1. a) A SZAKMAI PROGRAMKÖVETELMÉNY MEGNEVEZÉSE
Háztáji és kisüzemi gombatermesztő
b) SZAKMAI VÉGZETTSÉG MEGNEVEZÉSE
Háztáji és kisüzemi gombatermesztő | |
Szakmai programkövetelmény azonosító száma: | SzPk-00062-16-20 2 06 1 /1 |
Szakmai programkövetelmény érvényességének kezdete | 2016-11-24 |
2. A SZAKMAI VÉGZETTSÉGGEL MEGSZEREZHETŐ KOMPETENCIÁKKAL
új, önálló tevékenység, munkaterületi feladat végezhető el
3. A SZAKMAI PROGRAMKÖVETELMÉNY MODULRENDSZERŰ
nem
4. AZ OKJ-BAN SZEREPLŐ AZON SZAKMACSOPORT, AMELYBE A PROGRAMKÖVETELMÉNY BESOROLHATÓ
20 – Mezőgazdaság
5. AZ EKKR-HEZ KAPCSOLÓDÓ MAGYAR KÉPESÍTÉSI KERETRENDSZER SZERINTI SZINTJÉNEK MEGHATÁROZÁSÁRA ÉS BESOROLÁSÁRA VONATKOZÓ MEGJELÖLÉSE
2 – szint
6. A SZAKMAI VÉGZETTSÉG JELLEGÉTŐL FÜGGŐEN A KÉPZÉS MEGKEZDÉSÉHEZ SZÜKSÉGES BEMENETI FELTÉTELEK
Iskolai előképzettség
iskolai előképzettséghez nem kötött, az általános iskola nyolc évfolyamánál kevesebb
Szakmai előképzettség
szakmai előképzettséghez nem kötött
Egészségügyi alkalmassági követelmények
szükséges, éspedig:
Előzetes szakmai alkalmasság orvosi vizsgálata szükséges a 33/1998. (VI. 24.) NM rendelet 4. § (1) ba pontja alapján.
Előírt gyakorlati idő
nem szükséges
Egyéb feltételek
nem szükséges
7. A SZAKMAI VÉGZETTSÉGGEL ELLÁTHATÓ LEGJELLEMZŐBB TEVÉKENYSÉG, VAGY MUNKATERÜLET RÖVID LEÍRÁSA
A Háztáji és kisüzemi gombatermesztő – a háztáji gazdaságban önállóan, kisüzemi körülmények között szakmai irányítás mellett – képes megvalósítani a gombatermesztés technológiai lépéseit: Kiválasztja a helyi adottságoknak megfelelő, termeszthető gombafajtákat, előkészíti a megfelelő táptalajt, elvégzi az ágyazást, átszövetést, gondoskodik a megfelelő hőmérséklet- és fényviszonyokról, páratartalomról, nedvességről, védekezik a kártevők ellen, betakarítja, tárolja a termést.
8. SZAKMAI VÉGZETTSÉGGEL BETÖLTHETŐ MUNKAKÖR MEGNEVEZÉSE ÉS BESOROLÁSA
FEOR főcsoport megnevezése | FEOR száma | Foglalkozás megnevezése | A szakmai végzettséggel legjellemzőbben ellátható tevékenység, munkaterület |
6. Mezőgazdasági és erdőgazdálkodási foglalkozások | 6113 | Zöldségtermesztő | Gombatermesztő |
9. A SZAKMAI VÉGZETTSÉG MEGSZERZÉSÉHEZ SZÜKSÉGES KÉPZÉS KÉPZÉSI FORMÁTÓL FÜGGŐ MINIMÁLIS ÉS MAXIMÁLIS ÓRASZÁMA, ÉS AZ ELMÉLETI ÉS GYAKORLATI IDŐ ARÁNYA
A képzés “Egyéni felkészítés” képzési formában megvalósítható?
Nem releváns
A képzés “Csoportos felkészítés” képzési formában megvalósítható?
Igen
Csoportos felkészítés | Minimum | Maximum |
A képzés óraszáma | 200 | 400 |
Elméleti képzés idő aránya (%) | 30 | |
Gyakorlati képzés idő aránya (%) | 70 |
A képzés “Távoktatás” képzési formában megvalósítható?
