A 88. sorszámú Sommelier megnevezésű szakképesítés-ráépülés szakmai és vizsgakövetelménye
1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK
1.1. A szakképesítés-ráépülés azonosító száma: 35 811 01
1.2. Szakképesítés-ráépülés megnevezése: Sommelier
1.3. Iskolai rendszerű szakképzésben a szakképzési évfolyamok száma: 1
1.4. Iskolarendszeren kívüli szakképzésben az óraszám: 480-720
2. EGYÉB ADATOK
2.1. A képzés megkezdésének feltételei:
2.1.1. Iskolai előképzettség:
2.1.2. Bemeneti kompetenciák: –
2.2. Szakmai előképzettség: 34 541 06 Szőlész-borász szakképesítés vagy középfokú vendéglátóipari végzettség
2.3. Előírt gyakorlat: –
2.4. Egészségügyi alkalmassági követelmények: szükségesek
2.5. Pályaalkalmassági követelmények: –
2.6. Elméleti képzési idő aránya: 40%
2.7. Gyakorlati képzési idő aránya: 60%
2.8. Szintvizsga: –
2.9. Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama: –
3. PÁLYATÜKÖR
3.1. A szakképesítés-ráépüléssel legjellemzőbben betölthető munkakörök, foglalkozások
A | B | C | |
3.1.1. | FEOR száma | FEOR megnevezése | A szakképesítés-ráépüléssel betölthető munkakörök |
3.1.2. | 5123 | Felszolgáló, vendéglátóipari eladó | Sommelier |
3.2. A szakképesítés-ráépülés munkaterületének rövid leírása:
A sommelier tervezi, karbantartja és kezeli az étterem teljes hazai és külföldi italválasztékát és szivarkínálatát. Tervezi, követi a fogyást, raktárkészlettel gazdálkodik. Fogadja, ital ajánlásaival ellátja az étterembe érkező vendégeket, részükre értékesít, italokat és szivart szolgál fel szakszerűen, majd búcsúztatja őket.
A szakképesítés-ráépüléssel rendelkező képes:
– folyamatosan képezni magát a borászati évjáratok területén,
– aktívan részt venni az asztalszerviz ízléses elkészítésében,
– értékesítés-ösztönző stratégiákat bevezetni és meg valósítani,
– felkészülni az italok mellé ajánlott ételek elkészítési technológiájából,
– pontosan ismerni a hazai borvidékek jellemző borait, kultúráját,
– kiemelten kezelni a saját és munkahelyének higiéniáját,
– a felszolgálói csapatmunkába zökkenőmentesen beilleszkedni,
– folyamatosan figyelemmel kísérni a munkájához szükséges eszközök, gépek fejlődését,
– alapvető tudással rendelkezni a vendéglátás, a konyhatechnika, a nyersanyagkezelés területén,
– kellő felkészültséggel rendelkezni a borászati technológia területén,
– ismerni a szénsavas italok készítési technológiáját,
– ismerni a borkülönlegességek készítésének technológiáját,
– megfelelő logisztikai képességgel rendelkezni a raktározás területén,
– ismerni a bor nyilvántartásával kapcsolatos jövedéki előírásokat,
– felkészülni a koktélok párlatok, az ásványvizek, az üdítőitalok és a szivarok minősítésében és ajánlásában,
– kellő szakértelemmel rendelkezni a kávék és teák italválasztékának ismertetéséhez.
3.3. Kapcsolódó szakképesítések
A | B | C | |
3.3.1. | A kapcsolódó szakképesítés, részszakképesítés, szakképesítés-ráépülés | ||
3.3.2. | azonosító száma | megnevezése | a kapcsolódás módja |
3.3.3. | 34 541 06 | Szőlész-borász | szakképesítés |
4. SZAKMAI KÖVETELMÉNYEK
A | B | |
4.1. | A szakképesítés-ráépülés szakmai követelménymoduljainak az állam által elismert szakképesítések szakmai követelménymoduljairól szóló kormányrendelet szerinti | |
4.2. | azonosító száma | megnevezése |
4.3. | 10949-12 | A Sommelier tevékenysége |
5. VIZSGÁZTATÁSI KÖVETELMÉNYEK
5.1. A komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:
Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben az 5.2. pontban előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes letétele.
Az iskolai rendszerű szakképzésben az évfolyam teljesítését igazoló bizonyítványban foglaltak szerint teljesített tantárgyak – a szakképzési kerettantervben meghatározottak szerint – egyenértékűek az adott követelménymodulhoz tartozó modulzáró vizsga teljesítésével.
