A 78. sorszámú Pék megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye
1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK
1.1. A szakképesítés azonosító száma: 34 541 05
1.2. Szakképesítés megnevezése: Pék
1. 3. Iskolai rendszerű szakképzésben a szakképzési évfolyamok száma: 3
1.4. Iskolarendszeren kívüli szakképzésben az óraszám: 960-1440
2. EGYÉB ADATOK
2.1. A képzés megkezdésének feltételei: iskolai előképzettség vagy bemeneti kompetenciák teljesítése
2.1.1. Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség
2.1.2. Bemeneti kompetenciák: a képzés megkezdhető a 15/2018. (VII. 9.) AM rendelettel módosított 56/2016. (VIII. 19.) FM rendelet 3. számú mellékletében az élelmiszeripari szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtokában
2.2. Szakmai előképzettség: –
2.3. Előírt gyakorlat: –
2.4. Egészségügyi alkalmassági követelmények: szükségesek
2.5. Pályaalkalmassági követelmények: –
2.6. Elméleti képzési idő aránya: 40%
2.7. Gyakorlati képzési idő aránya: 60%
2.8. Szintvizsga: nappali rendszerű oktatás vagy a nappali oktatás munkarendje szerint szervezett felnőttoktatás esetén kötelező
2.9. Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama:
3 évfolyamos képzés esetén a 9. évfolyamot követően 140 óra, a 10. évfolyamot követően 140 óra;
2 évfolyamos képzés esetén az első szakképzési évfolyamot követően 160 óra
3. PÁLYATÜKÖR
3.1. A szakképesítéssel legjellemzőbben betölthető munkakör(ök), foglalkozás(ok)
A | B | C | |
3.1.1. | FEOR száma | FEOR megnevezése | A szakképesítéssel betölthető munkakörök |
3.1.2. | 7114 | Pék, édesipari-termékgyártó | Pék |
3.1.3. | 7114 | Pék, édesipari-termékgyártó | Sütőipari és gyorspékségi munkás |
3.1.4. | 7114 | Pék, édesipari-termékgyártó | Mézeskalács-készítő |
3.1.5. | 7114 | Pék, édesipari-termékgyártó | Gyorspékségi sütő és eladó |
3.1.6. | 7114 | Pék, édesipari-termékgyártó | Dagasztó |
3.2. A szakképesítés munkaterületének rövid leírása:
A pék sütőipari üzemekben termelési tevékenységet végez. Mézeskalácsot készít. Felelős a technológiai, higiénia, munkavédelmi és egyéb vonatkozó jogszabályi követelmények betartásáért.
A szakképesítéssel rendelkező képes:
– átvételi és raktározási feladatokat végezni,
– előkészítő műveleteket végezni,
– nyersanyagot, készterméket vizsgálni, gyártásközi ellenőrzés végezni,
– eszközöket használni, gépeket és berendezéseket kezelni,
– befejező műveleteket végezni,
– tésztát készíteni,
– tölteléket készíteni,
– feldolgozni a tésztát,
– tésztát keleszteni,
– tésztát sütni,
– készterméket kezelni, csomagolni,
– mézeskalácsot készíteni és díszíteni,
– betartani a tevékenységére vonatkozó előírásokat,
– adminisztrációs munkát végezni.
