A 198. sorszámú Szakács megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye
1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK
1.1. A szakképesítés azonosító száma: 34 811 04
1.2. Szakképesítés megnevezése: Szakács
1.3. Iskolai rendszerű szakképzésben a szakképzési évfolyamok száma: 3
1.4. Iskolarendszeren kívüli szakképzésben az óraszám: 900-1300
2. EGYÉB ADATOK
2.1. A képzés megkezdésének feltételei:
2.1.1. Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség vagy iskolai előképzettség hiányában
2.1.2. Bemeneti kompetenciák: a képzés megkezdhető a 29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelettel módosított 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet 3. számú mellékletében a Vendéglátás-turisztika szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtokában
2.2. Szakmai előképzettség: –
2.3. Előírt gyakorlat: –
2.4. Egészségügyi alkalmassági követelmények: szükségesek
2.5. Pályaalkalmassági követelmények:szükségesek
2.6. Elméleti képzési idő aránya: 30 %
2.7. Gyakorlati képzési idő aránya: 70 %
2.8. Szintvizsga: nappali rendszerű oktatás vagy a nappali oktatás munkarendje szerint szervezett felnőttoktatás esetén kötelező
2.9. Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama: 3 évfolyamos képzés esetén a
9. évfolyamot követően 140 óra, a 10. évfolyamot követően 140 óra; 2 évfolyamos képzés esetén az első szakképzési évfolyamot követően 160 óra
3. PÁLYATÜKÖR
3.1. A szakképesítéssel legjellemzőbben betölthető munkakör(ök), foglalkozás(ok)
A | B | C | |
3.1.1. | FEOR
száma |
FEOR megnevezése | A szakképesítéssel betölthető munkakör(ök) |
3.1.2. | 5134 | Szakács | Étkezdei szakács |
3.1.3. | Grill szakács | ||
3.1.4. | Hajószakács | ||
3.1.5. | Hidegkonyhai szakács | ||
3.1.6. | Közétkeztetési szakács | ||
3.1.7. | Melegkonyhai szakács | ||
3.1.8. | Pizzakészítő szakács |
3.2. A szakképesítés munkaterületének rövid leírása:
A szakács feladata a korszerű vendéglátás követelményeinek megfelelő feladatok ellátása: a vendégek elvárásainak megfelelő ételválaszték kialakítása és elkészítése, valamint az elkészített ételek megfelelő minőségi színvonalon történő tálalása a vendégek számára éttermekben és egyéb helyszíneken lévő vendéglátó-ipari egységekben.
A szakképesítéssel rendelkező képes:
– napi és alkalmi étrendet, étlapot, időszakos ajánlatokat összeállítani
– az ételekhez a nyersanyagokat és azok mennyiségét meghatározni
– felmérni a meglévő készletek mennyiségét
– árut átvenni
– előkészíteni és rendeltetésszerűen használni a munkaterületet, gépeket, berendezéseket, eszközöket, kézi szerszámokat
– nyersanyagokat előkészíteni
– a konyhatechnológiai eljárásokat tudatosan alkalmazni
– különféle ételeket készíteni
– az elkészített ételeket melegen illetve hidegen tartani,
– a szakmaiság, a praktikusság és az esztétikusság figyelembe vételével az ételeket megtálalni, díszíteni
– a maradványokat kezelni
– a segédszemélyzet munkáját összehangolni, irányítani
– feladatait az élelmiszerbiztonsági követelményeknek megfelelően végezni
– technológiai műveletek leírásait idegen nyelven megérteni, felhasználni
3.3. Kapcsolódó szakképesítések
A | B | C | |
3.3.1. | A kapcsolódó szakképesítés, részszakképesítés, szakképesítés-ráépülés | ||
3.3.2. | azonosító száma | megnevezése | a kapcsolódás módja |
3.3.3. | 21 811 01 | Konyhai kisegítő | részszakképesítés |
3.3.4. | 35 811 02 | Vendéglátó üzletvezető | szakképesítés-ráépülés |
3.3.5. | 35 811 03 | Diétás szakács | szakképesítés-ráépülés |
3.3.6. | 35 811 06 | Konyhai részlegvezető | szakképesítés-ráépülés |
3.3.7. | 34 811 01 | Cukrász | azonos ágazat |
3.3.8. | 34 811 06 | Fogadós | azonos ágazat |
3.3.9. | 34 811 03 | Pincér | azonos ágazat |
3.3.10. | 54 811 01 | Vendéglátásszervező | azonos ágazat |
4. SZAKMAI KÖVETELMÉNYEK
A | B | |
4.1 | A szakképesítés szakmai követelménymoduljainak az állam által elismert szakképesítések szakmai követelménymoduljairól szóló kormányrendelet szerinti | |
4.2. | azonosító száma | megnevezése |
4.3. | 11518-16 | Élelmiszerismeret |
4.4. | 11561-16 | Gazdálkodási ismeretek |
4.5. | 12096-16 | Szakács szakmai idegen nyelv |
4.6. | 12094-16 | Ételkészítési ismeretek alapjai |
4.7. | 12095-16 | Ételkészítési ismeretek |
4.8. | 11519-16 | Élelmiszerbiztonsági alapismeretek |
4.9. | 11497-12 | Foglalkoztatás I. |
4.10. | 11499-12 | Foglalkoztatás II. |
5. VIZSGÁZTATÁSI KÖVETELMÉNYEK
5.1. A komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:
Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben az 5.2. pontban előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes letétele.
