Our Blog

Konyhai kisegítő tanfolyam

A 128. sorszámú Konyhai kisegítő megnevezésű részszakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye

1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK

1.1. A részszakképesítés azonosító száma: 21 811 01
1.2. Részszakképesítés megnevezése: Konyhai kisegítő
1.3. Iskolai rendszerű szakképzésben a szakképzési évfolyamok száma: –
1.4. Iskolarendszeren kívüli szakképzésben az óraszám: 240-360

2. EGYÉB ADATOK

2.1. A képzés megkezdésének feltételei:
2.1.1. Iskolai előképzettség: befejezett iskolai végzettséget nem igényel
2.1.2. Bemeneti kompetenciák: –
2.2. Szakmai előképzettség: –
2.3. Előírt gyakorlat: –
2.4. Egészségügyi alkalmassági követelmények: szükségesek
2.5. Pályaalkalmassági követelmények: –
2.6. Elméleti képzési idő aránya: 30%
2.7. Gyakorlati képzési idő aránya: 70%
2.8. Szintvizsga: –
2.9. Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama: –

3. PÁLYATÜKÖR

3.1. A részszakképesítéssel legjellemzőbben betölthető munkakör(ök), foglalkozás(ok)

 A  B  C
 3.1.1.  FEOR száma  FEOR megnevezése  A részszakképesítéssel betölthető munkakör(ök)
 3.1.2.  9236  Konyhai kisegítő  Konyhai kisegítő
 3.1.3.  Konyhalegény
 3.1.4.  Konyhalány
 3.1.5.  Konyhai dolgozó
 3.1.6.  Ételkiosztó, tálaló

3.2. A részszakképesítés munkaterületének rövid leírása:
Alapvető feladata a szakács munkájának segítése, kiegészítése. Munkaterülete a konyha és helyiségei. Előkészíti a tevékenységéhez szükséges helyiségeket, gépeket, berendezéseket, eszközöket, kézi szerszámokat, anyagokat, gondoskodik a tisztántartásukról. Fenntartja a konyha rendjét, takarít, mosogat, az ételek jellegének megfelelően előkészíti a nyers- és feldolgozott élelmiszereket. Alkalmazza a konyhatechnológiai műveleteket.
A részszakképesítéssel rendelkező képes:
– szakács felügyelete mellett végezni munkáját
– gombákat, állati, növényi eredetű nyers és feldolgozott élelmiszereket előkészíteni
– alapételeket készíteni, szükség esetén tálalni: egyszerű standard ételeket készíteni (étel kiegészítő salátákat, köreteket, főzelékeket azokhoz feltéteteket [egyben, szeletben, vagdaltnak sült húsok, pörköltek, tojás feltétek], egyszerű híg és sűrített leveseket, azok betéteit, egyszerű tésztaételeket [kevert tészták, főzéssel készített egyszerű gyúrt- illetve száraztészta ételek])
– tevékenységét az élelmiszerbiztonsági, valamint balesetvédelmi, a munkavédelmi és tűzrendészeti szabályok betartásával végezni
3.3. Kapcsolódó szakképesítések

 A  B  C
 3.3.1.  A kapcsolódó szakképesítés, részszakképesítés, szakképesítés-ráépülés
 3.3.2.  azonosító száma  megnevezése  a kapcsolódás módja
 3.3.3.  34 811 04  Szakács  szakképesítés

4. SZAKMAI KÖVETELMÉNYEK

 A  B
 4.1.  A részszakképesítés szakmai követelménymoduljainak az állam által
elismert szakképesítések szakmai követelménymoduljairól szóló kormányrendelet szerinti
 4.2.  azonosító száma  megnevezése
 4.3.  11518-16  Élelmiszerismeret
 4.4.  11519-16  Élelmiszerbiztonsági alapismeretek
 4.5.  12094-16  Ételkészítési ismeretek alapjai

5. VIZSGÁZTATÁSI KÖVETELMÉNYEK

5.1. A komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:
Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben az 5.2. pontban előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes letétele.
5.2. A modulzáró vizsga vizsgatevékenysége és az eredményesség feltétele:

 A  B  C
 5.2.1.  A részszakképesítés szakmai követelménymoduljainak
 5.2.2.  azonosító száma  megnevezése  a modulzáró vizsga vizsgatevékenysége
 5.2.3.  11518-16  Élelmiszerismeret  írásbeli
 5.2.4.  11519-16  Élelmiszerbiztonsági alapismeretek  írásbeli
 5.2.5.  12094-16  Ételkészítési ismeretek alapjai  írásbeli és gyakorlat