3.3. Kapcsolódó szakképesítések
A | B | C | |
3.3.1. | A kapcsolódó szakképesítés, részszakképesítés, szakképesítés-ráépülés | ||
3.3.2. | azonosító száma | megnevezése | a kapcsolódás módja |
3.3.3. | 21 215 02 | Mézeskalács-készítő | részszakképesítés |
3.3.4. | 21 541 02 | Sütőipari és gyorspékségi munkás | részszakképesítés |
3.3.5. | 34 541 01 | Édesipari termékgyártó | azonos ágazat |
3.3.6. | 54 541 01 | Élelmiszeripari analitikus technikus | azonos ágazat |
3.3.7. | 54 541 02 | Élelmiszeripari technikus | azonos ágazat |
3.3.8. | 34 541 07 | Erjedés- és üdítőital-ipari termékgyártó | azonos ágazat |
3.3.9. | 34 541 03 | Húsipari termékgyártó | azonos ágazat |
3.3.10. | 34 541 08 | Kistermelői élelmiszerelőállító, falusi vendéglátó | azonos ágazat |
3.3.11. | 34 541 04 | Molnár | azonos ágazat |
3.3.12. | 34 541 06 | Szőlész-borász | azonos ágazat |
3.3.13. | 34 541 09 | Tartósítóipari szakmunkás | azonos ágazat |
3.3.14. | 34 541 10 | Tejipari szakmunkás | azonos ágazat |
3.3.15. | 34 541 11 | Pék-cukrász | azonos ágazat |
4. SZAKMAI KÖVETELMÉNYEK
A | B | |
4.1. | A szakképesítés szakmai követelménymoduljainak az állam által elismert szakképesítések szakmai követelménymoduljairól szóló kormányrendelet szerinti | |
4.2. | azonosító száma | megnevezése |
4.3. | 11945-16 | Sütőipari alapismeretek |
4.4. | 11837-16 | Sütőipari ismeretek |
4.5. | 11919-16 | Élelmiszerelőállítási alapismeretek |
4.6. | 10942-16 | Mézeskalács készítés |
4.7. | 11497-12 | Foglalkoztatás I. |
4.8. | 11499-12 | Foglalkoztatás II. |
5. VIZSGÁZTATÁSI KÖVETELMÉNYEK
5.1. A komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:
Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben az 5.2. pontban előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes letétele.
Az iskolai rendszerű szakképzésben az évfolyam teljesítését igazoló bizonyítványban foglaltak szerint teljesített tantárgyak – a szakképzési kerettantervben meghatározottak szerint – egyenértékűek az adott követelménymodulhoz tartozó modulzáró vizsga teljesítésével.
5.2. A modulzáró vizsga vizsgatevékenysége és az eredményesség feltétele:
A | B | C | |
5.2.1. | A szakképesítés szakmai követelménymoduljainak | ||
5.2.2. | azonosító száma | megnevezése | a modulzáró vizsga vizsgatevékenysége |
5.2.3. | 11945-16 | Sütőipari alapismeretek | gyakorlat, írásbeli |
5.2.4. | 11837-16 | Sütőipari ismeretek | gyakorlat, írásbeli |
5.2.5. | 11919-16 | Élelmiszerelőállítási alapismeretek | szóbeli |
5.2.6. | 10942-16 | Mézeskalács készítés | gyakorlat |
5.2.7. | 11497-12 | Foglalkoztatás I. | szóbeli |
5.2.8. | 11499-12 | Foglalkoztatás II. | írásbeli |
Egy szakmai követelménymodulhoz kapcsolódó modulzáró vizsga akkor eredményes, ha a modulhoz előírt feladat végrehajtása legalább 51%-osra értékelhető.
5.3. A komplex szakmai vizsga vizsgatevékenységei és vizsgafeladatai:
5.3.1. Gyakorlati vizsgatevékenység
A) A vizsgafeladat megnevezése: Kenyerek vagy különböző termékcsoportba tartozó termékek készítése
A vizsgafeladat ismertetése:
A következő feladatok közül egy tevékenység végrehajtása:
– Kenyérféléket gyárt közvetlen vagy közvetett technológiával többféle tömegben és alakkal. Ellenőrzi és minősíti az elkészült késztermékek tömegét és érzékszervi tulajdonságait a vonatkozó jogszabályi előírások alapján. Egyfajta készterméket szakszerűen csomagol. Munkája során betartja a vonatkozó munkavédelmi és higiéniai előírásokat.
– Péksüteményeket gyárt egy adott tésztacsoportból legalább hármféle különböző tömeggel vagy alakkal. Ellenőrzi és minősíti az elkészült késztermékek tömegét és érzékszervi tulajdonságait a vonatkozó jogszabályi előírások alapján. Egyfajta készterméket szakszerűen csomagol. Munkája során betartja a vonatkozó munkavédelmi és higiéniai előírásokat.
– Finom pékárut gyárt egy adott tésztacsoportból legalább kettőféle különböző tömeggel vagy alakkal. Ellenőrzi és minősíti az elkészült késztermékek tömegét és érzékszervi tulajdonságait a vonatkozó jogszabályi előírások alapján. Egyfajta készterméket szakszerűen csomagol. Munkája során betartja a vonatkozó munkavédelmi és higiéniai előírásokat.
– Különleges táplálkozási igényt kielégítő terméket készít rendelkezésre bocsátott anyagösszetétel alapján. Ellenőrzi és minősíti az elkészült késztermékek tömegét és érzékszervi tulajdonságait a vonatkozó jogszabályi előírások alapján. Egyfajta készterméket szakszerűen csomagol. Munkája során betartja a vonatkozó munkavédelmi és higiéniai előírásokat.
