Category: Halászati hírek

0

2019. február 1-jén nulla órától tilos a csuka kifogása és elvitele Magyarország halgazdálkodási vízterületein. A fajlagos tilalom március 29-én éjfélkor ér véget.

A halgazdálkodás és a halvédelem egyes szabályainak megállapításáról szóló 133/2013. (XII. 29.) VM rendelet értelmében 2019. február 1-jén (pénteken) nulla órakor kezdődik és 2019. március 29-én (pénteken), a nap huszonnegyedik órájában végződik a csuka fogásának fajlagos tilalmi ideje. Tekintettel arra, hogy a rendeletben rögzített fajlagos tilalom vége, azaz március 31. napja idén hétvégére esik, a korlátozás két nappal korábban ér véget.

A csuka szaporodási ideje az év tél végi, kora tavaszi időszakára esik. Hazánk halgazdálkodási vízterületein – a mesterséges állománypótláson túl – a sikeres természetes szaporodás lehet az alapja a következő évek egészséges csukaállományának, ezért indokolt ebben az időszakban e szép ragadozó hal védelme.

Fontos, hogy a hazai horgászok és halászok ne csak az esetleg megfogott csukák visszahelyezésével védjék a halakat, hanem kíméljék azokat a területeket is, ahol a csuka szaporodása várható, ezeken az élőhelyeken, partszakaszokon lehetőleg ne horgásszanak más ragadozó halakra sem!

Felhívjuk az érintettek figyelmét, hogy a halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló 2013. évi CII. törvény 2.§ 6) pontja szerint a hal kifogásának minősül a halnak és más hasznos víziállatnak a halászat vagy a horgászat során történő megfogása és a vízbe vissza nem engedése (elvitele). Vagyis a tilalom ezen tevékenységek mindegyikére vonatkozik.
Forrás: portal.nebih.gov.hu

0

Felhívjuk a horgászok, halgazdálkodásra jogosultak figyelmét, hogy 2018. év végével módosult a halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló 2013. évi CII. törvény valamint a halgazdálkodás és a halvédelem egyes szabályainak megállapításáról szóló 133/2013. (XII. 29.) VM rendelet (Vhr).

Amíg korábban a Vhr. mellékleteiben szerepelt több dokumentum kötelező adattartalma, a jogszabályváltozást követően ezek már nem találhatóak meg a rendeletben. A halgazdálkodási hatóság honlapján kell a kötelező adattartalmakat közzétenni a következő esetekben:

Állami halászjegy kötelező adattartalma (Vhr. 18. § (2) bekezdés), állami halászvizsga bizonyítvány kötelező adattartalma (Vhr. 18. § (7) bekezdés), állami horgászjegy kötelező adattartalma (Vhr. 19. § (1) bekezdés), állami horgászvizsga követelményrendszere (Vhr. 21. § (8) bekezdés), turista állami horgászjegy adattartalma (Vhr. 23. § (1) bekezdés), állami horgászvizsga bizonyítvány kötelező adattartalma (Vhr. 21. § (9) bekezdés), halász és horgász fogási naplók tartalmi követelményrendszere (Vhr.15. § (1) bekezdés), a halőri eskü szövegének adattartalma (40. § (1) bekezdés), a halőr szolgálati igazolvány és szolgálati jelvény leírása (41. § (5) bekezdés).

A dokumentumok kötelező adattartalmát következő linkre kattintva tudják megtekinteni:

Forrás: portal.nebih.gov.hu
 

0

A haljelöléses vizsgálatok megkezdése előtt nagyon fontos elhatározni, hogy a vizsgálatot milyen céllal végezzük el, mire szeretnénk választ kapni. Itt felmerülhet egy telepítés sikerességének, halak egyedi növekedésének, vízterületen belül, vagy vízterületek közötti vándorlások vizsgálatai, de olyan vizsgálatok is végezhetőek, melyek a telepítési helyeket, időpontokat és a különböző korosztályok telepítésének eredményességét vizsgálják. Amennyiben új halfaj telepítése merül fel, hasznos lehet ennek is a jelölt halak útján történő vizsgálata.

A jelölésnek tartósan a halban kell maradnia úgy, hogy a hal mozgását, viselkedését ne akadályozza. Fontos, hogy a jelre írt adatok hosszútávon leolvashatóak legyenek. Amennyiben a horgászok segítségére számítunk az adatgyűjtés során, a jelnek észrevehetőnek is kell lennie. Ezeknek a feltételeknek sok halfaj esetében megfelel az úgynevezett T-bar tag, magyarul nevezhetjük fonál vagy spagetti jelnek, mely a hátúszó alatti izomba szúrva ott megakad és áramvonalasan a hal hátához lapul (1. kép). A T-bar a jel izomba szúrt vége T betű formájára utal, ami a behelyezést követően az izomban megakad és ezzel megakadályozza a jel elvesztését (2. kép). A jelölő eszköz nem drága. Alapanyag szempontjából maga a jel sem lenne drága, ha nem kellene megoldani a jel feliratozását és annak tartósságát (3. kép). Erre természetesen szükség van, hiszen jó esetben a jelet még évek múlva is le kell tudni olvasni. Léteznek egyéb módszerek is az egyedi jelölésre, mint pl. a kopoltyúfedőbe helyezett fémkrotáliák, de ezekkel kevésbé jók a tapasztalatok, mivel nagyobb roncsolást végez a halon a behelyezéskor és a hal szövetei a fejlődése során „benövik” a jelet, ami ezek után nehezen észrevehető és leolvasható lesz. Léteznek a műanyag fonál jeleknek egyéb változatai, melyek rögzítése a jel átfűzésén alapul. Ez abban az esetben használatos, ha a korábban leírt „horgonyzás” nem elég megbízható a hal anatómiájának köszönhetően. Az ilyen jelek rögzítése sokkal időigényesebb.