Nem releváns
10. SZAKMAI KÖVETELMÉNYEK LEÍRÁSA
Tudás | Képesség | Attitűd | Felelősség, autonómia |
Ismeri a háztáji és kisüzemi körülmények között termeszthető gombaféléket. | Felismeri a Magyarországon jellemzően háztáji és kisüzemi körülmények között termeszthető gombaféléket. | Figyelmet összpontosít, precíz. | Önállóan különbözteti meg a háztáji és kisüzemi körülmények között termeszthető gombaféléket. |
Ismeri a gombák növényrendszertani besorolását, növénytani és biológiai jellemzőit. | Képes kiválasztani az adott termesztett gombafaj számára megfelelő -lebontott anyagú, részben lebontott anyagú vagy nem lebontott anyagú – táptalajtípust. | Figyelmet összpontosít, precíz. | A feladatot háztáji gazdaságban önállóan, kisüzemben pedig szakmai irányítás mellett végzi. |
Ismeri a szaprobionta és szimbionta életmódtól függő táptalajkészítés módjait háztáji és kisüzemi körülmények között. | Képes elkészíteni az adott termesztett gombafaj számára az optimális tenyésztáptalajt; képes komposzt alapú, részben lebontott anyagú vagy nem lebontott anyagú táptalajtípust készíteni a termesztett gomba életmódjának függvényében. | Tudatosan keresi az optimális megoldást, logikusan gondolkodik, önellenőrzést végez, lelkiismeretes. | A feladatot háztáji gazdaságban önállóan, kisüzemben pedig szakmai irányítás mellett végzi. |
Ismeri a táptalaj, a hőmérséklet, a fény, a víz és páratartalom valamint a levegő szerepét és hatását a gomba fejlődésére. | Képes kiválasztani és biztosítani az adott termesztett gombafaj számára optimális táptalaj, hőmérséklet, fény-, levegő-, víz- és páratartalom viszonyokat. | Az adott gombafaj termesztéséhez optimális viszonyok kiválasztása során tudatosan keresi a legjobb megoldást. Munkáját körültekintően végzi. | A feladatot háztáji gazdaságban önállóan, kisüzemben pedig szakmai irányítás mellett végzi. |
Ismeri a háztáji és kisüzemi körülmények között alkalmazott gomba szaporítási módokat. | Megteremti és biztosítja a szaporodási időszak (komposzt előkészítés, ágyazás, becsírázás, átszövés) alatt az optimális körülményeket. | A szaporítás megfelelő körülményeinek biztosításához tudatosan keresi az optimális megoldásokat, logikusan gondolkodik, önellenőrzést végez. | A feladatot háztáji gazdaságban önállóan, kisüzemben pedig szakmai irányítás mellett végzi. |
Ismeri a kétspórás csiperke (Agaricus bisporus) és a nyári csiperke (Agaricus bitorquis) polcos, ládás illetve zsákos termesztési rendszerének lépéseit. (komposztkészítés és hőkezelés, ágyazás, becsírázás, átszövetés, takarás, termésszedés) | Képes a kétspórás és a nyári csiperke hagyományos (zsákos) módon történő termesztésére és termésszedésére a háztáji gazdaságban és kisüzemben. | Lelkiismeretesen végzi a kétspórás és a nyári csiperke termesztését. Munkája során igyekszik a gazdasági és környezeti szempontoknak egyaránt megfelelni. | A feladatot háztáji gazdaságban önállóan, kisüzemben pedig szakmai irányítás mellett végzi. Tisztában van döntéseinek környezetvédelmi, valamint gazdaságossági, pénzügyi vonatkozásaival. Felelősen bánik az értékekkel. |
Ismeri a laskagombák (Pleurotus sp.) faanyagon illetve zsákokban történő termesztéstechnológiáját. | Képes a laskagombák faanyagon illetve zsákokban történő termesztésére és termésszedésére a háztáji gazdaságban és kisüzemben. | Lelkiismeretesen végzi a laskagombák faanyagon illetve zsákokban történő termesztését. Munkája során igyekszik a gazdasági és környezeti szempontoknak egyaránt megfelelni. | A feladatot háztáji gazdaságban önállóan, kisüzemben pedig szakmai irányítás mellett végzi. Tisztában van döntéseinek környezetvédelmi, valamint gazdaságossági, pénzügyi vonatkozásaival. Felelősen bánik az értékekkel. |
Ismeri a shiitake (Lentinula edodes) hagyományos illetve zsákokban történő termesztéstechnológiáját. | Képes megítélni, hogy megvalósítható-e a termesztés a helyi viszonyok közt. Megfelelő feltételek esetén képes a shiitake gombák faanyagon illetve zsákokban történő termesztésére és termésszedésére a háztáji gazdaságban és kisüzemben. | Lelkiismeretesen végzi a shiitake hagyományos illetve zsákokban történő termesztését. Munkája során igyekszik a gazdasági és környezeti szempontoknak egyaránt megfelelni. | A feladatot háztáji gazdaságban önállóan, kisüzemben pedig szakmai irányítás mellett végzi. Tisztában van döntéseinek környezetvédelmi, valamint gazdaságossági, pénzügyi vonatkozásaival. Felelősen bánik az értékekkel. |
