A 94. sorszámú Szőlész-borász megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye
1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK
1.1. A szakképesítés azonosító száma: 34 541 06
1.2. Szakképesítés megnevezése: Szőlész-borász
1. 3. Iskolai rendszerű szakképzésben a szakképzési évfolyamok száma: 3
1.4. Iskolarendszeren kívüli szakképzésben az óraszám: 960-1440
2 EGYÉB ADATOK
2.1. A képzés megkezdésének feltételei:
2.1.1. Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség vagy iskolai előképzettség hiányában
2.1.2. Bemeneti kompetenciák: a képzés megkezdhető a 15/2018. (VII. 9.) AM rendelettel módosított 56/2016. (VIII. 19.) FM rendelet 3. számú mellékletében az élelmiszeripari szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtokában
2.2. Szakmai előképzettség: –
2.3. Előírt gyakorlat: –
2.4. Egészségügyi alkalmassági követelmények: szükségesek
2.5. Pályaalkalmassági követelmények: –
2.6. Elméleti képzési idő aránya: 30%
2.7. Gyakorlati képzési idő aránya: 70%
2.8. Szintvizsga: nappali rendszerű oktatás vagy a nappali oktatás munkarendje szerint szervezett felnőttoktatás esetén kötelező
2.9. Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama:
3 évfolyamos képzés esetén a 9. évfolyamot követően 140 óra, a 10. évfolyamot követően 140 óra;
2 évfolyamos képzés esetén az első szakképzési évfolyamot követően 160 óra
3. PÁLYATÜKÖR
3.1. A szakképesítéssel legjellemzőbben betölthető munkakör(ök), foglalkozás(ok)
A | B | C | |
3.1.1. | FEOR száma | FEOR megnevezése | A szakképesítéssel betölthető munkakörök |
3.1.2. | 6114 | Szőlő-, gyümölcstermesztő | Szőlész, borász (mezőgazdasági) |
3.1.3. | 6114 | Szőlő-, gyümölcstermesztő | Szőlő- és gyümölcstermesztő |
3.1.4. | 6114 | Szőlő-, gyümölcstermesztő | Szőlőmunkás |
3.1.5. | 6114 | Szőlő-, gyümölcstermesztő | Szőlőoltó, -metsző |
3.1.6. | 6114 | Szőlő-, gyümölcstermesztő | Szőlőtermesztő |
3.1.7. | 6114 | Szőlő-, gyümölcstermesztő | Vincellér |
3.2. A szakképesítés munkaterületének rövid leírása:
A végzett szakember a szőlészet területén ismeri a szőlőtermesztés gyakorlati fogásainak teljes feladatát, a szőlészetben használt géppark működtetését, a szüret előkészítését, lebonyolítását. Ismeri a borászati termék előállításának vertikumát a must kezelésétől egészen a forgalomba hozott palackozott borig. Tisztában van a szőlőtermesztés, borászat gazdálkodási alapismereteivel és ugyanilyen szinten a borturizmus, a biogazdálkodás, a helyi borértékesítés és az adminisztráció szabályaival.
A szakképesítéssel rendelkező képes:
– a szőlőtermesztés alapfázisait elvégezni (metszés, zöldmunka, érés folyamatának ellenőrzése),
– a szüretet előkészíteni,
– a feldolgozást megszervezni,
– a bor erjesztését elvégezni,
– az újbort kezelni, javítani, készre kezelni,
– a palackozást megoldani,
– a speciális borkészítményeket előállítani,
– laboratóriumi minőségbiztosítást végezni,
– rendelkezni a szakmai feladatokhoz szükséges gépészeti ismeretekkel,
– elvégezni a szakmai adminisztrációt,
– betartani a környezet- és munkavédelmi előírásokat,
– rendelkezni a bor forgalmazásához, a borturizmushoz és a bormarketing végzéséhez szükséges alapismeretekkel,
– birtokában lenni egyéb italkészítési ismereteknek,
– szőlő metszésének teljes technológiáját ismerni,
– végrehajtani a szőlő telepítésének és pótlásának gyakorlatát,
– a biogazdálkodás fő területeit átlátni,
– biomassza előállításának alapjait ismerni,
– elvégezni a termesztéshez szükséges laboratóriumi vizsgálatokat.