Haljelölés - Felnőttképzés IOSZIA - felnottkepzes.hu

Haljelölő - Felnőttképzés IOSZIA - felnottkepzes.hu

A fentebb említett fonál jeleket különböző színekben készítik el, melyek leggyakrabban feltűnő, világos színek, hogy a jel észrevehető legyen a megfogó számára. A jel beazonosításában segít a jel színe, valamint fontos a felirat megválasztása, melynek egyik része a jel egyedi azonosító száma, a másik viszont a információt biztosít a jel kibocsájtójáról illetve ennek elérhetőségéről. Ez régebben egy postai cím volt, manapság inkább egy e-mail cím, ahova az adatok megküldhetőek. A haljelölésnél használt jelek méretükben is különbözhetnek, attól függően, hogy milyen halfaj, milyen korosztályát szeretnénk megjelölni.

fonál - Felnőttképzés IOSZIA - felnottkepzes.hu

A hal megjelölését követően kell megmérni a halat és az adatokat minden esetben egy jegyzőkönyvben kell rögzíteni. Általában tömeget és testhosszt mérünk (orrcsúcs- faroktő közötti távolság), mivel ezt a horgászok is könnyen megtehetik (4. és 5. kép).

Általában elmondható, hogy legalább 150-200 egyedet szükséges megjelölni egy telepítés során, hogy kellő mennyiségű adat érkezzen vissza a kiértékeléshez. Természetesen ez a szám növelhető, ezzel együtt emelkedik majd a visszajelzések száma is. A tapasztalatok alapján 5-20 %-ban várható visszajelzés a kihelyezett jelölt halainkról, ami természetesen nem azt jeleni, hogy egy telepítésből ennyi kerül visszafogásra.

hal1 - Felnőttképzés IOSZIA - felnottkepzes.hu

hal2 - Felnőttképzés IOSZIA - felnottkepzes.hu

Adatgyűjtés. A legtöbb esetben a horgászok által visszafogott hal adatai állhatnak csak a vizsgálatot végzők rendelkezésére. Annak érdekében, hogy minél nagyobb számban eljusson hozzánk a fogott halak adata, nagyon fontos a horgászok tájékoztatása, valamint a fogás bejelentésre való ösztönzése is. Ez utóbbit leggyakrabban valamilyen jutalmazással lehet megoldani. A legbiztosabb a területi jegyen történő figyelemfelhívás a jelölésről, de érdemes a halgazdálkodó honlapján keresztül is minél többször hirdetéssel, beszámolókkal, apró hírekkel tudatosítani ezt a tevékenységet. A megfogott jelölt hal esetében a fogás dátumát, helyét, valamint a hal testhosszát és testtömegét szükséges bejelenteni.

Hasonlóan a beküldött adatokhoz, nagyon fontos a telepítéssel és jelöléssel kapcsolatos adatok gyűjtése is. A telepítéssel kapcsolatos információk gyűjtésére legalkalmasabb egy táblázat készítése. Érdemes külön lapokra felvezetni az egy fajhoz tartozó jelölt halak adatait. A jel azonosítószámán és a testméret adatokon felül fontos a telepítés időpontjának és jól beazonosítható helyszínének feljegyzése, hiszen ezekre az adatokra szükség lesz a hal visszafogásakor a változások kimutatásra, úgy a növekedés, mint az elvándorlás szempontjából. Egy jól megszerkesztett táblázat azonnali információt ad a kitelepítéstől a visszafogásig eltelt időről, valamint a visszafogott hal növekedéséről.

Korábban a visszafogás igazolására a legjobb módszer a jel levélben történő beküldése volt. Manapság, amikor majdnem mindenki rendelkezik jó kamerával felszerelt telefonnal, az e-mailben történő beküldés lényegesen egyszerűbb, gyorsabb és költség kímélőbb. Ebben az esetben a hal a jellel visszaereszthető és újabb megfogása esetén további adatokat szolgáltathat vizsgálatainkhoz.

Mikor az első bejelentések megérkeznek, óhatatlanul következtetéseket próbálunk abból levonni. Ez természetesen lehetséges, de a tudományosan megalapozott következtetéseket több év során begyűjtött, statisztikailag kiértékelt adatokból lehet megkapni. Számos tudományos és ismeretterjesztő cikk jelent meg a nyomtatott szakirodalomban és akár az interneten is. Az itt leírtakat, tapasztalatokat, módszereket érdemes áttanulmányozni és ezek ismeretében megtervezni és elvégezni a haljelöléses vizsgálatokat.

