | Borász és egyéb szeszesital-gyártó, szikvízkészítő | Szikvízkészítő |
3.1.3. | 7115 | Borász és egyéb szeszesital-gyártó, szikvízkészítő | Szódás, szódavízkészítő |
3.1.4. | 8111 | Élelmiszer-, italgyártó gép kezelője | Szikvízgyártó gép kezelője |
3.1.5. | 8111 | Élelmiszer-, italgyártó gép kezelője | Üdítőital-gyártó gépkezelő |
3.1.6. | 8111 | Élelmiszer-, italgyártó gép kezelője | Töltőgépkezelő |
3.1.7. | 8111 | Élelmiszer-, italgyártó gép kezelője | Ásványvízgyártó gép kezelője |
3.2. A részszakképesítés munkaterületének rövid leírása:
Az Üdítőital-ipari termékgyártó feladata a szénsavas üdítőital, ásványvíz gyártástechnológiai műveleteinek szakszerű, önálló gazdaságos végrehajtása a munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai követelmények maradéktalan betartásával.
A részszakképesítéssel rendelkező képes:
– alap-, adalék-, ízesítő- és színezőanyagokat átvenni, kezelni, minőségét ellenőrizni, tárolni, előkészíteni,
– termékek előállításához felhasznált vizet minősíteni (ivóvíz minőségű víz),
– alapanyag ásványvizet minősíteni, tisztítani, kezelni, a berendezéseket működtetni, karbantartani, szabályozni,
– szénsavas üdítőitalt előállítani (cukoroldást, szörpkészítést végezni, csendes italt készíteni),
– csomagolóanyagokat töltésre előkészíteni,
– palackozni, címkézni, gyűjtőcsomagolást (egységrakomány készítése), tárolást, szállítást megoldani,
– gyártásközi fizikai, kémiai, érzékszervi vizsgálatokat elvégezni, a késztermékeket ellenőrizni és minősíteni,
– technológiai berendezéseket, gépeket beállítani, üzemeltetni, tisztítani,
– melléktermékeket, hulladékokat kezelni,
– munkafolyamatok munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai szabályait betartani és betartatni,
– vállalkozást indítani, működtetni, termékeket értékesíteni.
3.3. Kapcsolódó szakképesítések
A | B | C | |
3.3.1. | A kapcsolódó szakképesítés, részszakképesítés, szakképesítés-ráépülés | ||
3.3.2. | azonosító száma | megnevezése | a kapcsolódás módja |
3.3.3. | 34 541 07 | Erjedés- és üdítőital-ipari termékgyártó | szakképesítés |
4. SZAKMAI KÖVETELMÉNYEK
A | B | |
4.1. | A részszakképesítés szakmai követelménymoduljainak az állam által elismert szakképesítések szakmai követelménymoduljairól szóló kormányrendelet szerinti | |
4.2. | azonosító száma | megnevezése |
4.3. | 10901-16 | Üdítőital és ásványvízgyártás |
4.4. | 10890-16 | Élelmiszeripari vállalkozások működtetése |
4.5 | 10904-16 | Higiénia és minőségbiztosítás |
5. VIZSGÁZTATÁSI KÖVETELMÉNYEK
5.1. A komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:
Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben az 5.2. pontban előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes letétele.
5.2. A modulzáró vizsga vizsgatevékenysége és az eredményesség feltétele:
A | B | C | |
5.2.1. | A részszakképesítés szakmai követelménymoduljainak | ||
5.2.2. | azonosító száma | megnevezése | a modulzáró vizsga vizsgatevékenysége |
5.2.3. | 10901-16 | Üdítőital és ásványvízgyártás | írásbeli |
5.2.4. | 10890-16 | Élelmiszeripari vállalkozások működtetése | írásbeli |
5.2.5. | 10904-16 | Higiénia és minőségbiztosítás | írásbeli |
Egy szakmai követelménymodulhoz kapcsolódó modulzáró vizsga akkor eredményes, ha a modulhoz előírt feladat végrehajtása legalább 51%-osra értékelhető.
5.3. A komplex szakmai vizsga vizsgatevékenységei és vizsgafeladatai:
5.3.1. Gyakorlati vizsgatevékenység
A) A vizsgafeladat megnevezése: Szénsavas üdítőital- és ásványvízgyártás
A vizsgafeladat ismertetése:
Üdítőital vagy ásványvíz gyártása (alapanyagok átvétele, szörpkészítés, csendes ital készítése, ásványvíz előkészítése, szaturálás, palackozás, tárolás) a munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai követelmények, maradéktalan betartása mellett.
A vizsgafeladat időtartama: 60 perc
A vizsgafeladat aránya: 60%
B) A vizsgafeladat megnevezése: Üdítőital, ásványvíz vizsgálata
A vizsgafeladat ismertetése:
Gyártásközi fizikai, kémiai, érzékszervi vizsgálatok végzése, vagy a kész üdítőital/ásványvíz, ellenőrzése és minősítése.
A vizsgafeladat időtartama: 30 perc
A vizsgafeladat aránya: 10%
5.3.2. Központi írásbeli vizsgatevékenység
A vizsgafeladat megnevezése: –
A vizsgafeladat ismertetése: –
A vizsgafeladat időtartama: –
A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: –
5.3.3. Szóbeli vizsgatevékenység
A.) A vizsgafeladat megnevezése: Üdítőital és ásványvízgyártás technológiája
A vizsgafeladat ismertetése:
Üdítőital és ásványvízgyártás műveletének fizikai, kémiai, mikrobiológiai alapjai, a műveletek jellemzése, a gyártástechnológia elméleti alapjai, gépek és berendezések felépítése, működése.
A vizsgafeladat időtartama: 30 perc (felkészülési idő 20 perc, válaszadási idő 10 perc)
A vizsgafeladat aránya: 20%
B.) A vizsgafeladat megnevezése: Munkabiztonsági, higiéniai, minőségbiztosítási ismeretek
A vizsgafeladat ismertetése:
Üdítőital és ásványvíz gyártásához kapcsolódó munkabiztonsági, higiéniai, minőségbiztosítási előírások bemutatása.
A vizsgafeladat időtartama: 30 perc (felkészülési idő 20 perc, válaszadási idő 10 perc)
A vizsgafeladat aránya: 10%
5.4. A vizsgatevékenységek szervezésére, azok vizsgaidőpontjaira, a vizsgaidőszakokra, a vizsgatevékenységek vizsgatételeire, értékelési útmutatóira és egyéb dokumentumaira, a vizsgán használható segédeszközökre vonatkozó részletes szabályok:
A részszakképesítéssel kapcsolatos előírások a http://nive.hu/ weblapon érhetők el a Vizsgák menüpont alatt.
