1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK
1.1. A szakképesítés azonosító száma: 34 541 03
1.2. Szakképesítés megnevezése: Húsipari termékgyártó
1.3. Iskolai rendszerű szakképzésben a szakképzési évfolyamok száma: 3
1.4. Iskolarendszeren kívüli szakképzésben az óraszám: 960-1440
2. EGYÉB ADATOK
2.1. A képzés megkezdésének feltételei: iskolai előképzettség vagy bemeneti kompetenciák teljesítése
2.1.1. Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség
2.1.2. Bemeneti kompetenciák: iskolai előképzettség hiányában a képzés megkezdhető a 15/2018. (VII. 9.) AM rendelettel módosított 56/2016. (VIII. 19.) FM rendelet 3. számú mellékletében az élelmiszeripari szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtokában
2.2. Szakmai előképzettség: –
2.3. Előírt gyakorlat: –
2.4. Egészségügyi alkalmassági követelmények: szükségesek
2.5. Pályaalkalmassági követelmények: –
2.6. Elméleti képzési idő aránya: 30%
2.7. Gyakorlati képzési idő aránya: 70%
2.8. Szintvizsga: nappali rendszerű oktatás vagy a nappali oktatás munkarendje szerint szervezett felnőttoktatás esetén kötelező
2.9. Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama:
3 évfolyamos képzés esetén a 9. évfolyamot követően 140 óra, a 10. évfolyamot követően 140 óra;
2 évfolyamos képzés esetén az első szakképzési évfolyamot követően 160 óra
3. PÁLYATÜKÖR
3.1. A szakképesítéssel legjellemzőbben betölthető munkakörök, foglalkozások
A | B | C | |
3.1.1. | FEOR száma | FEOR megnevezése | A szakképesítéssel betölthető munkakörök |
3.1.2. | 7111-00 | Húsfeldolgozó | Bolti hentes |
3.1.3. | 7111-01 | Húsfeldolgozó | Állatbontó |
3.1.4. | 7111-02 | Húsfeldolgozó | Állatkábító |
3.1.5. | 7111-03 | Húsfeldolgozó | Állatszúró |
3.1.6. | 7111-09 | Húsfeldolgozó | Bélfeldolgozó |
3.1.7. | 7111-10 | Húsfeldolgozó | Böllér |
3.1.8. | 7111-13 | Húsfeldolgozó | Csontozó |
3.1.9. | 7111-14 | Húsfeldolgozó | Disznósajtkészítő |
3.1.10. | 7111-16 | Húsfeldolgozó | Forrázó |
3.1.11. | 7111-20 | Húsfeldolgozó | Hentes és mészáros |
3.1.12. | 7111-21 | Húsfeldolgozó | Hús- és szalonnasózó, pácoló |
3.1.13. | 7111-22 | Húsfeldolgozó | Húsaprító |
3.1.14. | 7111-23 | Húsfeldolgozó | Húselőkészítő |
3.1.15. | 7111-24 | Húsfeldolgozó | Húsfüstölő |
3.1.16. | 7111-25 | Húsfeldolgozó | Húsipari termékgyártó |
3.1.17. | 7111-26 | Húsfeldolgozó | Húsosztályozó |
3.1.18. | 7111-27 | Húsfeldolgozó | Hús-sózó |
3.1.19. | 7111-28 | Húsfeldolgozó | Húsvizsgáló |
3.1.20. | 7111-29 | Húsfeldolgozó | Hússzeletelő |
3.1.21. | 7111-30 | Húsfeldolgozó | Kézi csontozó (húsipari) |
3.1.22. | 7111-31 | Húsfeldolgozó | Kolbászkészítő |
3.1.23. | 7111-32 | Húsfeldolgozó | Kolbászpározó |
3.1.24. | 7111-34 | Húsfeldolgozó | Mészáros |
3.1.25. | 7111-36 | Húsfeldolgozó | Pácoló, fűszerező |
3.1.26. | 7111-38 | Húsfeldolgozó | Sertéscsontozó |
3.1.27. | 7111-39 | Húsfeldolgozó | Sertésminősítő |
3.1.28. | 7111-40 | Húsfeldolgozó | Sonkafőző |
3.1.29. | 7111-41 | Húsfeldolgozó | Sonkatöltő |
3.1.30. | 7111-42 | Húsfeldolgozó | Szalámitöltő |
3.1.31. | 7111-43 | Húsfeldolgozó | Szalonnasózó |
3.1.32. | 7111-44 | Húsfeldolgozó | Szárazáru készítő |
3.1.33. | 7111-48 | Húsfeldolgozó | Zsírolvasztó |
3.2. A szakképesítés munkaterületének rövid leírása:
A húsipari termékgyártó feladata a vágóállatok szakszerű levágása, a levágott féltestek darabolása, csontozása, formázása, különböző nyers, félkész vagy késztermékek előállítása, csomagolása és értékesítése.