Jelenleg a haljelöléses vizsgálatokat jogszabály nem szabályozza, nincs ezzel kapcsolatos bejelentési kötelezettség és adatgyűjtés sem. Különösen abban az esetben, ha több, esetleg összekapcsolódó vízterületen történik haljelölés, ahol a halak mozgása a területek között biztosított, szükséges lehet egy közös adatbázis kialakítására, hasonlóan a madárgyűrűzéseknél alkalmazottakhoz. Ez segíthet a jelölt halat fogóknak a bejelentésben, valamint a vizsgálatokat végzőknek is az adatgyűjtésben.

Forrás: portal.nebih.gov.hu

0

A halgazdálkodási vízterületek egyik, talán legköltségesebb feladata a halállomány utánpótlás biztosítása, azaz a legtöbb esetben a haltelepítés. Nem mindegy, hogy milyen eredményt hoz ez a tevékenység, hiszen amennyiben jó és eredményes a telepítés, erősödik a halállomány és ezzel biztosítható a jó horgászfogások feltétele is.

A telepítések sikerességének ellenőrzése általában nem történik meg, csak annyi megfigyelésre kerül sor, hogy a telepítést követő hosszabb-rövidebb időszakban hogyan módosulnak a halfogások. Amennyiben azonban arra is kíváncsiak vagyunk, hogy a telepített halaink hogyan fejlődnek vizeinkben, merre mozognak és milyen ütemben kerülnek megfogásra, érdemes elgondolkozni az egyedi jellel történő haljelöléses vizsgálatok bevezetésén.
Telepítés - Felnőttképzés IOSZIA - felnottkepzes.hu

ponty - Felnőttképzés IOSZIA - felnottkepzes.hu

A vizsgálatok elvégzése többletmunkát igényel elsősorban a halak megjelölésekor, később az adatgyűjtés során is és a jelöléshez szükséges eszközök, jelek beszerzése is további kiadást jelentenek, de a jelölést követően, a visszajelzések alapján folyamatos információnk lehet a telepített halainkkal kapcsolatban. A jól megtervezett vizsgálatok segítségével kiválaszthatóak, hogy melyik halfaj melyik korosztályának telepítése a legoptimálisabb a vízterület illetve a horgászok szempontjából. Össze lehet hasonlítani a különböző időpontokban, vagy helyeken történő haltelepítések eredményességét. Az egyedi növekedés szintén utal arra, hogy a telepített halainknak megfelelőek-e az életfeltételei. A zártabb vízterekben információt kaphatunk arról, hogy a telepített halaink milyen ütemben jutnak el a vízterület egyes részeire, több kapcsolódó vízterület esetében láthatjuk, hogy mennyire marad a mi vízterületünkön a hal, vagy milyen irányba vándorol. Ilyen információk birtokában jobban össze lehet hangolni a kapcsolódó vízterületek halasítását.

hal - Felnőttképzés IOSZIA - felnottkepzes.hu

Napjainkban már több nagyobb halgazdálkodó végez haljelöléses vizsgálatokat. Tapasztalataik hasznosak lehetnek azok számra, akik még csak most fontolgatják ennek kipróbálását, bevezetését. Ezért javasoljuk, hogy haljelölések megkezdése előtt keressenek fel ilyen tapasztalattal rendelkező halgazdálkodókat vagy kutatókat annak érdekében, hogy a vizsgálataik elvégzését optimalizálhassák, azaz ne végezzenek el felesleges munkát és mihamarabb eredményekhez juthassanak.

halak - Felnőttképzés IOSZIA - felnottkepzes.hu

Forrás: portal.nebih.gov.hu
 

0

Hétvégén még fogható, október 1-jén (hétfőn) azonban elkezdődik a sebes pisztráng fajlagos tilalmi ideje.

A halgazdálkodás és a halvédelem egyes szabályainak megállapításáról szóló 133/2013. (XII. 29.) VM rendelet szerint a sebes pisztráng fajlagos tilalmi ideje október 1-jén nulla órakor kezdődik és 2019. március 29-én (péntek) a nap huszonnegyedik órájában végződik.

Minden horgász érdeke, hogy ez a különleges ragadozóhalunk, minél sikeresebb ívással növelje állományát hazai természetes vizeinkben, ennek érdekében tilos háborgatni a szaporodáshoz készülő, ívóhelyek után kutató és ívó halakat.

Forrás: portal.nebih.gov.hu

0

A jogszerű halfogási tevékenység végzéséhez a horgász köteles magánál tartani a nyilvántartott halgazdálkodási vízterületen folytatott horgászat esetén az állami horgászjegyet vagy a turista állami horgászjegyet, a területi jegyet és a horgász fogási naplót, nem nyilvántartott halgazdálkodási vízterületen az állami horgászjegyet és a fogási naplót vagy a turista állami horgászjegyet és a fogási naplót.

A rekreációs halász jogszerűen állami halászjegy és halász fogási napló birtokában halászik, míg a halászati engedéllyel rendelkező személynek a halász fogási naplón túl rendelkeznie kell sorszámozott fogási tanúsítvánnyal is. Nyilvántartott halgazdálkodási vízterületen a halászoknak is szükséges a halgazdálkodásra jogosult területi jegye.