5.5. A szakmai vizsga értékelésének a szakmai vizsgaszabályzattól eltérő szempontjai: –
6. ESZKÖZ- ÉS FELSZERELÉSI JEGYZÉK
A | |
6.1 | A képzési és vizsgáztatási feladatok teljesítéséhez szükséges eszközök minimumát meghatározó eszköz- és felszerelési jegyzék |
6.2. | Laboratóriumi vizsgálatokhoz szükséges eszközök, berendezések:
– tömeg-, térfogat- és sűrűségméréshez szükséges eszközök, berendezések – vízminőség vizsgálatához szükséges eszközök, berendezések – oldatkészítéshez szükséges eszközök, berendezések – pH méréshez szükséges eszközök, berendezések – CO2 meghatározáshoz szükséges eszközök, berendezések – hőmérők, nyomásmérők, – érzékszervi minősítéshez szükséges eszközök, berendezések |
6.3. | Ásványvíz gyártásához (ásványvíz-üzem):
– vízkivétel gépei – tisztítóberendezések – tárolótartályok – szaturáló berendezés – töltőgép, zárógép, címkézőgép |
6.4. | Szénsavas üdítőital-gyártáshoz (üdítőital-gyártó üzem):
– Vízkezelő berendezés – Cukoroldó berendezés, gyártótartály, szaturáló berendezés – Palackmosógépek, palackkészítő berendezés, töltőgép, zárógép, címkézőgép |
6.5. | Mérőműszerek, biztonságtechnikai berendezések, |
6.6. | Melléktermékek, hulladékok kezelésére, esetleges hasznosítására szolgáló eszközök, berendezések. |
6.7. | Munka-, tűz-, környezetvédelmi berendezések, eszközök |
OKJ Képzések, OKJ Tanfolyamok kapcsán:
Az Élelmiszeripari szakmunkás tanfolyam, Tanfolyam OKJ Képzések vonatkozásában további információkat kaphat a következő linkre kattintva: Tanfolyam OKJ Képzések.
Érdeklődhet, árajánlatot kérhet illetve kérdéseit felteheti az alábbi e-mail címen: kepzes@ioszia.hu
Téma: Élelmiszeripari szakmunkás tanfolyam, Tanfolyam, Képzés, Tanfolyamok, Képzések, OKJ Tanfolyamok, OKJ Képzések, Olcsó OKJ Tanfolyamok, Olcsó OKJ képzések, Olcsó Tanfolyamok, Olcsó Képzések, Felnőttképzés
A 89. sorszámú Sörgyártó megnevezésű részszakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye
1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK
1.1. A részszakképesítés azonosító száma: 31 541 08
1.2. Részszakképesítés megnevezése: Sörgyártó
1.3. Iskolai rendszerű szakképzésben a szakképzési évfolyamok száma: –
1.4. Iskolarendszeren kívüli szakképzésben az óraszám: 320-480
2. EGYÉB ADATOK
2.1. A képzés megkezdésének feltételei: iskolai előképzettség vagy bemeneti kompetenciák teljesítése
2.1.1. Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség
2.1.2. Bemeneti kompetenciák: iskolai előképzettség hiányában a képzés megkezdhető a 3. mellékletben az élelmiszeripari szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtokában.
2.2. Szakmai előképzettség: –
2.3. Előírt gyakorlat: –
2.4. Egészségügyi alkalmassági követelmények: szükségesek
2.5. Pályaalkalmassági követelmények: –
2.6. Elméleti képzési idő aránya: 30%
2.7. Gyakorlati képzési idő aránya:70%
2.8. Szintvizsga: –
2.9. Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama: –
3. PÁLYATÜKÖR
3.1. A részszakképesítéssel legjellemzőbben betölthető munkakörök, foglalkozások
A | B | C | |
3.1.1. | FEOR száma | FEOR megnevezése | A részszakképesítéssel betölthető munkakörök |
3.1.2. | 7115 | Borász és egyéb szeszesital-gyártó, szikvízkészítő | Sörerjesztő |
3.1.3. | 7115 | Borász és egyéb szeszesital-gyártó, szikvízkészítő | Sörfejtő |
3.1.4. | 7115 | Borász és egyéb szeszesital-gyártó, szikvízkészítő | Sörfőző |
3.1.5. | 7115 | Borász és egyéb szeszesital-gyártó, szikvízkészítő | Sörgyártó |
3.1.6. | 7115 | Borász és egyéb szeszesital-gyártó, szikvízkészítő | Söripari munkás |
3.1.7. | 7115 | Borász és egyéb szeszesital-gyártó, szikvízkészítő | Söripariélesztő-kezelő |
3.1.8. | 8111 | Élelmiszer-, italgyártó gép kezelője | Cefréző |
3.1.9. | 8111 | Élelmiszer-, italgyártó gép kezelője | Söripari gépkezelő |
3.1.10. | 8111 | Élelmiszer-, italgyártó gép kezelője | Töltőgépkezelő |
3.2. A részszakképesítés munkaterületének rövid leírása:
A Sörgyártó feladata a maláta- és sörgyártás technológiai műveleteinek szakszerű, önálló, gazdaságos végrehajtása a munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai követelmények, valamint a jövedéki törvény előírásainak maradéktalan betartásával.
A részszakképesítéssel rendelkező képes:
– alapanyagokat (árpa, maláta, komló) átvenni, minősíteni, tisztítani, kezelni, minőségét ellenőrizni, tárolni, előkészíteni,
– sörfőzővíz minőségét ellenőrizni, vizet kezelni,
– árpa áztatást vezetni, ellenőrizni,
– csíráztatást vezetni,
– aszalni, aszalóberendezéseket üzemeltetni,
– főzőházi műveleteket – különféle cefrézési eljárások, cefreszűrés, komlóforralás – elvégezni és ellenőrizni,
– sörlevet kezelni, főzőházi kihozatalt számítani,
– sörélesztőt kezelni,
– hagyományos és nyomás alatti erjesztést vezetni,
– sört szűrni és stabilizálni, pasztőrözni, palackba, hordóba, dobozba fejteni,
– gyártásközi (fizikai, kémiai, érzékszervi) vizsgálatokat végezni, a kész sört ellenőrizni és minősíteni,
– technológiai berendezéseket, gépeket beállítani, üzemeltetni,
– mellékterméket, hulladékot kezelni,
– munkafolyamatok munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai szabályait, a jövedéki törvény előírásait betartani és betartatni,
– vállalkozást indítani, működtetni, terméket értékesíteni.
3.3. Kapcsolódó szakképesítések
A | B | C | |
3.3.1. | A kapcsolódó szakképesítés, részszakképesítés, szakképesítés-ráépülés | ||
3.3.2. | azonosító száma | megnevezése | a kapcsolódás módja |
3.3.3. | 34 541 07 | Erjedés- és üdítőital-ipari termékgyártó | szakképesítés |
4. SZAKMAI KÖVETELMÉNYEK
A | B | |
4.1. | A részszakképesítés szakmai követelménymoduljainak az állam által elismert szakképesítések szakmai követelménymoduljairól szóló kormányrendelet szerinti | |
4.2. | azonosító száma | megnevezése |
4.3. | 10899-16 | Sörgyártás |
4.4. | 11610-16 | Jövedéki ismeretek |
4.5. | 10890-16 | Élelmiszeripari vállalkozások működtetése |
4.6. | 10904-16 | Higiénia és minőségbiztosítás |
5. VIZSGÁZTATÁSI KÖVETELMÉNYEK
5.1. A komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:
Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben az 5.2. pontban előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes letétele.