Ismeri a harmatgomba (Stropharia rugoso annulata) szalmabálás illetve zsákos termesztéstechnológiáját háztáji és kisüzemi körülmények között. | Képes megítélni hogy megvalósítható-e a termesztés a helyi viszonyok között. Megfelelő feltételek esetén képes a harmatgomba szalmabálákon illetve zsákokban történő termesztésére és termésszedésére a háztáji gazdaságban és kisüzemben. | Lelkiismeretesen végzi a harmatgomba szalmabálás illetve zsákos termesztését. Munkája során igyekszik a gazdaság- és környezettudatos módon jár el. | A feladatot háztáji gazdaságban önállóan, kisüzemben pedig szakmai irányítás mellett végzi. Tisztában van döntéseinek környezetvédelmi, valamint gazdaságossági, pénzügyi vonatkozásaival. Felelősen bánik az értékekkel. |
Ismeri az egyéb termeszthető gombafélék tulajdonságait, termesztéstechnológiáját. | Képes megítélni hogy megvalósítható-e az adott gomba termesztése a helyi viszonyok között a háztáji gazdaságban. Kisüzemben tapasztalt szakember irányítása mellett képes elvégezni a technológiai lépéseket. | Tudatosan keresi az optimális megoldást, figyelmet összpontosít, precíz. Munkája során igyekszik a gazdaság- és környezettudatos módon jár el. | A feladatot háztáji gazdaságban önállóan, kisüzemben pedig szakmai irányítás mellett végzi. Tisztában van döntéseinek környezetvédelmi, valamint gazdaságossági, pénzügyi vonatkozásaival. Felelősen bánik az értékekkel. |
Ismeri a háztáji és kisüzemi körülmények között termeszthető gombafélék kártevőit, és az azok elleni védekezés módjait. | Felismeri az adott termesztett gombafélék esetén a kártevők által okozott károsodás tüneteit, azonosítja a kártevőt, és elvégzi a szükséges védekezési műveleteket. | Figyelmet összpontosít, Logikusan gondolkodik, Önellenőrzést végez, Lelkiismeretes, precíz. | A feladatot háztáji gazdaságban önállóan, kisüzemben pedig szakmai irányítás mellett végzi. |
Ismeri a háztáji és kisüzemi körülmények között termeszthető gombafélék betakarítására vonatkozó tudnivalókat. (életciklus, elérhető maximális méret, súly, terméshullám fogalma, időtartama, hatóanyag-méret összefüggés.) | Felismeri a betakarítás optimális idejét, elvégzi a betakarítást. | Figyelmet összpontosít, Logikusan gondolkodik, Önellenőrzést végez, Lelkiismeretes, precíz. | A feladatot háztáji gazdaságban önállóan, kisüzemben pedig szakmai irányítás mellett végzi. |
Ismeri a háztáji és kisüzemi körülmények között termeszthető gombafélék áruvá készítésének, tárolásának módjait, a tárolási körülményeknek (hőmérséklet, páratartalom, fény) az áru értékére, minőségére gyakorolt hatását. | Képes szakszerűen szárítani, majd tárolni a termést. A tárolás során folyamatosan ellenőrzi a termés minőségét, felismeri az élelmiszerromlás jeleit. | Figyelmet összpontosít, Logikusan gondolkodik, Önellenőrzést végez, Lelkiismeretes, precíz. | A feladatot háztáji gazdaságban önállóan, kisüzemben pedig szakmai irányítás mellett végzi. |
A tervezett képzés munkaerő-piaci relevanciája
Munkaerő-piaci szempontból a leghátrányosabb helyzetben a legfeljebb alapfokú iskolai végzettséggel rendelkező és jellemzően az Észak-Alföld, Észak- Magyarország, Dél-Alföld, és Dél-Dunántúl vidéki településein élő emberek vannak. Számukra a mezőgazdaság különböző ágazatai jelentik a legnagyobb esélyt a munkavállalásra. A képzés után a résztvevők számára lehetőség nyílik helyi mezőgazdasági magánvállalkozásokban vagy önkormányzati szervezésben, ezek hiányában pedig háztáji gazdaságban történő gombatermesztésre. A saját termény eladásán túl – a későbbiek során a feldolgozás, tartósítás munkafolyamatát is elsajátítva – magasabb hozzáadott értékű termék előállításával és értékesítésével a Háztáji és kisüzemi gombatermesztő hosszútávon is megélhetési forrást tud biztosítani magának és környezetének.
11. A SZAKMAI VÉGZETTSÉG MEGSZERZÉSÉT IGAZOLÓ DOKUMENTUM KIADÁSÁNAK FELTÉTELEI
1. a képzés felnőttképzési szerződésben megjelölt óraszámának hetven százalékán való részvétel, és
2. a szakmai záró beszámoló sikeres teljesítése