A halfogási tevékenység során a horgászoknak és a halászoknak is be kell tartani az őshonos halfajokra vonatkozóan az egyes halfajokra vonatkozó fajlagos tilalmi időket, a méretkorlátozást és a mennyiségi korlátozást is.

Tekintettel arra, hogy a vízterületekre vonatkozó helyi horgászrend a jogszabályi előírásoktól eltérően is rendelkezhet a kifogható halak fajairól, méretéről és darabszámáról, így a halfogási tevékenység megkezdése előtt ajánlott tájékozódni a helyi horgászrendet illetően.

A Nébih felhívja a horgászok és halászok figyelmét, hogy tilos a halfogási tevékenység során olyan fogási eszköz, fogási mód alkalmazása, amely a halállományt vagy annak élőhelyét károsíthatja, veszélyeztetheti.

Tilos az adott élőhelyen előforduló halfajok fajlagos tilalmi idejével egyező naptári időszakban minden olyan halászeszköz alkalmazása, amely nem biztosítja a fajlagos tilalommal érintett egyedek kíméletes visszaengedését.

Tilos olyan halfogó eszköz vagy fogási mód alkalmazása, amely a mederszelvények felénél többet hossz- vagy keresztirányban elzár.

Tiltott halfogási eszköznek és módnak minősül a mérgező vagy kábító hatású anyag alkalmazása, robbanóanyag alkalmazása, szúrószerszám alkalmazása, búvárszigony vagy más búváreszköz használata.

Tiltott halfogási mód a gereblyézés, a sorhorog vagy csapóhorog használata, a nyakzó háló és az elektromos eszköz alkalmazása, kivéve azon személyek részére nem, akik ezen eszközök használatára engedéllyel rendelkeznek.

Felhívjuk a horgászok és a halászok figyelmét a horgászatra vonatkozó jogszabályi előírások betartására, mivel a halgazdálkodási és a halvédelmi bírságról szóló 314/2014. (XII. 12.) Korm. rendelet értelmében a jogsértést elkövető személlyel szemben a kiszabható halvédelmi bírság összege 10.000 – 500.000 forintig, az állami horgászjegy, turista állami horgászjegy, állami halászjegy váltásától, illetve a halászati engedély kérelmezésétől való eltiltás időtartama ideje 3 hónaptól 3 évig terjedhet.

Forrás: portal.nebih.gov.hu

0

A nyilvántartott halgazdálkodási vízterületeinken történt ponytelepítések megoszlása 2017. évben.

A haltelepítések eredményességénél és hasznosulásánál fontos, hogy az adott halfaj melyik korosztályát telepítik. A kisebb korosztályok nagyobb egyedszámmal kerülnek ki a vízbe, de a túlélési esélyük jóval kisebb, tehát kevesebb egyed éri meg a „horogérett” kort. A legfiatalabb korosztályoknak a lárvától az előnevelt korosztályig, megfelelő életkörülményre (elsősorban táplálékra) van szükségük a túlélésre, amit nem minden vízterület tud biztosítani. Ezért a legtöbb esetben javasolt az idősebb korosztályok telepítése, hogy ezt a bizonytalan kezdeti időszakot ne kelljen a vízterület halasításakor figyelembe vennünk.

Érdemes tehát megvizsgálni azt is, hogy melyik korosztályokat milyen arányban telepítik a halgazdálkodók. Ebben az esetben az egynyarasnál idősebb korosztályok telepítését vesszük csak figyelembe. Mivel tömegadattal rendelkezünk ezekről a korosztályokról, természetesen ilyen arányban is tudjuk megmutatni részüket a telepítésben. Az idősebb korosztályok kisebb egyedszámot és nagyobb túlélési esélyt jelentenek. Ennek ellenére nem biztos, hogy a telepítés sikerességéhez a fogható méretű halak telepítése a kívánatos.

2017 ponty telepítés megyénként kg-ban - Felnőttképzés IOSZIA - felnottkepzes.hu

A ponty nagyon magas aránya miatt ebben az esetben érdemes ezzel a halfajjal külön foglalkozni. Az 1. ábra mutatja, hogy a III. nyaras korosztályt telepítik a legnagyobb arányban. Ez az arány a valóságban még nagyobb, mert a vegyes korosztály egy jelentős része is ide tartozik. A kétnyaras korosztály sokkal kisebb arányt képvisel, de szintén sok halgazdálkodó telepít ilyen korosztályt. Az egynyaras korosztály telepítése kisebb mértékű ennél a halfajnál. Létezik még a háromnyarasnál idősebb korosztály is, ami feltehetően olyan vízterületen népszerű, ahol a megfelelő fogási módszerekkel nagyobb halak megfogására specializálódtak. Itt feltehetően előírás a megfogást követően a nagyméretű halak visszaengedése.