5.2. A modulzáró vizsga vizsgatevékenysége és az eredményesség feltétele:
A | B | C | |
5.2.1. | A részszakképesítés szakmai követelménymoduljainak | ||
5.2.2. | azonosító száma | megnevezése | a modulzáró vizsga vizsgatevékenysége |
5.2.3. | 10899-16 | Sörgyártás | írásbeli, gyakorlat |
5.2.4. | 10890-16 | Élelmiszeripari vállalkozások működtetése | írásbeli |
5.2.5. | 11610-16 | Jövedéki ismeretek | írásbeli |
5.2.6. | 10904-16 | Higiénia és minőségbiztosítás | írásbeli |
Egy szakmai követelménymodulhoz kapcsolódó modulzáró vizsga akkor eredményes, ha a modulhoz előírt feladat végrehajtása legalább 51%-osra értékelhető.
5.3. A komplex szakmai vizsga vizsgatevékenységei és vizsgafeladatai:
5.3.1. Gyakorlati vizsgatevékenység
A) A vizsgafeladat megnevezése: Sör gyártása
A vizsgafeladat ismertetése:
A készítendő sör minőségéhez megfelelő alapanyagok felhasználásával sört készít, elvégzi az aktuális technológiai műveleteket (alapanyagok átvétele, ellenőrzése, kezelése, tárolása, a sörfőzés műveleteinek végrehajtása, a kész sör kezelése, tárolása, fejtése) a munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai követelmények, valamint a jövedéki törvény előírásainak maradéktalan betartása mellett.
A vizsgafeladat időtartama: 90 perc
A vizsgafeladat aránya: 60%
B) A vizsgafeladat megnevezése: Gyártásközi fizikai, kémiai, érzékszervi vizsgálatok elvégzése, vagy a kész sör ellenőrzése és minősítése
A vizsgafeladat ismertetése:
Az aktuális munkafolyamattól függően:
– malátavizsgálat, vagy
– sörfőzővíz minőségének vizsgálata, vagy
– komló, komlókészítmények vizsgálata, vagy
– főzőházi hasznosítás meghatározása, vagy
– látszólagos, valóságos erjedésfok meghatározása, vagy
– a sör zavarosságának ellenőrzése, vagy
– CO2-tartalom meghatározása, vagy
– élesztő kezelése, vagy
– a kész sör vizsgálata, érzékszervi minősítése.
A vizsgafeladat időtartama: 30 perc
A vizsgafeladat aránya: 10%
5.3.2. Központi írásbeli vizsgatevékenység
A vizsgafeladat megnevezése: –
A vizsgafeladat ismertetése: –
A vizsgafeladat időtartama: –
A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: –
5.3.3. Szóbeli vizsgatevékenység
A) A vizsgafeladat megnevezése: Sörgyártás technológiája, gépi berendezései
A vizsgafeladat ismertetése: Sörgyártás műveletének fizikai, kémiai, mikrobiológiai alapjai, a műveletek jellemzése, a gyártástechnológia elméleti alapjai, gépek és berendezések felépítése, működése.
A vizsgafeladat időtartama: 30 perc (felkészülési idő 20 perc, válaszadási idő 10 perc)
A vizsgafeladat arány: 20%
B) A vizsgafeladat megnevezése: Jövedéki, munkabiztonsági, higiéniai, minőségbiztosítási ismeretek
A vizsgafeladat ismertetése:
Sör előállításához kapcsolódó hatályos jövedéki szabályozás, munkabiztonsági, higiéniai, minőségbiztosítási előírások bemutatása,
A vizsgafeladat időtartama: 30 perc (felkészülési idő 20 perc, válaszadási idő 10 perc)
A vizsgafeladat aránya: 10%
5.4. A vizsgatevékenységek szervezésére, azok vizsgaidőpontjaira, a vizsgaidőszakokra, a vizsgatevékenységek vizsgatételeire, értékelési útmutatóira és egyéb dokumentumaira, a vizsgán használható segédeszközökre vonatkozó részletes szabályok:
A részszakképesítéssel kapcsolatos előírások a http://nive.hu/ weblapon érhetők el a Vizsgák menüpont alatt.
5.5. A szakmai vizsga értékelésének a szakmai vizsgaszabályzattól eltérő szempontjai: –
6. ESZKÖZ- ÉS FELSZERELÉSI JEGYZÉK
A | |
6.1 | A képzési és vizsgáztatási feladatok teljesítéséhez szükséges eszközök minimumát meghatározó eszköz- és felszerelési jegyzék |
6.2. | Laboratóriumi alapvizsgálatokhoz (malátavizsgálat; látszólagos, valóságos erjedésfok meghatározása; a sör zavarosságának ellenőrzése; CO2-tartalom meghatározása; kész sör vizsgálata; érzékszervi minősítés) szükséges eszközök, berendezések |
6.3. | Sörlé előállításához szükséges eszközök, berendezések |
6.4. | Árpa, maláta-tárolók, tisztító, osztályozó berendezések |
6.5. | Árpaáztatók, csíráztatók |
6.6. | Aszalók |
6.7. | Erjesztő-tartályok, utóerjesztők, sörszűrő berendezés |
6.8. | Fejtőberendezések, pasztőröző berendezések |
6.9. | Vízkezelő berendezés |
6.10. | Mérőműszerek, biztonságtechnikai berendezések |
6.11. | Sör kiszereléséhez szükséges gépek, berendezések |
6.12. | Egyéni védőfelszerelések, védőeszközök |
6.13. | Kéziszerszámok |
6.14. | Melléktermékek, hulladékok kezelésére, esetleges hasznosítására szolgáló eszközök, berendezések |
6.15. | Munka-, tűz, környezetvédelmi berendezések, eszközök |
OKJ Képzések, OKJ Tanfolyamok kapcsán:
Az Élelmiszeripari szakmunkás tanfolyam, Tanfolyam OKJ Képzések vonatkozásában további információkat kaphat a következő linkre kattintva: Tanfolyam OKJ Képzések.