3.3. Kapcsolódó szakképesítések
A | B | C | |
3.3.1. | A kapcsolódó szakképesítés, részszakképesítés, szakképesítés-ráépülés | ||
3.3.2. | azonosító száma | megnevezése | a kapcsolódás módja |
3.3.3. | 31 541 02 | Borász | részszakképesítés |
3.3.4. | 31 541 11 | Vincellér | részszakképesítés |
3.3.5. | 35 811 01 | Sommelier | szakképesítés-ráépülés |
3.3.6. | 34 541 01 | Édesipari termékgyártó | azonos ágazat |
3.3.7. | 54 541 01 | Élelmiszeripari analitikus technikus | azonos ágazat |
3.3.8. | 54 541 02 | Élelmiszeripari technikus | azonos ágazat |
3.3.9. | 34 541 07 | Erjedés- és üdítőital-ipari termékgyártó | azonos ágazat |
3.3.10. | 34 541 03 | Húsipari termékgyártó | azonos ágazat |
3.3.11. | 34 541 08 | Kistermelői élelmiszerelőállító, falusi vendéglátó | azonos ágazat |
3.3.12. | 34 541 04 | Molnár | azonos ágazat |
3.3.13. | 34 541 05 | Pék | azonos ágazat |
3.3.14. | 34 541 09 | Tartósítóipari szakmunkás | azonos ágazat |
3.3.15. | 34 541 10 | Tejipari szakmunkás | azonos ágazat |
3.3.16. | 34 541 11 | Pék-cukrász | azonos ágazat |
4. SZAKMAI KÖVETELMÉNYEK
A | B | |
4.1. | A szakképesítés szakmai követelménymoduljainak az állam által elismert szakképesítések szakmai követelménymoduljairól szóló kormányrendelet szerinti | |
4.2. | azonosító száma | megnevezése |
4.3. | 10947-12 | A szőlőtermesztés gyakorlata |
4.4. | 10945-12 | A szőlőtermesztés technológiája |
4.5. | 10944-12 | Borászati gyakorlat |
4.6. | 10906-12 | Borászati technológia |
4.7. | 10946-12 | A szőlőtermesztés szakmai gépei |
4.8. | 10943-12 | Borászati szakmai gépek |
4.9. | 10948-12 | Szőlész-borász alapmérések, vizsgálatok |
4.10. | 10890-16 | Élelmiszeripari vállalkozások működtetése |
4.11. | 11497-12 | Foglalkoztatás I. |
4.12. | 11499-12 | Foglalkoztatás II. |
4.13. | 11500-12 | Munkahelyi egészség és biztonság |
5. VIZSGÁZTATÁSI KÖVETELMÉNYEK
5.1. A komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:
Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben az 5.2. pontban előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes letétele.
Az iskolai rendszerű szakképzésben az évfolyam teljesítését igazoló bizonyítványban foglaltak szerint teljesített tantárgyak – a szakképzési kerettantervben meghatározottak szerint – egyenértékűek az adott követelménymodulhoz tartozó modulzáró vizsga teljesítésével.
Saját vizsgabor elkészítése: palackozva, címkézve, technológiai lapot mellékelve.
5.2. A modulzáró vizsga vizsgatevékenysége és az eredményesség feltétele:
A | B | C | |
5.2.1. | A szakképesítés szakmai követelménymoduljainak | ||
5.2.2. | azonosító száma | megnevezése | a modulzáró vizsga vizsgatevékenysége |
5.2.3. | 10947-12 | A szőlőtermesztés gyakorlata | gyakorlati |
5.2.4. | 10945-12 | A szőlőtermesztés technológiája | írásbeli, szóbeli |
5.2.5. | 10944-12 | Borászati gyakorlat | gyakorlati |
5.2.6. | 10906-12 | Borászati technológia | írásbeli, szóbeli |
5.2.7. | 10946-12 | A szőlőtermesztés szakmai gépei | írásbeli, szóbeli |
5.2.8. | 10943-12 | Borászati szakmai gépek | írásbeli, szóbeli |
5.2.9. | 10948-12 | Szőlész-borász alapmérések, vizsgálatok | gyakorlati |
5.2.10. | 10890-16 | Élelmiszeripari vállalkozások működtetése | írásbeli, szóbeli |
5.2.11. | 11497-12 | Foglalkoztatás I. | írásbeli |
5.2.12. | 11499-12 | Foglalkoztatás II. | írásbeli |
5.2.13. | 11500-12 | Munkahelyi egészség és biztonság | írásbeli |
Egy szakmai követelménymodulhoz kapcsolódó modulzáró vizsga akkor eredményes, ha a modulhoz előírt feladat végrehajtása legalább 51%-osra értékelhető.
5.3. A komplex szakmai vizsga vizsgatevékenységei és vizsgafeladatai:
5.3.1. Gyakorlati vizsgatevékenység
A.) A vizsgafeladat megnevezése: Vincellér
A vizsgafeladat ismertetése: Adott feladaton belül végrehajtja a szőlészeti munkavégzéshez szükséges komplex vizsgafeladatot, amely magában foglalja a szőlészeti műveleteket, a gépészeti, a munkavédelmi és a minőségbiztosítási feladatokat.