A pontytelepítések esetében több oka van a háromnyaras korosztály nagy arányának a korosztály összetételben. A legtöbb esetben a telepített halat a horgászok nagyon hamar vissza is akarják fogni. Ebben az esetben a telepítés egy rövid ideig nagyobb fogási lehetőséget biztosít, de ennek az időszaknak hamar vége szakad. A fiatalabb korosztályok telepítése esetén a halaknak növekedniük kell a kihelyezés után. Ezzel hasznosítják a terület forrásait és ha nem történik nagyobb elhullás, elvándorlás, vagy nem esnek ragadozók áldozatául, akkor hosszabb távon több fogást eredményezhet. A harmadik nyaras ponty telepítését az is ösztönzi, hogy a beszerzése könnyebb és olcsóbb, mint a fiatalabb korosztályoknak.

A pontyon kívüli többi halfaj esetében az idősebb korosztályok telepítése kisebb arányú (2. ábra). A legtöbb ragadozó halfajnál gyakori az egy-két nyaras korosztály telepítése. Az egyéb halfajok közül a keszegnek van jelentősebb aránya. Ebben az esetben a vegyes korosztályba sorolják gyakran a halakat, amik feltehetően itt is a második és harmadik nyaras korosztályt jelentik.

A többi faj esetében gyakran előfordul, hogy szintén a piac biztosította lehetőségek miatt választják a telepített korosztályt. A keszeg telepítéseinél a vegyes megnevezés gyakran nem csak a fajösszetételre, hanem a korosztály összetételére is utal.

A ragadozók esetében talán más a helyzet. Itt jóval gyakoribb az egynyaras korosztály telepítése. Ennek előnye a nagyobb egyedszám, ami növelheti a telepített halfaj állományát a vízterületen. Feltehetően a magasabb beszerzési ár esetében, amely minden korosztályra vonatkozik, több türelmet tanúsítanak a gazdálkodók és inkább választják a hosszabb távon jobb eredménnyel kecsegtető nagyobb egyedszámú fiatalabb korosztály telepítését. Szintén a horogérett drága hal telepítése ellen szól, hogy a gyors kifogás a kisebb egyedszám miatt érzékenyen érintheti a vízterületet. Nagyobb ragadozó halfaj egyedeinek kihelyezését esetleg néhol károsnak is tartják (különösen harcsa esetében), a más horogérett halfaj (keszeg, ponty) gyérítése miatt.

Az egynyarasnál fiatalabb korosztályok telepítését nem tartalmazzák ezek az ábrák. Ezek a telepítések tömegben alig kimutathatóak, hiszen a telepítésre szánt előnevelt korosztály 1000 egyede is legtöbbször nem éri el az 1 kg-ot. Ebben az esetben nagyon kisméretű halak telepítését végzik abban a reményben, hogy a nagy egyedszám miatt esetleg mégis eléri néhány a kifejlett kort. Ennél sokkal hatékonyabbnak tűnik az egynyaras halak telepítése, ahol a bizonytalansági faktor jóval kisebb, mint az előnevelt vagy lárva korosztályok telepítésekor. Természetesen egynyaras halak vásárlása a legtöbb esetben nagyobb kiadást jelent.

Megyei bontásban mutatja a telepített korosztályok mennyiségét a következő, a 3. ábra. A megyénként eltérő halgazdálkodási vízterületek száma és területei miatt nagy a különbség a kihelyezett halmennyiségek között. A telepített korosztályok arányai azonban hasonlóak, elsősorban abban, hogy a legtöbb megyében a háromnyaras hal telepítési aránya a legmagasabb. Két helyen a vegyes korosztály mennyisége szintén magas, de ez a vegyes korosztály esetében is gyakran magas a harmadik nyaras halak aránya. Az ábrán az összes halfaj korosztályait vettük figyelembe, de mivel a telepített halak között a ponty aránya a meghatározó, az arányok a legtöbb esetben hasonlóak. A kétnyaras korosztály telepítését két megyében helyezik előtérbe, de ezekben a megyékben sem érik el három nyaras korosztály arányát.

2017 haltelepítés halfajonként kg-ban - Felnőttképzés IOSZIA - felnottkepzes.hu

2017 haltelepítés megyénként kg-ban - Felnőttképzés IOSZIA - felnottkepzes.hu

Forrás: portal.nebih.gov.hu
 

0

Az OHA részét képezi a nyilvántartott halgazdálkodási vízterületeinken történő évenkénti haltelepítési adatok gyűjtése és azok összesítése

A haltelepítésekkel kapcsolatos adatokat a Megyei Kormányhivatalok gyűjtik és küldik meg az OHA részére. A vízterületenkénti haltelepítésekről a következő adatok érkeznek be: halfajok, korosztályok és a mennyiségek. A korosztályokhoz kétféle mennyiségi adat tartozhat. A fiatalabb korosztályokat (lárva, zsenge ivadék, előnevelt ivadék) darabszámban, míg a többi, idősebb korosztályt tömegben mérjük. A halak idősebb korosztályait öt csoportba osztjuk: egynyaras, kétnyaras, háromnyaras, vegyes korosztály, háromnyarasnál idősebb, azaz extra korosztály. A vegyes korosztály a legtöbb esetben két és háromnyaras korosztály kevert állományának telepítését jelenti.