Érdeklődhet, árajánlatot kérhet illetve kérdéseit felteheti az alábbi e-mail címen: kepzes@ioszia.hu
Téma: Élelmiszeripari szakmunkás tanfolyam, Tanfolyam, Képzés, Tanfolyamok, Képzések, OKJ Tanfolyamok, OKJ Képzések, Olcsó OKJ Tanfolyamok, Olcsó OKJ képzések, Olcsó Tanfolyamok, Olcsó Képzések, Felnőttképzés
A 88. sorszámú Sommelier megnevezésű szakképesítés-ráépülés szakmai és vizsgakövetelménye
1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK
1.1. A szakképesítés-ráépülés azonosító száma: 35 811 01
1.2. Szakképesítés-ráépülés megnevezése: Sommelier
1.3. Iskolai rendszerű szakképzésben a szakképzési évfolyamok száma: 1
1.4. Iskolarendszeren kívüli szakképzésben az óraszám: 480-720
2. EGYÉB ADATOK
2.1. A képzés megkezdésének feltételei:
2.1.1. Iskolai előképzettség:
2.1.2. Bemeneti kompetenciák: –
2.2. Szakmai előképzettség: 34 541 06 Szőlész-borász szakképesítés vagy középfokú vendéglátóipari végzettség
2.3. Előírt gyakorlat: –
2.4. Egészségügyi alkalmassági követelmények: szükségesek
2.5. Pályaalkalmassági követelmények: –
2.6. Elméleti képzési idő aránya: 40%
2.7. Gyakorlati képzési idő aránya: 60%
2.8. Szintvizsga: –
2.9. Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama: –
3. PÁLYATÜKÖR
3.1. A szakképesítés-ráépüléssel legjellemzőbben betölthető munkakörök, foglalkozások
A | B | C | |
3.1.1. | FEOR száma | FEOR megnevezése | A szakképesítés-ráépüléssel betölthető munkakörök |
3.1.2. | 5123 | Felszolgáló, vendéglátóipari eladó | Sommelier |
3.2. A szakképesítés-ráépülés munkaterületének rövid leírása:
A sommelier tervezi, karbantartja és kezeli az étterem teljes hazai és külföldi italválasztékát és szivarkínálatát. Tervezi, követi a fogyást, raktárkészlettel gazdálkodik. Fogadja, ital ajánlásaival ellátja az étterembe érkező vendégeket, részükre értékesít, italokat és szivart szolgál fel szakszerűen, majd búcsúztatja őket.
A szakképesítés-ráépüléssel rendelkező képes:
– folyamatosan képezni magát a borászati évjáratok területén,
– aktívan részt venni az asztalszerviz ízléses elkészítésében,
– értékesítés-ösztönző stratégiákat bevezetni és meg valósítani,
– felkészülni az italok mellé ajánlott ételek elkészítési technológiájából,
– pontosan ismerni a hazai borvidékek jellemző borait, kultúráját,
– kiemelten kezelni a saját és munkahelyének higiéniáját,
– a felszolgálói csapatmunkába zökkenőmentesen beilleszkedni,
– folyamatosan figyelemmel kísérni a munkájához szükséges eszközök, gépek fejlődését,
– alapvető tudással rendelkezni a vendéglátás, a konyhatechnika, a nyersanyagkezelés területén,
– kellő felkészültséggel rendelkezni a borászati technológia területén,
– ismerni a szénsavas italok készítési technológiáját,
– ismerni a borkülönlegességek készítésének technológiáját,
– megfelelő logisztikai képességgel rendelkezni a raktározás területén,
– ismerni a bor nyilvántartásával kapcsolatos jövedéki előírásokat,
– felkészülni a koktélok párlatok, az ásványvizek, az üdítőitalok és a szivarok minősítésében és ajánlásában,
– kellő szakértelemmel rendelkezni a kávék és teák italválasztékának ismertetéséhez.
3.3. Kapcsolódó szakképesítések
A | B | C | |
3.3.1. | A kapcsolódó szakképesítés, részszakképesítés, szakképesítés-ráépülés | ||
3.3.2. | azonosító száma | megnevezése | a kapcsolódás módja |
3.3.3. | 34 541 06 | Szőlész-borász | szakképesítés |
4. SZAKMAI KÖVETELMÉNYEK
A | B | |
4.1. | A szakképesítés-ráépülés szakmai követelménymoduljainak az állam által elismert szakképesítések szakmai követelménymoduljairól szóló kormányrendelet szerinti | |
4.2. | azonosító száma | megnevezése |
4.3. | 10949-12 | A Sommelier tevékenysége |
5. VIZSGÁZTATÁSI KÖVETELMÉNYEK
5.1. A komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:
Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben az 5.2. pontban előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes letétele.
Az iskolai rendszerű szakképzésben az évfolyam teljesítését igazoló bizonyítványban foglaltak szerint teljesített tantárgyak – a szakképzési kerettantervben meghatározottak szerint – egyenértékűek az adott követelménymodulhoz tartozó modulzáró vizsga teljesítésével.
5.2. A modulzáró vizsga vizsgatevékenysége és az eredményesség feltétele:
A | B | C | |
5.2.1. | A szakképesítés-ráépülés szakmai követelménymoduljainak | ||
5.2.2. | azonosító száma | megnevezése | a modulzáró vizsga vizsgatevékenysége |
5.2.3. | 10949-12 | A Sommelier tevékenysége | gyakorlati, szóbeli |
Egy szakmai követelménymodulhoz kapcsolódó modulzáró vizsga akkor eredményes, ha a modulhoz előírt feladat végrehajtása legalább 51%-osra értékelhető.
5.3. A komplex szakmai vizsga vizsgatevékenységei és vizsgafeladatai:
5.3.1. Gyakorlati vizsgatevékenység
A) A vizsgafeladat megnevezése: Sommelier komplex gyakorlati vizsgafeladat
A vizsgafeladat ismertetése: a vizsgázó a komplex vizsga keretében végrehajtja az étel- és italkínálat ismertetését, valamint a terítési gyakorlatot, kiegészítve a bor érzékszervi bírálatával és a speciális szolgáltatás ajánlásával.
A vizsgafeladat időtartama: 60 perc
A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 45%
B) A vizsgafeladat megnevezése: A megadott borok és italok organoleptikus vizsgálata
A vizsgafeladat ismertetése: borkóstolás és a kóstolt bor szakszerű értékelése, majd jellemzése szóban, hozzá étel ajánlása.
A vizsgafeladat időtartama: 20 perc
A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 15%
5.3.2. Központi írásbeli vizsgatevékenység
A vizsgafeladat megnevezése: –
A vizsgafeladat ismertetése: –
A vizsgafeladat időtartama: –
A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: –
5.3.3. Szóbeli vizsgatevékenység
A vizsgafeladat megnevezése: Egy borvidék és legjellemzőbb borfajtáinak bemutatása kulturális jellemzőivel együtt.
A vizsgafeladat ismertetése: a jelölt a tananyagban megismert hazai és külföldi borvidékek közül egyet tételhúzás útján kiválaszt, bemutatja azt és az adott borvidék legjellemzőbb borfajtáját is jellemzi.
A vizsgafeladat időtartama: 30 perc (felkészülési idő 20 perc, válaszadási idő 10 perc)
A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 40%
5.4. A vizsgatevékenységek szervezésére, azok vizsgaidőpontjaira, a vizsgaidőszakokra, a vizsgatevékenységek vizsgatételeire, értékelési útmutatóira és egyéb dokumentumaira, a vizsgán használható segédeszközökre vonatkozó részletes szabályok:
A szakképesítés-ráépüléssel kapcsolatos előírások a http://nive.hu/ weblapon érhetők el a Vizsgák menüpont alatt.
