Our Blog

Húskészítmény gyártó tanfolyam

Az 50. sorszámú Húskészítmény gyártó megnevezésű részszakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye

1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK
1.1. A részszakképesítés azonosító száma: 31 541 05
1.2. Részszakképesítés megnevezése: Húskészítmény gyártó
1.3. Iskolai rendszerű szakképzésben a szakképzési évfolyamok száma: –
1.4. Iskolarendszeren kívüli szakképzésben az óraszám: 240-360
2. EGYÉB ADATOK
2.1. A képzés megkezdésének feltételei: iskolai előképzettség vagy bemeneti kompetenciák teljesítése
2.1.1. Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség
2.1.2. Bemeneti kompetenciák: iskolai előképzettség hiányában a képzés megkezdhető 56/2016. (VIII. 19.) FM rendelet rendelet 3. számú mellékletében az élelmiszeripari szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtokában
2.2. Szakmai előképzettség: –
2.3. Előírt gyakorlat: –
2.4. Egészségügyi alkalmassági követelmények: szükségesek
2.5. Pályaalkalmassági követelmények: –
2.6. Elméleti képzési idő aránya: 20%
2.7. Gyakorlati képzési idő aránya: 80%
2.8. Szintvizsga: –
2.9. Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama: –
3. PÁLYATÜKÖR
3.1. A részszakképesítéssel legjellemzőbben betölthető munkakörök, foglalkozások

ABC
3.1.1.FEOR száma FEOR megnevezése A részszakképesítéssel betölthető munkakörök
3.1.2.7111-14Húskészítmény gyártóDisznósajtkészítő
3.1.3.7111-21Húskészítmény gyártóHús- és szalonnasózó, pácoló
3.1.4.7111-22Húskészítmény gyártóHúsaprító
3.1.5.7111-23Húskészítmény gyártóHúselőkészítő
3.1.6.7111-24Húskészítmény gyártóHúsfüstölő
3.1.7.7111-25Húskészítmény gyártóHúsipari termékgyártó
3.1.8.7111-26Húskészítmény gyártóHúsosztályozó
3.1.9.7111-27Húskészítmény gyártóHús-sózó
3.1.10.7111-29Húskészítmény gyártóHússzeletelő
3.1.11.7111-31Húskészítmény gyártóKolbászkészítő
3.1.12.7111-32Húskészítmény gyártóKolbászpározó
3.1.13.7111-36Húskészítmény gyártóPácoló, fűszerező
3.1.14.7111-40Húskészítmény gyártóSonkafőző
3.1.15.7111-41Húskészítmény gyártóSonkatöltő
3.1.16.7111-42Húskészítmény gyártóSzalámitöltő
3.1.17.7111-43Húskészítmény gyártóSzalonnasózó
3.1.18.7111-44Húskészítmény gyártóSzárazáru készítő
3.1.19.7111-48Húskészítmény gyártóZsírolvasztó

3.2. A részszakképesítés munkaterületének rövid leírása:
Nyers vagy hőkezelt, töltelékes vagy darabos húskészítményeket állít elő a szükséges anyagok előkészítésével, aprításával, formázásával, töltésével, tartósításával.
A részszakképesítéssel rendelkező képes:
– átvenni a munkaterületet,
– anyagokat átvenni, raktározni,
– felmérni, előkészíteni a szükséges anyagokat, eszközöket,
– betartani a munka-, tűz-, környezetvédelmi, higiéniai és a minőségbiztosítási előírásokat,
– alapméréseket végezni,
– adatot rögzíteni, feldolgozni, szolgáltatni, dokumentálni,
– másodlagos feldolgozást végezni,
– félkész és késztermékeket készíteni,
– hőkezelt töltelékes húskészítményeket gyártani,
– sózott, pácolt húskészítményeket gyártani,
– nyersen érlelt kolbászokat, szalámikat gyártani,
– zsírolvasztást végezni,
– húskonzervet készíteni,
– tartósító műveleteket végezni,
– befejező műveleteket végezni,
– eszközöket használni, gépeket kezelni, berendezéseket üzemeltetni,
– betartani a tevékenységre vonatkozó technológiai előírásokat.
3.3. Kapcsolódó szakképesítések

ABC
3.3.1.A kapcsolódó szakképesítés, részszakképesítés, szakképesítés-ráépülés
3.3.2.azonosító számamegnevezésea kapcsolódás módja
3.3.3.34 541 03Húsipari termékgyártószakképesítés