A szakképesítéssel rendelkező képes:
– átvenni a munkaterületet,
– felmérni, előkészíteni a szükséges anyagokat, eszközöket,
– betartani a munka-, tűz-, környezetvédelmi, higiéniai és a minőségbiztosítási előírásokat,
– elsődleges feldolgozást és megelőző műveleteket végezni,
– darabolást, csontozást végezni,
– másodlagos feldolgozást végezni,
– félkész és késztermékeket készíteni,
– hőkezelt húskészítményeket gyártani,
– sózott, pácolt húskészítményeket gyártani,
– nyersen érlelt kolbászokat, szalámikat gyártani,
– húskonzervet készíteni,
– befejező műveleteket végezni,
– eszközöket használni, gépeket kezelni, berendezéseket üzemeltetni,
– betartani a tevékenységre vonatkozó higiéniai, minőségbiztosítási előírásokat,
– alapméréseket végezni,
– adatot rögzíteni, feldolgozni, szolgáltatni, dokumentálni,
– a félkész vagy készterméket átadni a hűtő- vagy tároló raktárnak.
3.3. Kapcsolódó szakképesítések
A | B | C | |
3.3.1. | A kapcsolódó szakképesítés, részszakképesítés, szakképesítés-ráépülés | ||
3.3.2. | azonosító száma | megnevezése | a kapcsolódás módja |
3.3.3. | 31 541 01 | Bolti hentes | részszakképesítés |
3.3.4. | 21 541 01 | Csontozó munkás | részszakképesítés |
3.3.5. | 31 541 14 | Élelmiszeripari higiéniai és minőségbiztosítási munkatárs | részszakképesítés |
3.3.6. | 31 541 05 | Húskészítmény gyártó | részszakképesítés |
3.3.7. | 21 541 03 | Vágóhídi munkás | részszakképesítés |
3.3.8. | 35 541 01 | Speciális állatfeldolgozó | szakképesítés-ráépülés |
3.3.9 | 34 541 01 | Édesipari termékgyártó | azonos ágazat |
3.3.10. | 54 541 01 | Élelmiszeripari analitikus technikus | azonos ágazat |
3.3.11. | 54 541 02 | Élelmiszeripari technikus | azonos ágazat |
3.3.12. | 34 541 07 | Erjedés-és üdítőital-ipari termékgyártó | azonos ágazat |
3.3.13. | 34 541 08 | Kistermelői élelmiszerelőállító, falusi vendéglátó | azonos ágazat |
3.3.14. | 34 541 04 | Molnár | azonos ágazat |
3.3.15. | 34 541 05 | Pék | azonos ágazat |
3.3.16. | 34 541 06 | Szőlész-borász | azonos ágazat |
3.3.17. | 34 541 09 | Tartósítóipari szakmunkás | azonos ágazat |
3.3.18. | 34 541 10 | Tejipari szakmunkás | azonos ágazat |
3.3.19. | 34 541 11 | Pék-cukrász | azonos ágazat |
4. SZAKMAI KÖVETELMÉNYEK
A | B | |
4.1. | A szakképesítés szakmai követelménymoduljainak az állam által elismert szakképesítések szakmai követelménymoduljairól szóló kormányrendelet szerinti | |
4.2. | azonosító száma | megnevezése |
4.3. | 10891-16 | Mikrobiológia, higiénia és minőségbiztosítás |
4.4. | 10927-16 | Vágóhídi munka |
4.5. | 10928-16 | Darabolás, csontozás |
4.6. | 10929-16 | Másodlagos húsipari feldolgozás |
4.7. | 10930-16 | Húsipari értékesítés |
4.8. | 11497-12 | Foglalkoztatás I. |
4.9. | 11499-12 | Foglalkoztatás II. |
5. VIZSGÁZTATÁSI KÖVETELMÉNYEK
5.1. A komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:
Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben az 5.2. pontban előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes letétele.
Az iskolai rendszerű szakképzésben az évfolyam teljesítését igazoló bizonyítványban foglaltak szerint teljesített tantárgyak – a szakképzési kerettantervben meghatározottak szerint – egyenértékűek az adott követelménymodulhoz tartozó modulzáró vizsga teljesítésével.
5.2. A modulzáró vizsga vizsgatevékenysége és az eredményesség feltétele:
A | B | C | |
5.2.1. | A szakképesítés szakmai követelménymoduljainak | ||
5.2.2. | azonosító száma | megnevezése | a modulzáró vizsga vizsgatevékenysége |
5.2.3. | 10891-16 | Mikrobiológia, higiénia és minőségbiztosítás | írásbeli |
5.2.4. | 10927-16 | Vágóhídi munka | gyakorlati, szóbeli |
5.2.5. | 10928-16 | Darabolás, csontozás | gyakorlati, szóbeli |
5.2.6. | 10929-16 | Másodlagos húsipari feldolgozás | írásbeli, gyakorlati, szóbeli |
5.2.7. | 10930-16 | Húsipari értékesítés | gyakorlati, szóbeli |
5.2.8. | 11497-12 | Foglalkoztatás I. | írásbeli |
5.2.9. | 11499-12 | Foglalkoztatás II. | írásbeli |
Egy szakmai követelménymodulhoz kapcsolódó modulzáró vizsga akkor eredményes, ha a modulhoz előírt feladat végrehajtása legalább 51%-osra értékelhető.