A vizsgafeladat időtartama: 240 perc
A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 30%
B.) A vizsgafeladat megnevezése: Borász
A vizsgafeladat ismertetése: Adott feladaton belül végrehajtja a borkészítés területéhez hozzátartozó komplex gyakorlati feladatot, mely magában foglalja a borászati technológiát, a borászati gépeket és a minőségbiztosítást. Emellett számot ad a biztonságos munkavégzéshez szükséges tudásáról is.
A vizsgafeladat időtartama: 240 perc
A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 30%
5.3.2. Központi írásbeli vizsgatevékenység
A.) A vizsgafeladat megnevezése: Vincellér írásbeli
A vizsgafeladat ismertetése: Összetett feladat keretében megoldja a szakmai alapkérdéseket, a gépészeti terület kérdéseit és a szakmai számítások, a gazdálkodási terület feladatait.
A vizsgafeladat időtartama: 120 perc
A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 10%
B.) A vizsgafeladat megnevezése: Borász írásbeli
A vizsgafeladat ismertetése: Központi készítésű szakmai elméleti anyag, melyben megtalálható a borászati technológia, benne a szakmai számítások; a gépészeti alapismeretek és a gazdálkodás témaköre, kiegészülve az alapvető vendéglátói ismeretekkel.
A vizsgafeladat időtartama: 120 perc
A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 10%
5.3.3. Szóbeli vizsgatevékenység
A.) A vizsgafeladat megnevezése: Szőlőtermesztés szakmai elmélete
A vizsgafeladat ismertetése: A szőlészeti témakör vizsgakérdéseit kell megválaszolni, amely magában foglalja a szőlészet, a telepítés és az alapvető borkészítés témakörét, a hozzájuk tartozó adminisztrációs feladatokkal, gazdasági ismeretekkel.
A vizsgafeladat időtartama: 30 perc (felkészülési idő 20 perc, válaszadási idő 10 perc)
A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 10%
B.) A vizsgafeladat megnevezése: Borászati technológiai feladatok
A vizsgafeladat ismertetése: A borászati technológia központi tételeit kell megválaszolnia, amelyben megtalálhatóak a technológia különböző kérdései (feldolgozás, erjesztés, borkezelés, borkülönlegességek készítése, palackozás, borászati gépek, borvidékek).
A vizsgafeladat időtartama: 30 perc (felkészülési idő 20 perc, válaszadási idő 10 perc)
A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 10%
5.4. A vizsgatevékenységek szervezésére, azok vizsgaidőpontjaira, a vizsgaidőszakokra, a vizsgatevékenységek vizsgatételeire, értékelési útmutatóira és egyéb dokumentumaira, a vizsgán használható segédeszközökre vonatkozó részletes szabályok:
A szakképesítéssel kapcsolatos előírások az állami szakképzési és felnőttképzési szerv http://www.munka.hu/ című weblapján érhetők el a Szak- és felnőttképzés Vizsgák menüpontjában.
5.5. A szakmai vizsga értékelésének a szakmai vizsgaszabályzattól eltérő szempontjai: –
6. ESZKÖZ- ÉS FELSZERELÉSI JEGYZÉK
A | |
6.1. | A képzési és vizsgáztatási feladatok teljesítéséhez szükséges eszközök minimumát meghatározó eszköz- és felszerelési jegyzék |
6.2. | Minőségbiztosításhoz szükséges laboratóriumi eszközök |
6.3. | Szőlőtermesztés kézi eszközei |
6.4. | Szőlőtermesztés gépi munkaeszközei |
6.5. | Szőlőtermesztés erőgépei |
6.6. | Borászati technológia kézi eszközei |
6.7. | Borászati technológia gépei |
6.8. | Borturizmusi eszközök |
6.9. | Agrármeteorológiai eszközök |
6.10. | Egyéni és csoportos védőeszközök |
6.11. | Szakmai anyagok |
6.12. | Műszaki dokumentáció, pincekönyv |
6.13. | Szoftverek |
6.14. | Nyomtatók, számítógépek |
6.15. | Palackozás gépei |
6.16. | Vizsgaborok készítéséhez eszközök, berendezések |
6.17. | Erjesztési technológia gépei, eszközei |
6.18. | Pezsgőkészítési technológiák berendezései |
OKJ Képzések, OKJ Tanfolyamok kapcsán:
A Szőlész-borász tanfolyam, Tanfolyam OKJ Képzések vonatkozásában további információkat kaphat a következő linkre kattintva: Tanfolyam OKJ Képzések.
Érdeklődhet, árajánlatot kérhet illetve kérdéseit felteheti az alábbi e-mail címen: kepzes@ioszia.hu
Téma: Szőlész-borász tanfolyam, Tanfolyam, Képzés, Tanfolyamok, Képzések, OKJ Tanfolyamok, OKJ Képzések, Olcsó OKJ Tanfolyamok, Olcsó OKJ képzések, Olcsó Tanfolyamok, Olcsó Képzések, Felnőttképzés