Az iskolai rendszerű szakképzésben az évfolyam teljesítését igazoló bizonyítványban foglaltak szerint teljesített tantárgyak – a szakképzési kerettantervben meghatározottak szerint – egyenértékűek az adott követelménymodulhoz tartozó modulzáró vizsga teljesítésével
5.2. A modulzáró vizsga vizsgatevékenysége és az eredményesség feltétele:
A | B | C | |
5.2.1. | A szakképesítés szakmai követelménymoduljainak | ||
5.2.2. | azonosító száma | megnevezése | a modulzáró vizsga vizsgatevékenysége |
5.2.3. | 11518-16 | Élelmiszerismeret | írásbeli |
5.2.4. | 11561-16 | Gazdálkodási ismeretek | írásbeli |
5.2.5. | 12096-16 | Szakács szakmai idegen nyelv | szóbeli |
5.2.6. | 12094-16 | Ételkészítési ismeretek alapjai | gyakorlati |
5.2.7. | 12095-16 | Ételkészítési ismeretek | gyakorlati |
5.2.8. | 11519-16 | Élelmiszerbiztonsági alapismeretek | írásbeli |
5.2.9. | 11497-12 | Foglalkoztatás I. | írásbeli |
5.2.10. | 11499-12 | Foglalkoztatás II. | írásbeli |
Egy szakmai követelménymodulhoz kapcsolódó modulzáró vizsga akkor eredményes, ha a modulhoz előírt feladat végrehajtása legalább 51%-osra értékelhető.
5.3. A komplex szakmai vizsga vizsgatevékenységei és vizsgafeladatai:
5.3.1. Gyakorlati vizsgatevékenység
A.) Feladat megnevezése: Ételkészítés alapja
A vizsgafeladat ismertetése:
A kihúzott tétel alapján munkatervet állít össze (időtartam 20 perc, súlyarány 10%)
A vételezési jegy alapján leves betéttel, köret, főzelék feltéttel, étel kiegészítő saláta, egyszerű tésztaétel ételcsoportokból kétféle étel elkészítése és tálalása minimum három adagban. (időtartam 120 perc, súlyarány 90%)
A vizsgafeladat időtartama: 140 perc
A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 25 %
B) A vizsgafeladat megnevezése: Ételkészítési ismeretek
A vizsgafeladat ismertetése:
A kihúzott tétele alapján munkatervet állít össze (időtartam 20 perc, súlyarány 10%)
A vételezési jegy alapján két étel elkészítése (meleg előétel, hideg előétel vagy főétel és befejező fogás, lehetőség szerint korszerű konyhatechnológia alkalmazásával), és tálalása minimum három adagban. (időtartam 120 perc, súlyarány 90%)
A vizsgafeladat időtartama: 140 perc
A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 25 %
5.3.2. Központi írásbeli vizsgatevékenység
A vizsgafeladat megnevezése: A szakács szakma ismeretei
A vizsgafeladat ismertetése: A központi írásbeli vizsgatevékenység magába foglalja az ételkészítés alapjai és ételkészítési ismeretek, a gazdálkodási ismeretek (ennek részeként a szakmai számításokat) az élelmiszer ismeret és az élelmiszerbiztonsági alapismeretek keretében tanultakat az alábbi arányok szerint:
ételkészítés alapjai 20 %
ételkészítési ismeretek 15 %
gazdálkodási ismeretek 35 %
élelmiszerismeret 20 %
élelmiszerbiztonsági alapismeretek 10 %
A vizsgafeladat időtartama: 180 perc
A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 25 %
5.3.3. Szóbeli vizsgatevékenység
A vizsgafeladat megnevezése: Konyhai ismeretek
A vizsgafeladat ismertetése: Központi tételsor alapján a technológiai ismeretekből és egy-egy konkrét ételcsoporthoz tartozó ételek készítésének ismertetéséből számol be, valamint szakmai szöveget fordít idegen nyelvből és idegen nyelven kommunikál a vizsgabizottsággal.