2017 haltelepítések kg-ban - Felnőttképzés IOSZIA - felnottkepzes.hu

2017. évben 21 halfajból közel 4000 tonna halat telepítettek a halgazdálkodók. Az első ábra a halfajok nagyobb korosztályainak tömegarányait mutatja be. A ponty telepítés kiemelkedően magas aránya a legszembeötlőbb. A keszegfélék és keszegfajokból telepítették a második legnagyobb mennyiséget. Az 1. ábra alapján is látszik, hogy a többi halfaj, ezek közül a horgászatban népszerű ragadozó halfajok idősebb korosztályának telepítése eltörpül a kihelyezett pontymennyiséghez képest.

nyilvántartott halgazdálkodási vízterületek megyénként aránya - Felnőttképzés IOSZIA - felnottkepzes.hu

Az ország halgazdálkodási vízterületeinek eloszlása nem egyenletes a megyék között. Ezt még torzítja az is, hogy azok a vízterületek, melyek több megyét is érintenek, csak egy megye nyilvántartásában szerepelnek. A közel 160 000 ha nyilvántartott halgazdálkodási vízterületének megyénkénti eloszlását a következő ábra mutatja. A Balaton torzító hatása látszik a 2. ábrán, hiszen a legnagyobb felületű vizünk három megye között helyezkedik el, de csak Somogy megye nyilvántartásában szerepel. Szintén nagyobb vízfelülettel rendelkeznek azok a megyék melyek hosszabb Duna vagy Tisza szakasszal rendelkeznek. A két legkisebb vízfelülettel rendelkező megye Veszprém és Nógrád megye.

Ennek ellenére érdekes lehet a telepített halfajok megyénkénti mennyiségei. A ponty kiemelkedően magas aránya a telepített halfajok között szükségessé teszi, hogy külön ábrán mutassuk be megyénkénti telepítési mennyiségét. A 3. ábrán látható, hogy csak részben követik a vízterületek arányát a telepített pontymennyiségek. Somogy megye a második helyre szorult, hiszen ebben az esetben ott, ahol több kisebb víz képezi a megye vízfelületeit, nagyobb lehet a telepített halmennyiség is. Ezt mutatja Pest megye és Fővárosról, ahol a hosszabb Duna szakaszon felül nagyon sok kisebb halgazdálkodási vízterület is található.

2017 ponty megyénként kg-ban - Felnőttképzés IOSZIA - felnottkepzes.hu

A többi halfaj megyénkénti telepített mennyiségét mutatja be a 4. ábra. A keszeg kategória több keszegfaj egyidejű telepítését mutatja. Gyakran előfordul, hogy több keszegfaj egyedeit egyszerre halásszák le és nem lehetséges a szétválogatásuk. Szintén előfordulhat, hogy a vízterület halgazdálkodási tervében a „keszegfélék”, vagy „vegyes keszeg” szerepel és ennek megfelelően jelentik a telepítést is. A többi, megnevezett keszegfaj az előző kategórián felül került telepítésre. A ragadozó halfajok közül a süllőt telepítették a legnagyobb mértékben. A csuka és harcsa telepítés ettől elmarad. Ezeknél a fajoknál (ragadozók) sokkal gyakoribb a fiatalabb, általában előnevelt korosztály telepítése, amit a jelen ábra nem tartalmaz. A többi halfaj telepítése nagyon kismértékű, gyakran csak kísérleti jellegű.

2017 halfaj megyénként kg-ban - Felnőttképzés IOSZIA - felnottkepzes.hu

Forrás: portal.nebih.gov.hu
 

0

A jogszerű halfogási tevékenység végzéséhez a horgász köteles magánál tartani a nyilvántartott halgazdálkodási vízterületen folytatott horgászat esetén az állami horgászjegyet vagy a turista állami horgászjegyet, a területi jegyet és a horgász fogási naplót, nem nyilvántartott halgazdálkodási vízterületen az állami horgászjegyet és a fogási naplót vagy a turista állami horgászjegyet és a fogási naplót.

A jelenleg hatályos jogszabályi rendelkezések értelmében, állami horgászjegyet az arra írásban felhatalmazott állami horgászjegy és a horgász fogási napló forgalmazásával megbízott szervezet adhat ki.

Állami horgászjegyet és horgász fogási naplót az a természetes személy válthat, aki rendelkezik állami horgászvizsgával vagy korábbi érvényes (bármely korábbi évi) állami horgászjegyét bemutatja, horgászszervezeti tagságát igazolja. A horgász az állami horgászvizsga letételét állami horgászvizsga-bizonyítvánnyal igazolja.

Magyar állami horgászvizsgával nem rendelkező természetes személy más országban kiállított horgászati okirat vagy okmány bemutatásával jogosult az állami horgászjegy és a horgász fogási napló kiváltására.

Fentiek alapján, az a személy, aki az elmúlt években nem váltott állami horgászjegyet, de rendelkezik állami horgászvizsga-bizonyítvánnyal és azt be is tudja mutatni, az minden nehézség nélkül ki tudja váltani a tárgyévre érvényes állami horgászjegyet, amely magába foglalja a fogási naplót is.

Nem okoz problémát annak a személynek sem az állami horgászjegy kiváltása, aki bármely előző évi állami horgászjegyét be tudja mutatni az állami horgászjegy kiadására feljogosított forgalmazónak.

