A 40. sorszámú Halász, haltenyésztő megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye.
1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK
1.1. A szakképesítés azonosító száma: 34 624 01
1.2. Szakképesítés megnevezése: Halász, haltenyésztő
1. 3. Iskolai rendszerű szakképzésben a szakképzési évfolyamok száma: 3
1.4. Iskolarendszeren kívüli szakképzésben az óraszám: 800-1000
2. EGYÉB ADATOK
2.1. A képzés megkezdésének feltételei:
2.1.1. Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség vagy iskolai előképzettség hiányában
2.1.2. Bemeneti kompetenciák: a képzés megkezdhető az 56/2016. (VIII. 19.) FM rendelet 3. számú mellékletében a mezőgazdasági szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtokában
2.2. Szakmai előképzettség: –
2.3. Előírt gyakorlat: –
2.4. Egészségügyi alkalmassági követelmények: szükségesek
2.5. Pályaalkalmassági követelmények: –
2.6. Elméleti képzési idő aránya: 30 %
2.7. Gyakorlati képzési idő aránya: 70 %
2.8. Szintvizsga: nappali rendszerű oktatás vagy a nappali oktatás munkarendje szerint szervezett felnőttoktatás esetén kötelező
2.9. Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama:
3 évfolyamos képzés esetén a 9. évfolyamot követően 140 óra, a 10. évfolyamot követően 140 óra;
2 évfolyamos képzés esetén az első szakképzési évfolyamot követően 160 óra
3. PÁLYATÜKÖR
3.1. A szakképesítéssel legjellemzőbben betölthető munkakörök, foglalkozások
A | B | C | |
3.1.1. | FEOR száma | FEOR megnevezése | A szakképesítéssel betölthető munkakörök |
3.1.2. | 6124 | Kisállattartó és -tenyésztő | Díszhaltenyésztő |
3.1.3. | 6230 | Halászati foglalkozású | Halász, haltenyésztő |
3.1.4. | Halkeltető | ||
3.1.5. | Haltenyésztő | ||
3.1.6. | Horgásztókezelő | ||
3.1.7. | Horgászmester Ivadéknevelő (halászati) | ||
3.1.8. | Tógazdasági halászmester | ||
3.1.9. | Tógazdasági halász |
3.2. A szakképesítés munkaterületének rövid leírása:
A halász haltenyésztő képes a tógazdaságok és természetes vizek halászattal összefüggő munka- és technológiai folyamatok önálló ellátására, valamint horgásztavak kezelésére. Az alapvető biológiai törvények ismeretében beavatkozik és irányítja a halhústermelés folyamatát. Munkavégzését gépek és berendezések szakszerű és balesetmentes üzemeltetésével, valamint fizikai munkával végzi. A gépek és berendezések egyszerű napi karbantartási feladatait elvégzi, a működést zavaró hibákat felismeri. Tevékenységét alkalmazottként, esetleg vállalkozói alapismeretek birtokában önállóan végzi, képes rugalmasan alkalmazkodni a változó piaci körülményekhez. Tudatosan alkalmazza a szakmára vonatkozó munka-, tűz- és környezetvédelmi, valamint higiéniai előírásokat.
A szakképesítéssel rendelkező képes:
– előkészíteni és karbantartani halastavat,
– kezelni a tenyészállományt,
– szaporítást végezni, előnevelni az ivadékot,
– takarmányozást végezni,
– hozamfokozást végezni,
– halastavakat és a természetes vizeket halászni,
– halat szállítani és tárolni,
– halászati eszközöket, berendezéseket, gépeket kezelni,
– alkalmazni és betartani a hatályos és egyéb jogszabályi előírásokat,
– halastavakat és a természetes vizeket népesíteni,
– horgásztavat kezelni, üzemeltetni.
3.3. Kapcsolódó szakképesítések
A | B | C | |
3.3.1. | A kapcsolódó szakképesítés, részszakképesítés, szakképesítés-ráépülés | ||
3.3.2. | azonosító száma | megnevezése | a kapcsolódás módja |
3.3.3. | 31 624 01 | Elektromos halászgép kezelője | részszakképesítés |
3.3.4. | 31 624 02 | Horgásztókezelő | részszakképesítés |
3.3.5. | 34 621 03 | Állattartó szakmunkás | azonos ágazat |
3.3.6. | 54 621 01 | Állattenyésztő és állategészségügyi technikus | azonos ágazat |
3.3.7. | 34 814 01 | Családi gazdálkodó | azonos ágazat |
3.3.8. | 34 621 01 | Gazda | azonos ágazat |
3.3.9. | 34 621 02 | Lovász | azonos ágazat |
3.3.10. | 54 621 02 | Mezőgazdasági technikus | azonos ágazat |
4. SZAKMAI KÖVETELMÉNYEK
A | B | |
4.1. | A szakképesítés szakmai követelménymoduljainak az állam által elismert szakképesítések szakmai követelménymoduljairól szóló kormányrendelet szerinti | |
4.2. | azonosító száma | megnevezése |
4.3. | 11497-12 | Foglalkoztatás I. |
4.4. | 11499-12 | Foglalkoztatás II. |
4.5. | 11500-12 | Munkahelyi egészség és biztonság |
4.6. | 11010-12 | Édesvízi haltenyésztés |
4.7. | 11011-12 | Természetesvízi halászat |
4.8. | 11012-12 | Halászati vállalkozási és jogi alapismeretek |
4.9. | 11013-12 | Biológiai és halegészségügyi alapismeretek |
4.10. | 11014-12 | Elektromos halászgép kezelése |
4.11. | 11015-12 | Horgásztó üzemeltetése |
5. VIZSGÁZTATÁSI KÖVETELMÉNYEK
5.1. A komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:
Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben az 5.2. pontban előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes letétele.