A vizsgafeladat időtartama: 55 perc (felkészülés 35 perc fordítással együtt, válaszadás 15 perc ételkészítés alapjai és ételkészítési ismeretek + 5 perc idegen nyelv).
A szóbeli vizsgán belül az értékelés súlyaránya: idegen nyelv 20%, ételkészítés 80%)
A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 25%
5.4. A vizsgatevékenységek szervezésére, azok vizsgaidőpontjaira, a vizsgaidőszakokra, a vizsgatevékenységek vizsgatételeire, értékelési útmutatóira és egyéb dokumentumaira, a vizsgán használható segédeszközökre vonatkozó részletes szabályok:
A szakképesítéssel kapcsolatos előírások a http://nive.hu/ weblapon érhetők el a Vizsgák menüpontban
A szakács szakképesítés gyakorlati vizsgáján az Ételkészítési ismeretek alapjai és az Ételkészítési ismeretek gyakorlati vizsgatevékenység összevontan végezhetők.
A szakács szakképesítés gyakorlati vizsgájának feladata egyben háromfogásos menüsort kell, hogy kiadjon. A tételsornak le kell fednie az Ételkészítési ismeretek alapjai és az Ételkészítési ismeretek modulok ételcsoportjait.
5.5. A szakmai vizsga értékelésének a szakmai vizsgaszabályzattól eltérő szempontjai:
A gyakorlati és szóbeli vizsga akkor eredményes, ha az előírt részfeladatok külön- külön legalább 51%-osra értékelhetők. Az írásbeli vizsga akkor eredményes, ha az előírt részfeladatok külön- külön legalább 41%-osra értékelhetők.
Amennyiben az adott vizsga feladatban az egyik részfeladat nem éri el a megadott %-os értéket az adott vizsgatevékenységet meg kell ismételni.
6.ESZKÖZ- ÉS FELSZERELÉSI JEGYZÉK
A | |
6.1. | A képzési és vizsgáztatási feladatok teljesítéséhez szükséges eszközök minimumát meghatározó eszköz- és felszerelési jegyzék |
6.2. | Tűzhelyek |
6.3. | Sütők |
6.4. | Hűtők |
6.5. | Munkaasztalok |
6.6. | Univerzális konyhagépek |
6.7. | Szeletelő |
6.8. | Húsdaráló |
6.9. | Kutter |
6.10. | Elektronikus kisgépek, munkaeszközök |
6.11. | Salátacentrifuga |
6.12. | Gőzpároló |
6.13. | Sokkoló |
6.14. | Salamander |
6.15. | Rostsütő |
6.16. | Olaj-gyorssütő |
6.17. | Grill-lap |
6.18. | Mikrohullámú készülékek |
6.19. | Főző-sütő edények |
6.20. | Serpenyők |
6.21. | Kézi turmix |
6.22. | Vágólapok |
6.23. | Kézi szerszámok |
6.24. | Vákuum-csomagoló gép |
6.25. | Sous-vide gép |
6.26. | Mosogatómedencék |
6.27. | Számítógép |
OKJ Képzések, OKJ Tanfolyamok kapcsán:
A Szakács tanfolyam, Tanfolyam OKJ Képzések vonatkozásában további információkat kaphat a következőinkre kattintva: Tanfolyam OKJ Képzések.
Érdeklődhet, árajánlatot kérhet illetve kérdéseit felteheti az alábbi e-mail címen: kepzes@ioszia.hu
Téma: Szakács tanfolyam, Tanfolyam, Képzés, Tanfolyamok, Képzések, OKJ Tanfolyamok, OKJ Képzések, Olcsó OKJ Tanfolyamok, Olcsó OKJ képzések, Olcsó Tanfolyamok, Olcsó Képzések, Felnőttképzés