5.5. A szakmai vizsga értékelésének a szakmai vizsgaszabályzattól eltérő szempontjai: –
6. ESZKÖZ- ÉS FELSZERELÉSI JEGYZÉK
A | |
6.1. | A képzési és vizsgáztatási feladatok teljesítéséhez szükséges eszközök minimumát meghatározó eszköz- és felszerelési jegyzék |
6.2. | Értékesítő üzlet berendezései, gépei, |
6.3. | Szárazjég készítő gép |
6.4. | Felszolgáláshoz szükséges anyagok, eszközök (evőeszközök, tálalóeszközök) |
6.5. | Asztali díszítő elemek (gyertya, virág, tükör, stb.) |
6.6. | Tájékoztató és reklám anyagok és eszközök (étlap, itallap, szóróanyagok, stb.) |
6.7. | Fémeszközök |
6.8. | Kerámiák, porcelánok |
6.9. | Textíliák |
6.10. | Papír eszközök |
6.11. | Italkocsi |
6.12. | Üveg eszközök |
6.13. | Borkínálás üvegeszközei |
6.14. | Egyéni védőeszközök |
6.15. | Borbírálati eszközök |
6.16. | Bútorzat |
6.17. | Számítógép, speciális szoftverek, pénztárgép |
6.18. | Vendéglátás bútorzata, oktatóhelyiség |
OKJ Képzések, OKJ Tanfolyamok kapcsán:
Az Élelmiszeripari szakmunkás tanfolyam, Tanfolyam OKJ Képzések vonatkozásában további információkat kaphat a következő linkre kattintva: Tanfolyam OKJ Képzések.
Érdeklődhet, árajánlatot kérhet illetve kérdéseit felteheti az alábbi e-mail címen: kepzes@ioszia.hu
Téma: Élelmiszeripari szakmunkás tanfolyam, Tanfolyam, Képzés, Tanfolyamok, Képzések, OKJ Tanfolyamok, OKJ Képzések, Olcsó OKJ Tanfolyamok, Olcsó OKJ képzések, Olcsó Tanfolyamok, Olcsó Képzések, Felnőttképzés
A 72. sorszámú Mézeskalács-készítő megnevezésű részszakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye
1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK
1.1. A részszakképesítés azonosító száma: 21 215 02
1.2. Részszakképesítés megnevezése: Mézeskalács-készítő
1.3. Iskolai rendszerű szakképzésben a szakképzési évfolyamok száma: –
1.4. Iskolarendszeren kívüli szakképzésben az óraszám: 320-480
2. EGYÉB ADATOK
2.1. A képzés megkezdésének feltételei:
2.1.1. Iskolai előképzettség: befejezett iskolai előképzettséget nem igényel
2.1.2. Bemeneti kompetenciák: –
2.2. Szakmai előképzettség: –
2.3. Előírt gyakorlat: –
2.4. Egészségügyi alkalmassági követelmények: szükségesek
2.5. Pályaalkalmassági követelmények: –
2.6. Elméleti képzési idő aránya: 30%
2.7. Gyakorlati képzési idő aránya: 70%
2.8. Szintvizsga: –
2.9. Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama: –
3. PÁLYATÜKÖR
3.1. A részszakképesítéssel legjellemzőbben betölthető munkakör(ök), foglalkozás(ok)
A | B | C | |
3.1.1. | FEOR száma | FEOR megnevezése | A részszakképesítéssel betölthető munkakörök |
3.1.2. | 7114 | Pék, édesipari termékgyártó | Mézeskalács-készítő |
3.2. A részszakképesítés munkaterületének rövid leírása:
A gyártás előkészítését követően felkészül a munkára, előkészíti a munkafolyamatokat, alapméréseket végez. Mézes tészta készítése, feldolgozása, alakítása, sütése, díszítése, csomagolása. A mézes- tésztakészítés, tésztafeldolgozás gépeinek ismertetése. A mézestészták jellemzése, minőségi követelményeik ismertetése. A készterméket megfelelő módon tárolja, minősíti, csomagolja, és készíti elő szállításra. Munkavégzése során eszközöket használ, gépeket kezel, és betartja az egyes tevékenységekre vonatkozó jogszabályi előírásokat.
A részszakképesítéssel rendelkező képes:
– felkészülni a munkára,
– előkészíteni a munkafolyamatot,
– alapméréseket végezni,
– eszközöket használni, gépeket kezelni,
– munkavédelmi előírásokat betartani,
– félkész terméket gyártani,
– készterméket gyártani,
– befejező műveleteket végezni,
– adminisztrációs munkát végezni.
3.3. Kapcsolódó szakképesítések
A | B | C | |
3.3.1. | A kapcsolódó szakképesítés, részszakképesítés, szakképesítés-ráépülés | ||
3.3.2. | azonosító száma | megnevezése | a kapcsolódás módja |
3.3.3. | 34 541 05 | Pék | szakképesítés |
4. SZAKMAI KÖVETELMÉNYEK
A | B | |
4.1. | A részszakképesítés szakmai követelménymoduljainak az állam által elismert szakképesítések szakmai követelménymoduljairól szóló kormányrendelet szerinti | |
4.2. | azonosító száma | megnevezése |
4.3. | 10942-16 | Mézeskalács készítés |
4.4. | 11919-16 | Élelmiszerelőállítási alapismeretek |
5. VIZSGÁZTATÁSI KÖVETELMÉNYEK
5.1. A komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:
Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben az 5.2. pontban előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes letétele.
5.2. A modulzáró vizsga vizsgatevékenysége és az eredményesség feltétele:
A | B | C | ||
5.2.1. | A részszakképesítés szakmai követelménymoduljainak | |||
5.2.2. | azonosító száma | megnevezése | a modulzáró vizsga vizsgatevékenysége | |
5.2.3. | 10942-16 | Mézeskalács-készítés | gyakorlat | |
5.2.4. | 11919-16 | Élelmiszerelőállítási alapismeretek | szóbeli |
Egy szakmai követelménymodulhoz kapcsolódó modulzáró vizsga akkor eredményes, ha a modulhoz előírt feladat végrehajtása legalább 51%-osra értékelhető.
5.3. A komplex szakmai vizsga vizsgatevékenységei és vizsgafeladatai:
5.3.1. Gyakorlati vizsgatevékenység
A vizsgafeladat megnevezése: Mézeskalács készítés
A vizsgafeladat ismertetése: mézeskalács tésztát készít, feldolgoz, süt és díszít. A mézes tészták jellemzése és minőségi követelményei. A termékek előállítása során minőségbiztosítási dokumentációt vezet. Érzékszervileg minősíti az elkészült készterméket.
A vizsgafeladat időtartama: 300 perc
A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 100%
5.3.2. Központi írásbeli vizsgatevékenység
A vizsgafeladat megnevezése: –
A vizsgafeladat ismertetése: –
A vizsgafeladat időtartama: –
A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: –
5.3.3. Szóbeli vizsgatevékenység
A vizsgafeladat megnevezése: –
A vizsgafeladat ismertetése: –
A vizsgafeladat időtartama: –
A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: –
5.4. A vizsgatevékenységek szervezésére, azok vizsgaidőpontjaira, a vizsgaidőszakokra, a vizsgatevékenységek vizsgatételeire, értékelési útmutatóira és egyéb dokumentumaira, a vizsgán használható segédeszközökre vonatkozó részletes szabályok: –
A részszakképesítéssel kapcsolatos előírások a http://nive.hu/ weblapon érhetők el a Vizsgák menüpont alatt.