A gyakorlati tételsornak a felsorolt termékcsoportokat le kell fednie. A vizsgafeladat időtartama: 300 perc
A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 60%
B) A vizsgafeladat megnevezése: Mézeskalács készítés
A vizsgafeladat ismertetése: mézeskalács tésztát feldolgoz, süt és díszít. Készterméket érzékszervileg minősít.
A vizsgafeladat időtartama: 180 perc
A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 10%
5.3.2. Központi írásbeli vizsgatevékenység
A vizsgafeladat megnevezése: Komplex pék írásbeli vizsgafeladat
A vizsgafeladat ismertetése: az írásbeli vizsga komplex feladat, amely négy részből áll:
– szakmai számítások elvégzése, 20% (anyagszükséglet kiszámítása adott termékmennyiség alapján)
– nyersanyag tulajdonságok, technológiai szakaszok és lejátszódó folyamatok ismertetése, 60%
– rajz vagy kép alapján az adott gép vagy berendezés kezelése, munkavédelme, higiéniája, 15%
– gazdálkodási és fogyasztóvédelmi ismeretek 5% (alapvető gazdasági és fogyasztóvédelmi fogalmak alkalmazása)
A vizsgafeladat időtartama: 180 perc
A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 15%
5.3.3. Szóbeli vizsgatevékenység
A vizsgafeladat megnevezése: Komplex szóbeli
A vizsgafeladat ismertetése:
Sütőipari termékek gyártástechnológiája, élelmiszerelőállítás higiéniája és munkavédelme.
A vizsgafeladat végrehajtásakor a különböző termékcsoportba tartozó termékek gyártástechnológiájáról és az élelmiszerek előállításánál alkalmazott higiéniai vagy munkavédelmi előírásokról ad számot a vizsgázó.
A vizsgafeladat időtartama: 30 perc (felkészülési idő 20 perc, válaszadási idő 10 perc)
A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 15%
5.4. A vizsgatevékenységek szervezésére, azok vizsgaidőpontjaira, a vizsgaidőszakokra, a vizsgatevékenységek vizsgatételeire, értékelési útmutatóira és egyéb dokumentumaira, a vizsgán használható segédeszközökre vonatkozó részletes szabályok:
Az írásbeli feladat anyagszükséglet feladatrészénél, és a gyakorlati vizsgafeladatok meghatározásánál be kell tartani a Magyar Élelmiszerkönyv érvényben lévő előírásait.
A szakképesítéssel kapcsolatos előírások a http://nive.hu/ weblapon érhetők el a Vizsgák menüpont alatt.
5.5. A szakmai vizsga értékelésének a szakmai vizsgaszabályzattól eltérő szempontjai: –
6. ESZKÖZ- ÉS FELSZERELÉSI JEGYZÉK
A | |
6.1. | A képzési és vizsgáztatási feladatok teljesítéséhez szükséges eszközök minimumát meghatározó eszköz- és felszerelési jegyzék |
6.2. | Dagasztó- és keverőgépek |
6.3. | Tésztafeldolgozás gépei |
6.4. | Hűtőgépek |
6.5. | Kelesztő berendezés, kelesztéshez szükséges eszközök |
6.6. | Kemence |
6.7. | Csomagoló gépek |
6.8. | Szeletelő gépek |
6.9. | Mérlegek, sziták |
6.10. | Tűzhelyek |
6.11. | Sütőipari speciális kéziszerszámok, eszközök |
6.12. | Tehermozgató eszközök, berendezések |
6.13. | Egyéni védőeszközök |
6.14. | Környezetvédelmi eszközök, berendezések |
OKJ Képzések, OKJ Tanfolyamok kapcsán:
A Pék tanfolyam, Tanfolyam OKJ Képzések vonatkozásában további információkat kaphat a következő linkre kattintva: Tanfolyam OKJ Képzések.
Érdeklődhet, árajánlatot kérhet illetve kérdéseit felteheti az alábbi e-mail címen: kepzes@ioszia.hu
Téma: Pék tanfolyam, Tanfolyam, Képzés, Tanfolyamok, Képzések, OKJ Tanfolyamok, OKJ Képzések, Olcsó OKJ Tanfolyamok, Olcsó OKJ képzések, Olcsó Tanfolyamok, Olcsó Képzések, Felnőttképzés