Az a személy, aki viszont nem tudja bemutatni bármely, korábbi évre kiállított állami horgászjegyét vagy az esetlegesen korábban megszerzett horgászvizsga-bizonyítványát sem, az a személy csak abban az esetben tud tárgyévre érvényes állami horgászjegyet kiváltani, ha (ismételten) állami horgászvizsgát tesz.

Az állami horgászvizsgáztatást a halgazdálkodási hatóság vagy az általa horgászvizsgáztatásban való közreműködésre feljogosított szervezet végzi. A halgazdálkodási hatóság köteles kéthavonta legalább egy állami horgászvizsga megtartásáról gondoskodni, melyről értesíti az illetékességi területén található horgászszövetséget is.

Jellemzően minden hónapban vannak vizsga lehetőségek a horgászvizsgáztatásban való közreműködésre feljogosított szervezeteknél, melyet a vizsgáztatásra feljogosított szervezet a meghirdetett horgászvizsgák pontos helyszínével és időpontjával megjelölve, a vizsgák megtartása előtt legkevesebb 15 nappal köteles honlapján vagy egyéb formában közzétenni, mely alapján érdemes a lakóhely szerinti megyei horgászszövetségnél érdeklődni.

Tájékoztatjuk a gyermekhorgászok törvényes gondviselőit, hogy az adott év december 31. napjáig a 15. életévét be nem töltött személy részére állami horgászjegy kiadásának nem feltétele a horgászvizsga megléte, de a horgászathoz már 3 éves kortól kötelező az állami horgászjegy kiváltása.

Tájékoztatjuk a horgászni vágyókat, hogy egy személy évente egy alkalommal, korlátozott időtartamra, a szükséges szabály- és fajismeret igazolása mellett, az e törvény végrehajtására kiadott rendeletben meghatározott feltételek szerint történő horgászathoz turista állami horgászjegyet válthat, melyet kizárólag online módon a https://tuhir.nebih.gov.hu/home/index oldalon tud megtenni.

Felhívjuk a horgászok figyelmét arra is, hogy az állami horgászjegy és a turista állami horgászjegy kiváltása során is ellenőrizzék a személyes adataikat, hogy azok helyesen szerepeljenek a halfogásra jogosító okmányokon. Valamint arra is, hogy a halfogásra jogosító okmányok más személy részére nem ruházhatóak át.

Tárgyévi elveszett, ellopott, használhatatlan, olvashatatlan (pl. kimosás, vízbe ejtés miatt) állapotban lévő állami horgászjegy esetén az engedélyes az állami horgászjegy megsemmisülését vagy elvesztését köteles bejelenteni annál az állami horgászjegy forgalmazónál, ahol azt váltotta.

A megsemmisült, illetve elveszett állami horgászjegy pótlására állami horgászjegy forgalmazására feljogosított szervezetnél van lehetőség, amely kizárólag díj megfizetése ellenében lehetséges.

A megsemmisült állami horgászjegy pótlása bármely engedélyes részére (gyermekhorgász, ifjúsági horgász, felnőtt horgász, felnőtt 70 év feletti horgász) 2200 forintba kerül, melyből 2000 forint az állami horgászjegy díja, 200 forint a fogási napló díja.

A turista állami horgászjegy pótlását az engedélyes egyszerűbben meg tudja oldani, hiszen a regisztrált email címre megküldött halfogásra jogosító okmányok az érvényességi idő alatt korlátlan számban kinyomtathatóak.

Felhívjuk a horgászok figyelmét a horgászatra vonatkozó jogszabályi előírások betartására, mivel a halgazdálkodási és a halvédelmi bírságról szóló 314/2014. (XII. 12.) Korm. rendelet értelmében a jogsértést elkövető személlyel szemben a kiszabható halvédelmi bírság összege 10.000 – 500.000 forintig, az állami horgászjegy, turista állami horgászjegy, állami halászjegy váltásától, illetve a halászati engedély kérelmezésétől való eltiltás időtartama ideje 3 hónaptól 3 évig terjedhet.

Forrás: portal.nebih.gov.hu
 

0

 

A Hhvtv. értelmében nyilvántartott halgazdálkodási vízterületen halfogási tevékenység végzéséhez fogási napló, valamint, ha azt nem a halgazdálkodásra jogosult vagy a halászati engedéllyel rendelkező személy végzi, a halgazdálkodásra jogosult területi jegye is szükséges.

A területi jegy kiadásával a halgazdálkodásra jogosult, a területi jegyet kiváltó személy részére horgászati vagy halászati lehetőséget biztosíthat. Területi jegyet két vagy több halgazdálkodásra jogosult együttesen is kiadhat.

Területi jegy csak nyilvántartott halgazdálkodási vízterületre adható ki, melyen a halgazdálkodásra jogosultnak fel kell tüntetnie a halgazdálkodási tervében a hatóság által jóváhagyott korlátozásokat, amelyek betartása a feljogosított személy számára kötelező.

A területi jegy részletes tartalmi követelményeit a törvény végrehajtására kiadott, a halvédelem egyes szabályainak megállapításáról szóló 133/2013. (XII. 29.) VM rendelet (továbbiakban: Vhr.) határozza meg.