5.2. A modulzáró vizsga vizsgatevékenysége és az eredményesség feltétele:
A | B | C | |
5.2.1. | A szakképesítés-ráépülés szakmai követelménymoduljainak | ||
5.2.2. | azonosító száma | megnevezése | a modulzáró vizsga vizsgatevékenysége |
5.2.3. | 10949-12 | A Sommelier tevékenysége | gyakorlati, szóbeli |
Egy szakmai követelménymodulhoz kapcsolódó modulzáró vizsga akkor eredményes, ha a modulhoz előírt feladat végrehajtása legalább 51%-osra értékelhető.
5.3. A komplex szakmai vizsga vizsgatevékenységei és vizsgafeladatai:
5.3.1. Gyakorlati vizsgatevékenység
A) A vizsgafeladat megnevezése: Sommelier komplex gyakorlati vizsgafeladat
A vizsgafeladat ismertetése: a vizsgázó a komplex vizsga keretében végrehajtja az étel- és italkínálat ismertetését, valamint a terítési gyakorlatot, kiegészítve a bor érzékszervi bírálatával és a speciális szolgáltatás ajánlásával.
A vizsgafeladat időtartama: 60 perc
A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 45%
B) A vizsgafeladat megnevezése: A megadott borok és italok organoleptikus vizsgálata
A vizsgafeladat ismertetése: borkóstolás és a kóstolt bor szakszerű értékelése, majd jellemzése szóban, hozzá étel ajánlása.
A vizsgafeladat időtartama: 20 perc
A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 15%
5.3.2. Központi írásbeli vizsgatevékenység
A vizsgafeladat megnevezése: –
A vizsgafeladat ismertetése: –
A vizsgafeladat időtartama: –
A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: –
5.3.3. Szóbeli vizsgatevékenység
A vizsgafeladat megnevezése: Egy borvidék és legjellemzőbb borfajtáinak bemutatása kulturális jellemzőivel együtt.
A vizsgafeladat ismertetése: a jelölt a tananyagban megismert hazai és külföldi borvidékek közül egyet tételhúzás útján kiválaszt, bemutatja azt és az adott borvidék legjellemzőbb borfajtáját is jellemzi.
A vizsgafeladat időtartama: 30 perc (felkészülési idő 20 perc, válaszadási idő 10 perc)
A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 40%
5.4. A vizsgatevékenységek szervezésére, azok vizsgaidőpontjaira, a vizsgaidőszakokra, a vizsgatevékenységek vizsgatételeire, értékelési útmutatóira és egyéb dokumentumaira, a vizsgán használható segédeszközökre vonatkozó részletes szabályok:
A szakképesítés-ráépüléssel kapcsolatos előírások a http://nive.hu/ weblapon érhetők el a Vizsgák menüpont alatt.
5.5. A szakmai vizsga értékelésének a szakmai vizsgaszabályzattól eltérő szempontjai: –
6. ESZKÖZ- ÉS FELSZERELÉSI JEGYZÉK
A | |
6.1. | A képzési és vizsgáztatási feladatok teljesítéséhez szükséges eszközök minimumát meghatározó eszköz- és felszerelési jegyzék |
6.2. | Értékesítő üzlet berendezései, gépei, |
6.3. | Szárazjég készítő gép |
6.4. | Felszolgáláshoz szükséges anyagok, eszközök (evőeszközök, tálalóeszközök) |
6.5. | Asztali díszítő elemek (gyertya, virág, tükör, stb.) |
6.6. | Tájékoztató és reklám anyagok és eszközök (étlap, itallap, szóróanyagok, stb.) |
6.7. | Fémeszközök |
6.8. | Kerámiák, porcelánok |
6.9. | Textíliák |
6.10. | Papír eszközök |
6.11. | Italkocsi |
6.12. | Üveg eszközök |
6.13. | Borkínálás üvegeszközei |
6.14. | Egyéni védőeszközök |
6.15. | Borbírálati eszközök |
6.16. | Bútorzat |
6.17. | Számítógép, speciális szoftverek, pénztárgép |
6.18. | Vendéglátás bútorzata, oktatóhelyiség |
OKJ Képzések, OKJ Tanfolyamok kapcsán:
Az Élelmiszeripari szakmunkás tanfolyam, Tanfolyam OKJ Képzések vonatkozásában további információkat kaphat a következő linkre kattintva: Tanfolyam OKJ Képzések.
Érdeklődhet, árajánlatot kérhet illetve kérdéseit felteheti az alábbi e-mail címen: kepzes@ioszia.hu
Téma: Élelmiszeripari szakmunkás tanfolyam, Tanfolyam, Képzés, Tanfolyamok, Képzések, OKJ Tanfolyamok, OKJ Képzések, Olcsó OKJ Tanfolyamok, Olcsó OKJ képzések, Olcsó Tanfolyamok, Olcsó Képzések, Felnőttképzés