Egy szakmai követelménymodulhoz kapcsolódó modulzáró vizsga akkor eredményes, ha a modulhoz előírt feladat végrehajtása legalább 51%-osra értékelhető.
5.3. A komplex szakmai vizsga vizsgatevékenységei és vizsgafeladatai:
5.3.1. Gyakorlati vizsgatevékenység
A vizsgafeladat megnevezése: Ételkészítés alapjai
A vizsgafeladat ismertetése:
A kihúzott tétele alapján munkatervet állít össze.
A vételezési jegy alapján leves betéttel, köret, főzelék feltéttel, étel kiegészítő saláta, egyszerű tésztaétel ételcsoportokból kétféle étel elkészítése és tálalása minimum három adagban.
A vizsgafeladat időtartama: 120 perc
A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 70%
5.3.2. Központi írásbeli vizsgatevékenység
A vizsgafeladat megnevezése: –
A vizsgafeladat ismertetése: –
A vizsgafeladat időtartama: –
A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: –
5.3.3. Szóbeli vizsgatevékenység
A vizsgafeladat megnevezése: ételkészítés alapjai,
A vizsgafeladat ismertetése: Központi tételsor alapján a technológiai ismeretekből és egy-egy konkrét ételcsoporthoz tartozó ételek készítésének ismertetéséből számol be.
A vizsgafeladat időtartama: 30 perc (felkészülési idő 15perc válaszadás 15 perc)
A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 30%
5.4. A vizsgatevékenységek szervezésére, azok vizsgaidőpontjaira, a vizsgaidőszakokra, a vizsgatevékenységek vizsgatételeire, értékelési útmutatóira és egyéb dokumentumaira, a vizsgán használható segédeszközökre vonatkozó részletes szabályok:
A részszakképesítéssel kapcsolatos előírások az állami szakképzési és felnőttképzési szerv honlapján érhetők el a Vizsgák menüpontban.
A Szakképzési Hídprogram keretében a szakképzési kerettantervekről szóló 30/2016. (VIII. 31.) NGM rendelet szerinti szakképzési kerettanterv alapján folyó képzés esetén a komplex szakmai vizsgáztatás a 2016. augusztus 31-én hatályos szakmai és vizsgakövetelmények szerint történik.
5.5. A szakmai vizsga értékelésének a szakmai vizsgaszabályzattól eltérő szempontjai:
A gyakorlati és szóbeli vizsga akkor eredményes, ha az előírt feladatok külön-külön legalább 51%-osra értékelhetők.
Amennyiben az egyik vizsga feladat nem éri el az 51%-ot az adott vizsgatevékenységet meg kell ismételni.
A Konyhai kisegítő részszakképesítés komplex szakmai vizsgája része a Szakács szakképesítés vizsgájának, ezért ha a vizsgázó a Szakács komplex szakmai vizsga követelményeinek csak ezt a közös részét teljesítette, a szakmai vizsgabizottság számára Konyhai kisegítő részszakképesítést igazoló bizonyítványt állíthat ki.

6. ESZKÖZ- ÉS FELSZERELÉSI JEGYZÉK

 A
 6.1.  A képzési és vizsgáztatási feladatok teljesítéséhez szükséges eszközök minimumát
meghatározó eszköz- és felszerelési jegyzék
 6.2.  Tűzhelyek
 6.3.  Sütők
 6.4.  Hűtők
 6.5.  Munkaasztalok
 6.6.  Főzőüstök
 6.7.  Mosogatómedencék
 6.8.  Univerzális konyhagépek
 6.9.  Szeletelő
 6.10.  Vágólapok
 6.11.  Húsdaráló
 6.12.  Kutter
 6.13.  Gőzpároló
 6.14.  Sokkoló
 6.15.  Salamander
 6.16.  Rostsütő
 6.17.  Olaj-gyorssütő
 6.18.  Grill-lap
 6.19.  Mikrohullámú készülék
 6.20.  Kézi turmix
 6.21.  Főző-sütő edények
 6.22.  Serpenyők
 6.23.  Kézi szerszámok
 6.24.  Elektronikus kisgépek, munkaeszközök

7. EGYEBEK

 

OKJ Képzések, OKJ Tanfolyamok kapcsán:
A Hegesztő tanfolyam, Tanfolyam OKJ Képzések vonatkozásában további információkat kaphat a következő linkre kattintva:  Tanfolyam OKJ Képzések.
Érdeklődhet, árajánlatot kérhet illetve kérdéseit felteheti az alábbi e-mail címen: kepzes@ioszia.hu
Téma: Hegesztő tanfolyam, Tanfolyam, Képzés, Tanfolyamok, Képzések, OKJ Tanfolyamok, OKJ Képzések, Olcsó OKJ Tanfolyamok, Olcsó OKJ képzések, Olcsó Tanfolyamok, Olcsó Képzések, Felnőttképzés