5.5. A szakmai vizsga értékelésének a szakmai vizsgaszabályzattól eltérő szempontjai: –
6. ESZKÖZ- ÉS FELSZERELÉSI JEGYZÉK
A | |
6.1. | A képzési és vizsgáztatási feladatok teljesítéséhez szükséges eszközök minimumát meghatározó eszköz- és felszerelési jegyzék |
6.2. | Dagasztógépek és keverőgépek |
6.3. | Keverőgépek |
6.4. | Sütőformák |
6.5. | Kemence vagy sütő |
6.6. | Mérlegek, sziták |
6.7. | Sütőipari speciális kéziszerszámok, eszközök |
6.8. | Tehermozgató eszközök, berendezések |
6.9. | Egyéni védőeszközök |
6.10. | Környezetvédelmi eszközök, berendezések |
6.11. | Munkabiztonsági eszközök, felszerelések |
6.12. | Hűtőgép |
OKJ Képzések, OKJ Tanfolyamok kapcsán:
Az Élelmiszeripari szakmunkás tanfolyam, Tanfolyam OKJ Képzések vonatkozásában további információkat kaphat a következő linkre kattintva: Tanfolyam OKJ Képzések.
Érdeklődhet, árajánlatot kérhet illetve kérdéseit felteheti az alábbi e-mail címen: kepzes@ioszia.hu
Téma: Élelmiszeripari szakmunkás tanfolyam, Tanfolyam, Képzés, Tanfolyamok, Képzések, OKJ Tanfolyamok, OKJ Képzések, Olcsó OKJ Tanfolyamok, Olcsó OKJ képzések, Olcsó Tanfolyamok, Olcsó Képzések, Felnőttképzés
A 39. sorszámú Gyümölcspálinka-gyártó megnevezésű részszakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye
1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK
1.1. A részszakképesítés azonosító száma: 31 541 04
1.2. Részszakképesítés megnevezése: Gyümölcspálinka-gyártó
1.3. Iskolai rendszerű szakképzésben a szakképzési évfolyamok száma: –
1.4. Iskolarendszeren kívüli szakképzésben az óraszám: 240-360
2. EGYÉB ADATOK
2.1. A képzés megkezdésének feltételei: iskolai előképzettség vagy bemeneti kompetenciák teljesítése
2.1.1. Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség
2.1.2. Bemeneti kompetenciák: iskolai előképzettség hiányában a képzés megkezdhető az 56/2016. (VIII. 19.) FM rendelet 3. mellékletben az élelmiszeripari szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtokában.
2.2. Szakmai előképzettség: –
2.3. Előírt gyakorlat: –
2.4. Egészségügyi alkalmassági követelmények: szükségesek
2.5. Pályaalkalmassági követelmények: –
2.6. Elméleti képzési idő aránya: 30%
2.7. Gyakorlati képzési idő aránya: 70%
2.8. Szintvizsga: –
2.9. Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama: –
3. PÁLYATÜKÖR
3.1. A részszakképesítéssel legjellemzőbben betölthető munkakör(ök), foglalkozás(ok)
A | B | C | |
3.1.1. | FEOR száma | FEOR megnevezése | A részszakképesítéssel betölthető munkakörök |
3.1.2. | 7115 | Borász és egyéb szeszesitalgyártó,
szikvízkészítő |
Pálinkafőző |
3.1.3. | 7115 | Borász és egyéb szeszesitalgyártó,
szikvízkészítő |
Szeszfőző |
3.1.4. | 7115 | Borász és egyéb szeszesitalgyártó,
szikvízkészítő |
Szeszfőző mester |
3.1.5. | 8111 | Élelmiszer-, italgyártó gép kezelője | Cefréző |
3.1.6. | 8111 | Élelmiszer-, italgyártó gép kezelője | Italgyártó gép kezelője |
3.1.7. | 8111 | Élelmiszer-, italgyártó gép kezelője | Szeszdesztilláló |
3.1.8. | 8111 | Élelmiszer-, italgyártó gép kezelője | Szeszerjesztő |
3.1.9. | 8111 | Élelmiszer-, italgyártó gép kezelője | Töltőgépkezelő |
3.2. A részszakképesítés munkaterületének rövid leírása:
A Gyümölcspálinka-gyártó feladata a gyümölcspálinka-gyártás technológiájának (gyümölcs és borgazdasági alapanyagok átvétele, cefrekészítés, erjesztés, lepárlás, finomítás, érlelés, tárolás, palackozás) szakszerű, gazdaságos végrehajtása a munka-, tűz, környezetvédelmi és higiéniai követelmények, valamint a jövedéki törvény előírásainak maradéktalan betartása mellett.
A részszakképesítéssel rendelkező képes:
– gyümölcs- és borgazdasági alapanyagokat átvenni, minősíteni,
– a cukortartalmat, borok alkoholtartalmát meghatározni,
– az alapanyagokat előkészíteni,
– cefrézési eljárásokat végezni,
– alkoholos erjedés folyamatát ellenőrizni, irányított erjesztést vezetni,
– kierjedt cefrét tárolni, védelmét biztosítani,
– lepárlási műveleteket végezni, a főző-, finomító üstöket üzemeltetni,
– mérőműszereket, biztonságtechnikai berendezéseket kezelni,
– érlelést végezni, ellenőrizni,
– deríteni, szűrni, szeszfokot beállítani, palackozni,
– gyártásközi fizikai, kémiai, érzékszervi vizsgálatokat elvégezni, a kész gyümölcspálinkákat, borpárlatokat,
– ellenőrizni és minősíteni,
– technológiai berendezéseket, gépeket beállítani, üzemeltetni,
– gépeket, berendezéseket tisztítani, CIP rendszert üzemeltetni,
– pálinkafőzde víz- és energia-gazdálkodását megszervezni,
– melléktermékeket, hulladékokat kezelni,
– a munkafolyamatok munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai szabályait, a jövedéki törvény előírásait betartani és betartatni.
3.3. Kapcsolódó szakképesítések
A | B | C | |
3.3.1. | A kapcsolódó szakképesítés, részszakképesítés, szakképesítés-ráépülés | ||
3.3.2. | azonosító száma | megnevezése | a kapcsolódás módja |
3.3.3. | 34 541 07 | Erjedés- és üdítőital-ipari termékgyártó | szakképesítés |
4. SZAKMAI KÖVETELMÉNYEK
A | B | |
4.1. | A részszakképesítés szakmai követelménymoduljainak az állam által elismert
szakképesítések szakmai követelménymoduljairól szóló kormányrendelet szerinti |
|
4.2. | azonosító száma | megnevezése |
4.3. | 10897-16 | Gyümölcspálinka-gyártás |
4.4. | 11610-16 | Jövedéki ismeretek |
4.5. | 10890-16 | Élelmiszeripari vállalkozások működtetése |
5. VIZSGÁZTATÁSI KÖVETELMÉNYEK
5.1. A komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:
Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben az 5.2. pontban előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes letétele.