5.3. A komplex szakmai vizsga vizsgatevékenységei és vizsgafeladatai:
5.3.1. Gyakorlati vizsgatevékenység
A) A vizsgafeladat megnevezése: Vágóhídi munka
A vizsgafeladat ismertetése: vágóállat elsődleges feldolgozása
A vizsgafeladat időtartama: 60 perc
A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 10%
B) A vizsgafeladat megnevezése: Darabolás, csontozás
A vizsgafeladat ismertetése: elvégzi a vágóállat testtáji darabolását, húsrészekre bontását, csontozását, osztályozását
A vizsgafeladat időtartama: 90 perc
A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 20%
C) A vizsgafeladat megnevezése: Másodlagos feldolgozás
A vizsgafeladat ismertetése: húskészítmény gyártása (alapanyag, segédanyag előkészítése, aprítása, keverése, töltése, formázása, szükséges tartósítási mód alkalmazása)
A vizsgafeladat időtartama: 90 perc
A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 30%
D) A vizsgafeladat megnevezése: Húsipari értékesítés
A vizsgafeladat ismertetése: elvégzi a hús, húskészítmény előkészítését, kiszolgálja a vevőket
A vizsgafeladat időtartama: 30 perc
A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 10%
5.3.2. Központi írásbeli tevékenység
A vizsgafeladat megnevezése: Szakmai számítások, Mikrobiológiai, higiéniai minőségbiztosítási ismeretek
A vizsgafeladat ismertetése:
Az írásbeli vizsgafeladat két részből áll:
Szakmai számítások végzése 70%
Mikrobiológiai, higiéniai minőségbiztosítási ismeretek 30%
A vizsgafeladat időtartama: 90 perc
A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 10%
5.3.3. Szóbeli vizsgatevékenység
A vizsgafeladat megnevezése: Húsipari termékgyártás
A vizsgafeladat ismertetése: a szóbeli vizsgatevékenység központilag összeállított vizsgakérdései az alábbi szakmai követelménymodulok témaköreit mindegyikét tartalmazzák: vágóhídi munka; darabolás, csontozás; másodlagos húsipari feldolgozás; húsipari értékesítés
A vizsgafeladat időtartama: 30 perc (felkészülési idő 20 perc, válaszadási idő 10 perc)
A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 20%
5.4. A vizsgatevékenységek szervezésére, azok vizsgaidőpontjaira, a vizsgaidőszakokra, a vizsgatevékenységek vizsgatételeire, értékelési útmutatóira és egyéb dokumentumaira, a vizsgán használható segédeszközökre vonatkozó részletes szabályok:
A szakképesítéssel kapcsolatos előírások a http://nive.hu/ weblapon érhetők el a Vizsgák menüpont alatt.
5.5. A szakmai vizsga értékelésének a szakmai vizsgaszabályzattól eltérő szempontjai: –
6. ESZKÖZ- ÉS FELSZERELÉSI JEGYZÉK
A | |
6.1. | A képzési és vizsgáztatási feladatok teljesítéséhez szükséges eszközök minimumát meghatározó eszköz- és felszerelési jegyzék |
6.2. | Konvejor sorok és vagy magaspálya |
6.3. | Elsődleges feldolgozás gépei kéziszerszámok |
6.4. | Másodlagos feldolgozás gépei és kéziszerszámai |
6.5. | Daraboló és csontozó kéziszerszámok és csomagoló berendezések |
6.6. | Egyéni és csoportos munkavédelmi eszközök, berendezések |
6.7. | Mérőeszközök, digitális mérleg, maghőmérő, hőmérők |
6.8. | Húsbolti elektromos gépek |
6.9. | Árutároló eszközök a húsboltban |
6.10. | Eladáshoz szükséges eszközök, pénztárgép, árazógép |
6.11. | Környezetvédelmi eszközök, berendezések |
6.12. | Anyagmozgató gépek, eszközök |
6.13. | Alapvető laboratóriumi eszközök |
7. EGYEBEK
OKJ Képzések, OKJ Tanfolyamok kapcsán:
A Húsipari termékgyártó tanfolyam, Tanfolyam OKJ Képzések vonatkozásában további információkat kaphat a következő linkre kattintva: Tanfolyam OKJ Képzések.
Érdeklődhet, árajánlatot kérhet illetve kérdéseit felteheti az alábbi e-mail címen: kepzes@ioszia.hu
Téma: Húsipari termékgyártó tanfolyam, Tanfolyam, Képzés, Tanfolyamok, Képzések, OKJ Tanfolyamok, OKJ Képzések, Olcsó OKJ Tanfolyamok, Olcsó OKJ képzések, Olcsó Tanfolyamok, Olcsó Képzések, Felnőttképzés