A Vhr. 27. § (1) bekezdése alapján a területi jegyen a halgazdálkodásra jogosult köteles feltüntetni

a) a jegyet kiadó nevét (cégnevét), címét (székhelyét),

b) az engedélyes nevét,

c) a halgazdálkodási vízterületet, amelyre a területi jegy érvényessége vonatkozik,

d) a területi jegy érvényességének időtartamát,

e) a területi jegy kizárólag csak horgászatra jogosít, vagy a rekreációs célú halászat esetében e rendelet szerint alkalmazható halász eszközt vagy eszközöket, a halgazdálkodásra jogosult által meghatározott területi korlátozásokat,

f) a halgazdálkodásra jogosult által megállapított, jogszabályoktól eltérő bármilyen fogási korlátozást,

g) az egyes halfajok kifogható mérettartományától, illetve fajlagos tilalmi idejétől való eltéréseket, melyeket a halgazdálkodási hatóság állapított meg,

h) a kíméleti terület vagy területek határainak részletes leírását és időbeli hatályát,

i) a területi jegy váltásának időpontját (év, hónap, nap, óra, perc),

j) az állami horgászjegy, állami halászjegy vagy turista állami horgászjegy számát,

k) a területi jegy érvényességével érintett nyilvántartott halgazdálkodási vízterület (vagy vízterületek) víztérkódját (vagy víztérkódjait), valamint

l) az adózás rendjéről szóló törvény azon adattartalmi előírásait, amely a nyugtaadási feltételek szerinti megfelelőségét biztosítják.

Továbbá a vonatkozó jogszabályi előírás kimondja, hogy a területi jegynek a nyomon követhetőség érdekében sorszámozottnak és tőpéldányosnak kell lennie.

Abban az esetben, ha a nyilvántartott halgazdálkodási vízterület országhatárral metszett, akkor a területi jegyen az (1) bekezdés c)–h) pontja szerinti tartalmát a szomszédos ország hivatalos nyelvén is elérhetővé kell tenni elektronikus vagy nyomtatott formában.

A Vhr. 27. § (3) bekezdése értelmében az (1) bekezdés f), g) és h) pontja szerinti adatok a területi jegy helyett az azzal együttesen, annak mellékleteként kiadott tájékoztatóban is feltüntethetőek.

Az ágazati jogszabályi rendelkezés értelmében a halgazdálkodásra jogosultnak további feladatai is vannak a kiadott területi jegyekkel kapcsolatosan, tekintettel arra, hogy a Hhvtv. 44. § (6) bekezdése értelmében a halgazdálkodásra jogosult köteles nyilvántartást vezetni az általa kiadott területi jegyekről, továbbá köteles a halgazdálkodási hatóságnak és – területi jeggyel rendelkező személy családi és utóneve kivételével – a tagszervezeti, speciális jogállású tagi vagy tagszervezeti tagi jogviszonya esetén, a horgászok és a horgász egyesületek országos érdekképviseletét és koordinációját ellátó, bírósági nyilvántartásba vett szervezetnek a nyilvántartásba való betekintést lehetővé tenni és a nyilvántartásból adatot szolgáltatni.

A halgazdálkodásra jogosult által vezetett nyilvántartás az alábbi adatokat kell, hogy tartalmazza:

a) a területi jeggyel rendelkező személy családi és utóneve;

b) a területi jeggyel rendelkező személy állami horgászjegyének, turista állami horgászjegyének vagy állami halászjegyének száma, amelyhez a területi jegy kiadásra került;

c) a területi jegy sorszáma;

d) a területi jegy váltásának időpontja az év, hónap, nap, óra, perc megadásával;

e) a területi jeggyel érintett nyilvántartott halgazdálkodási vízterület vagy vízterületek megnevezése, víztérkódja;

f) a területi jegy érvényességének időtartama.

A horgászati és halászati szabályokat illetően a halgazdálkodásra jogosult a Hhvtv-ben meghatározottaktól eltérő korlátozásokat is megszabhat a hasznosításában lévő halgazdálkodási vízterületen, amennyiben ezeket a halgazdálkodási terv részeként a halgazdálkodási hatóság jóváhagyta (pl. napi kifogható halmennyiség (darab), kifogható halfajok, nagyobb méretkorlátozás). Ezeket korlátozásokat a területi jegyen fel kell tüntetni.

A Nébih felhívja a horgászok és a halászok figyelmét, hogy halfogási tevékenységük megkezdése előtt, minden esetben alaposan tanulmányozzák át a vízterületre vonatkozó helyi horgászrendet, mivel a helyi horgászrend, valamint a Hhvtv. előírásainak megsértése közigazgatási eljárás megindítását eredményezheti.

A halgazdálkodási és a halvédelmi bírságról szóló 314/2014. (XII. 12.) Korm. rendelet értelmében a jogsértést elkövető személlyel szemben a kiszabható halvédelmi bírság összege 10.000 – 500.000 forintig, az állami horgászjegy, turista állami horgászjegy, állami halászjegy váltásától, illetve a halászati engedély kérelmezésétől való eltiltás időtartama ideje 3 hónaptól 3 évig terjedhet.

Forrás: portal.nebih.gov.hu