4. SZAKMAI KÖVETELMÉNYEK

AB
4.1.A részszakképesítés szakmai követelménymoduljainak az állam által elismert szakképesítések szakmai követelménymoduljairól szóló kormányrendelet szerinti
4.2.azonosító száma megnevezése
4.3.10891-16Mikrobiológia, higiénia és minőségbiztosítás
4.4.10928-16Darabolás, csontozás
4.5.10929-16Másodlagos húsipari feldolgozás

5. VIZSGÁZTATÁSI KÖVETELMÉNYEK
5.1. A komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:
Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben az 5.2. pontban előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes letétele.
5.2. A modulzáró vizsga vizsgatevékenysége és az eredményesség feltétele:

ABC
5.2.1.A részszakképesítés szakmai követelménymoduljainak
5.2.2.azonosító számamegnevezésea modulzáró vizsga vizsgatevékenysége
5.2.3.10891-16Mikrobiológia, higiénia és minőségbiztosításírásbeli
5.2.4.10928-16Darabolás, csontozásgyakorlati, szóbeli
5.2.5.10929-16Másodlagos húsipari feldolgozásgyakorlati, szóbeli

Egy szakmai követelménymodulhoz kapcsolódó modulzáró vizsga akkor eredményes, ha a modulhoz előírt feladat végrehajtása legalább 51%-osra értékelhető.
5.3. A komplex szakmai vizsga vizsgatevékenységei és vizsgafeladatai:
5.3.1. Gyakorlati vizsgatevékenység
A vizsgafeladat megnevezése: Darabolás, csontozás, másodlagos feldolgozás
A vizsgafeladat ismertetése: elvégzi a vágóállat testtáji darabolását, húsrészekre bontását, iparicsontozását, osztályozását
Húskészítmény gyártása (alapanyag, segédanyag előkészítése, aprítása, keverése, töltése, formázása, szükséges tartósítási mód alkalmazása)
A vizsgafeladat időtartama: 150 perc
A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 80%
5.3.2. Központi írásbeli vizsgatevékenység
A vizsgafeladat megnevezése: –
A vizsgafeladat ismertetése: –
A vizsgafeladat időtartama: –
A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: –
5.3.3. Szóbeli vizsgatevékenység
A vizsgafeladat megnevezése: másodlagos feldolgozás
A vizsgafeladat ismertetése: a szóbeli vizsgatevékenység központilag összeállított vizsgakérdései a „Másodlagos húsipari feldolgozás” szakmai követelménymodul témaköreit tartalmazza
A vizsgafeladat időtartama: 30 perc (felkészülési idő 20 perc, válaszadási idő 10 perc)
A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 20%
5.4. A vizsgatevékenységek szervezésére, azok vizsgaidőpontjaira, a vizsgaidőszakokra, a vizsgatevékenységek vizsgatételeire, értékelési útmutatóira és egyéb dokumentumaira, a vizsgán használható segédeszközökre vonatkozó részletes szabályok:
A részszakképesítéssel kapcsolatos előírások a http://nive.hu/ weblapon érhetők el a Vizsgák menüpont alatt.
5.5. A szakmai vizsga értékelésének a szakmai vizsgaszabályzattól eltérő szempontjai: –
6. ESZKÖZ- ÉS FELSZERELÉSI JEGYZÉK

A
6.1.A képzési és vizsgáztatási feladatok teljesítéséhez szükséges eszközök minimumát meghatározó eszköz- és felszerelési jegyzék
6.2.Daraboló-, csontozó kéziszerszámok
6.3.Egyéni és csoportos munkavédelmi eszközök, berendezések
6.4.Mérőeszközök, digitális mérleg, maghőmérő, hőmérők
6.5.Másodlagos feldolgozás gépei, berendezései
6.6.Környezetvédelmi eszközök, berendezések
6.7.Anyagmozgató gépek, eszközök


A Húskészítmény gyártó tanfolyam tanfolyamra való jelentkezést az alábbi linken teheti meg.
A Húskészítmény gyártó tanfolyam tanfolyammal kapcsolatos kérdéseit az alábbi linken teheti fel.

Húskészítmény gyártó tanfolyam

OKJ Képzések, OKJ Tanfolyamok kapcsán:
A Húskészítmény gyártó tanfolyam, Tanfolyam OKJ Képzések vonatkozásában további információkat kaphat a következő linkre kattintva:  Tanfolyam OKJ Képzések.
Érdeklődhet, árajánlatot kérhet illetve kérdéseit felteheti az alábbi e-mail címen: kepzes@ioszia.hu
Téma: Húskészítmény gyártó tanfolyam, Tanfolyam, Képzés, Tanfolyamok, Képzések, OKJ Tanfolyamok, OKJ Képzések, Olcsó OKJ Tanfolyamok, Olcsó OKJ képzések, Olcsó Tanfolyamok, Olcsó Képzések, Felnőttképzés