5.2. A modulzáró vizsga vizsgatevékenysége és az eredményesség feltétele:
A | B | C | |
5.2.1. | A részszakképesítés szakmai követelménymoduljainak | ||
5.2.2. | azonosító száma | megnevezése | a modulzáró vizsga vizsgatevékenysége |
5.2.3. | 10897-16 | Gyümölcspálinka-gyártás | gyakorlat, szóbeli |
5.2.4. | 11610-16 | Jövedéki ismeretek | írásbeli |
5.2.5. | 10890-16 | Élelmiszeripari vállalkozások működtetése | írásbeli |
Egy szakmai követelménymodulhoz kapcsolódó modulzáró vizsga akkor eredményes, ha a modulhoz előírt feladat végrehajtása legalább 51%-osra értékelhető
5.3. A komplex szakmai vizsga vizsgatevékenységei és vizsgafeladatai:
5.3.1. Gyakorlati vizsgatevékenység
A) A vizsgafeladat megnevezése: Gyümölcspálinka gyártása
A vizsgafeladat ismertetése:
Gyümölcspálinka gyártása (gyümölcs és borgazdasági alapanyagok átvétele, cefrekészítés, erjesztés, lepárlás,, finomítás, érlelés, tárolás, töltés, palackozás) a munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai követelmények, valamint a jövedéki törvény előírásainak maradéktalan betartása mellett.
Az évszaknak megfelelő gyümölcs felhasználásával gyümölcspálinkát készít, elvégzi az aktuális technológiai műveleteket.
A vizsgafeladat időtartama: 60 perc
A vizsgafeladat aránya: 60%
B) A vizsgafeladat megnevezése: Gyümölcspálinka vizsgálata, minősítése
A vizsgafeladat ismertetése:
Gyártásközi fizikai, kémiai, érzékszervi vizsgálatok végzése, vagy a kész gyümölcspálinka, borpárlat ellenőrzése és minősítése.
Az aktuális munkafolyamattól függően:
– alapanyagok minősítése, vagy
– gyártásközi ellenőrzések
– pálinka, borpárlat alkoholtartalmának meghatározása, vagy
– pálinka, vagy borpárlat érzékszervi minősítése (bírálata).
A vizsgafeladat időtartama: 30 perc
A vizsgafeladat aránya: 10%
5.3.2. Központi írásbeli vizsgatevékenység
A vizsgafeladat megnevezése: –
A vizsgafeladat ismertetése: –
A vizsgafeladat időtartama: –
A vizsgafeladat aránya: –
5.3.3. Szóbeli vizsgatevékenység
A) A vizsgafeladat megnevezése: Gyümölcspálinka gyártásának technológiája
A vizsgafeladat ismertetése:
Gyümölcspálinka gyártás műveletének fizikai, kémiai, mikrobiológiai alapjai, a műveletek jellemzése, a gyártástechnológia elméleti alapjai, gépek és berendezések ismertetése.
A vizsgafeladat időtartama: 30 perc (felkészülési idő 20 perc, válaszadási idő 10 perc)
A vizsgafeladat aránya: 20%
B) A vizsgafeladat megnevezése: Jövedéki ismeretek
A vizsgafeladat ismertetése:
Gyümölcspálinka előállításához kapcsolódó hatályos jövedéki szabályozás bemutatása.
A vizsgafeladat időtartama: 30 perc (felkészülési idő 20 perc, válaszadási idő 10 perc)
A vizsgafeladat aránya: 10%
5.4. A vizsgatevékenységek szervezésére, azok vizsgaidőpontjaira, a vizsgaidőszakokra, a vizsgatevékenységek vizsgatételeire, értékelési útmutatóira és egyéb dokumentumaira, a vizsgán használható segédeszközökre vonatkozó részletes szabályok:
A részszakképesítéssel kapcsolatos előírások a http://nive.hu/ weblapon érhetők el a Vizsgák menüpont alatt.
5.5. A szakmai vizsga értékelésének a szakmai vizsgaszabályzattól eltérő szempontjai: –
6. ESZKÖZ- ÉS FELSZERELÉSI JEGYZÉK
A | |
6.1. | A képzési és vizsgáztatási feladatok teljesítéséhez szükséges eszközök minimumát meghatározó eszköz- és felszerelési jegyzék |
6.2. | Laboratóriumi vizsgálatokhoz szükséges eszközök, berendezések: |
6.3. | Cukortartalomhoz, savtartalomhoz |
6.4. | pH mérő |
6.5. | Maradék-cukor meghatározáshoz |
6.6. | Alkoholtartalom meghatározáshoz |
6.7. | Érzékszervi minősítéshez |
6.8. | Hőmérséklet, térfogat, sűrűség- és tömeg méréséhez |
6.9. | Gyorstesztek (pálinka vizsgálatához) |
6.10. | Látszólagos, valóságos erjedésfok meghatározásához |
6.11. | Gyümölcs- és borgazdasági alapanyagokat átvételéhez, előkészítésükhöz szükséges eszközök, berendezések |
6.12. | Cefréző berendezések, erjesztő berendezések |
6.13. | Cefretárolók, |
6.14. | Lepárló, finomító berendezés, szeszmérőgép |
6.15. | Szűrőberendezések, |
6.16. | Kéziszerszámok |
6.17. | Egyéni védőeszközök, védőfelszerelések |
6.18. | Takarítás, tisztítás, fertőtlenítés eszközei |
6.19. | Mérőműszerek, biztonságtechnikai berendezések, |
6.20. | A melléktermékek, hulladékok kezelésére, esetleges hasznosítására szolgáló munka-, tűz, környezetvédelmi berendezések, eszközök |
OKJ Képzések, OKJ Tanfolyamok kapcsán:
Az Élelmiszeripari szakmunkás tanfolyam, Tanfolyam OKJ Képzések vonatkozásában további információkat kaphat a következő linkre kattintva: Tanfolyam OKJ Képzések.
Érdeklődhet, árajánlatot kérhet illetve kérdéseit felteheti az alábbi e-mail címen: kepzes@ioszia.hu
Téma: Élelmiszeripari szakmunkás tanfolyam, Tanfolyam, Képzés, Tanfolyamok, Képzések, OKJ Tanfolyamok, OKJ Képzések, Olcsó OKJ Tanfolyamok, Olcsó OKJ képzések, Olcsó Tanfolyamok, Olcsó Képzések, Felnőttképzés
A 23. sorszámú Élelmiszeripari higiéniai és minőségbiztosítási munkatárs megnevezésű részszakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye
1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK
1.1. A részszakképesítés azonosító száma: 31 541 14
1.2. Részszakképesítés megnevezése: Élelmiszeripari higiéniai és minőségbiztosítási munkatárs
1.3. Iskolai rendszerű szakképzésben a szakképzési évfolyamok száma: –
1.4. Iskolarendszeren kívüli szakképzésben az óraszám: 240-320
2. EGYÉB ADATOK
2.1. A képzés megkezdésének feltételei: iskolai előképzettség vagy bemeneti kompetenciák teljesítése
2.1.1. Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség
2.1.2. Bemeneti kompetenciák: iskolai előképzettség hiányában a képzés megkezdhető a 3. mellékletben az élelmiszeripari szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtokában
2.2. Szakmai előképzettség: –
2.3. Előírt gyakorlat: –
2.4. Egészségügyi alkalmassági követelmények: szükségesek
2.5. Pályaalkalmassági követelmények: –
2.6. Elméleti képzési idő aránya: 60%
2.7. Gyakorlati képzési idő aránya: 40%
2.8. Szintvizsga: –
2.9. Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama: –
3. PÁLYATÜKÖR
3.1. A részszakképesítéssel legjellemzőbben betölthető munkakör(ök), foglalkozás(ok)
A | B | C | |
3.1.1. | FEOR száma | FEOR megnevezése | A részszakképesítéssel betölthető munkakörök |
3.1.2. | 3135 | Minőségbiztosítási technikus | Minőségbiztosítási asszisztens |
3.1.3 | Minőségbiztosítási ügyintéző | ||
3.1.4. | Minőségirányítási megbízott | ||
3.1.5. | Termékvizsgáló | ||
3.1.6. | Élelmiszervizsgáló |
3.2. A részszakképesítés munkaterületének rövid leírása:
Az élelmiszeripari higiéniai és minőségbiztosítási munkatárs képes önállóan vagy mérnöki irányítással kezelni a minőségbiztosításhoz szükséges műszereket és a dokumentációt nyilvántartani. Ismeri a minőségbiztosításhoz szükséges előírásokat, közreműködik az üzemi szabályozások kialakításában, részt vesz a folyamatszabályozásban, javaslatot tesz az ellenőrzési módszerekre. Közreműködik a dokumentációk kidolgozásában, hibaanalíziseket végez.
A részszakképesítéssel rendelkező képes:
– munkaterületet, munkafolyamatokat előkészíteni,
– mintát venni, mintát előkészíteni,
– alapvető mikrobiológiai, higiéniai vizsgálatokat végezni,
– jogszabályokat értelmezni,
– minőségbiztosítási dokumentumokat, nyilvántartásokat létrehozni, kezelni,
– auditokon részt venni,
– együttműködni a vezetőkkel, a termelés irányítóival.
3.3. Kapcsolódó szakképesítések
A | B | C | |
3.3.1. | A kapcsolódó szakképesítés, részszakképesítés, szakképesítés-ráépülés | ||
3.3.2. | azonosító száma | megnevezése | a kapcsolódás módja |
3.3.3. | 34 541 03 | Húsipari termékgyártó | szakképesítés |
4. SZAKMAI KÖVETELMÉNYEK
A | B | |
4.1. | A részszakképesítés szakmai követelménymoduljainak az állam által elismert szakképesítések szakmai követelménymoduljairól szóló kormányrendelet szerinti | |
4.2. | azonosító száma | megnevezése |
4.3. | 11941-16 | Mikrobiológia |
4.4. | 10904-16 | Higiénia és minőségbiztosítás |
5. VIZSGÁZTATÁSI KÖVETELMÉNYEK
5.1. A komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:
Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben az 5.2. pontban előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes letétele.
5.2. A modulzáró vizsga vizsgatevékenysége és az eredményesség feltétele:
A | B | C | |
5.2.1. | A részszakképesítés szakmai követelménymoduljainak | ||
5.2.2. | azonosító száma | megnevezése | a modulzáró vizsga vizsgatevékenysége |
5.2.3. | 11941-16 | Mikrobiológia | szóbeli, gyakorlat |
5.2.4. | 10904-16 | Higiénia és minőségbiztosítás | írásbeli |
5.3. A komplex szakmai vizsga vizsgatevékenységei és vizsgafeladatai:
5.3.1. Gyakorlati vizsgatevékenység
A vizsgafeladat megnevezése: Minőségbiztosítás
A vizsgafeladat ismertetése: A gyakorlati vizsgán a jelölt egy minőségbiztosítási feladatot old meg. A gyakorlati vizsgafeladat a 4. Szakmai követelmények pontban megadott „Higiénia és minőségbiztosítás” modulra épül.
A jelölt a feladat megoldásához minőségbiztosítási dokumentumokat kaphat (pl. Minőségirányítási kézikönyv, Higiéniai-, takarítási utasítás stb.)
A vizsgafeladat időtartama: 120 perc
A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 40%
5.3.2. Központi írásbeli vizsgatevékenység
A vizsgafeladat megnevezése: Mikrobiológia, higiénia írásbeli
A vizsgafeladat ismertetése: Az írásbeli vizsgafeladat komplex, mikrobiológiai ismereteket tartalmaz 60%-ban, higiéniai ismereteket 40%-ban.
A vizsgafeladat időtartama: 120 perc
A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 20%
5.3.3. Szóbeli vizsgatevékenység
A vizsgafeladat megnevezése: Komplex szóbeli
A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsgatevékenység központilag összeállított vizsgakérdései a 4. Szakmai követelmények pontban megadott „Mikrobiológia”, „Higiénia és minőségbiztosítás” modulokra épülnek.
A vizsgafeladat időtartama: 30 perc (felkészülési idő 20 perc, válaszadási idő 10 perc)
A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 40%
5.4. A vizsgatevékenységek szervezésére, azok vizsgaidőpontjaira, a vizsgaidőszakokra, a vizsgatevékenységek vizsgatételeire, értékelési útmutatóira és egyéb dokumentumaira, a vizsgán használható segédeszközökre vonatkozó részletes szabályok:
A részszakképesítéssel kapcsolatos előírások a http://nive.hu/ weblapon érhetők el a Vizsgák menüpont alatt.
5.5. A szakmai vizsga értékelésének a szakmai vizsgaszabályzattól eltérő szempontjai: –
6. ESZKÖZ- ÉS FELSZERELÉSI JEGYZÉK
A | |
6.1. | A képzési és vizsgáztatási feladatok teljesítéséhez szükséges eszközök minimumát meghatározó eszköz- és felszerelési jegyzék |
6.2. | Mérőeszközök |
6.3. | Egyéni védőeszközök |
6.4. | Munkabiztonsági eszközök, felszerelések |
6.5. | Tűzvédelmi és munkabiztonsági eszközök |
6.6. | Számítógép, nyomtató, szoftverek |
OKJ Képzések, OKJ Tanfolyamok kapcsán:
Az Élelmiszeripari szakmunkás tanfolyam, Tanfolyam OKJ Képzések vonatkozásában további információkat kaphat a következő linkre kattintva: Tanfolyam OKJ Képzések.
Érdeklődhet, árajánlatot kérhet illetve kérdéseit felteheti az alábbi e-mail címen: kepzes@ioszia.hu
Téma: Élelmiszeripari szakmunkás tanfolyam, Tanfolyam, Képzés, Tanfolyamok, Képzések, OKJ Tanfolyamok, OKJ Képzések, Olcsó OKJ Tanfolyamok, Olcsó OKJ képzések, Olcsó Tanfolyamok, Olcsó Képzések, Felnőttképzés