Az iskolai rendszerű szakképzésben az évfolyam teljesítését igazoló bizonyítványban foglaltak szerint teljesített tantárgyak – a szakképzési kerettantervben meghatározottak szerint – egyenértékűek az adott követelménymodulhoz tartozó modulzáró vizsga teljesítésével.
Vizsgaremek bemutatása. A vizsgaremek a képző által meghatározott természetesvízi halászszerszám, eszköz makettje. (Bővebben az 5.4. pontban.)
5.2. A modulzáró vizsga vizsgatevékenysége és az eredményesség feltétele:
A | B | C | |
5.2.1. | A szakképesítés szakmai követelménymoduljainak | ||
5.2.2. | azonosító száma | megnevezése | a modulzáró vizsga vizsgatevékenysége |
5.2.3. | 11010-12 | Édesvízi haltenyésztés | gyakorlati |
5.2.4. | 11011-12 | Természetesvízi halászat | gyakorlati |
5.2.5. | 11012-12 | Halászati vállalkozási és jogi alapismeretek | szóbeli |
5.2.6. | 11013-12 | Biológiai és halegészségügyi alapismeretek | szóbeli |
5.2.7. | 11014-12 | Elektromos halászgép kezelése | gyakorlati |
5.2.8. | 11015-12 | Horgásztó üzemeltetése | gyakorlati |
5.2.9. | 11497-12 | Foglalkoztatás I. | írásbeli |
5.2.10. | 11499-12 | Foglalkoztatás II. | írásbeli |
5.2.11. | 11500-12 | Munkahelyi egészség és biztonság | írásbeli |
Egy szakmai követelménymodulhoz kapcsolódó modulzáró vizsga akkor eredményes, ha a modulhoz előírt feladat végrehajtása legalább 51%-osra értékelhető.
5.3. A komplex szakmai vizsga vizsgatevékenységei és vizsgafeladatai:
5.3.1. Gyakorlati vizsgatevékenység
A) A vizsgafeladat megnevezése: Egy adott horgásztó, halas vízterület napi üzemeltetési feladatainak elvégzése
A vizsgafeladat ismertetése:
Horgásztó üzemeltetése modul tartalmának komplex vizsgája
Egy adott horgásztó, halas vízterület napi üzemeltetési feladatainak elvégzése a horgásztatás adminisztrálása
A vizsgafeladat időtartama: 30 perc
A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 20%
B) A vizsgafeladat megnevezése: Elektromos halászgép előkészítése, beüzemelése és üzemeltetése, a kifogott hal kezelése
A vizsgafeladat ismertetése:
Elektromos halászgép kezelése modul tartalmának komplex vizsgája
Elektromos halászgép előkészítése, beüzemelése és üzemeltetése, a kifogott hal kezelése
A vizsgafeladat időtartama: 30 perc
A vizsgafeladat aránya: 20%
C) A vizsgafeladat megnevezése: Édesvízi haltenyésztés és természetesvízi tevékenység elvégzése
A vizsgafeladat ismertetése:
Édesvízi haltenyésztés, Természetesvízi halászat modulok tartalmának komplex vizsgája
A gyakorlati vizsga manuálisan elvégzendő tógazdasági és természetesvízi feladatot tartalmaz.
A vizsgafeladat időtartama: 60 perc
A vizsgafeladat aránya: 30%
D) A vizsgafeladat megnevezése: Vizsgaremek bemutatása
A vizsgafeladat ismertetése:
A vizsgaremek a képző által meghatározott természetesvízi halászszerszám, eszköz makettje.
A vizsgafeladat időtartama: 0 perc
A vizsgafeladat aránya: 10%
5.3.2. Központi írásbeli vizsgatevékenység
A vizsgafeladat megnevezése: –
A vizsgafeladat ismertetése: –
A vizsgafeladat időtartama: –
A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: –
5.3.3. Szóbeli vizsgatevékenység
A vizsgafeladat megnevezése: Vállalkozási és jogi alapismeretek
Biológiai és halegészségügyi alapismeretek
A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsgatevékenység központilag összeállított vizsgakérdései a 4. Szakmai követelmények pontban megadott „Halászati vállalkozási és jogi alapismeretek” és a „Biológiai és halegészségügyi alapismeretek” modulhoz tartozó témakörök mindegyikét tartalmazzák.
A vizsgafeladat időtartama: 30 perc (felkészülési idő 20 perc, válaszadási idő 10 perc)
A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 20%
5.4. A vizsgatevékenységek szervezésére, azok vizsgaidőpontjaira, a vizsgaidőszakokra, a vizsgatevékenységek vizsgatételeire, értékelési útmutatóira és egyéb dokumentumaira, a vizsgán használható segédeszközökre vonatkozó részletes szabályok:
A korábban elkészített vizsgaremek a gyakorlati vizsgarésznél kerül bemutatásra. A vizsgaremek elkészítése az utolsó szakképző évfolyam eredményes elvégzésének és a szakmai vizsga megkezdésének feltétele. Iskolarendszeren kívüli képzésnél a modulzáró vizsga letételének feltétele a vizsgaremek bemutatása.
A vizsgaremek a képző által meghatározott természetesvízi halászszerszám, eszköz makettje. A vizsgaremek értékelése az 4.7. Természetesvízi halászat tevékenység elvégzése témakörhöz kapcsolódik.
A szakképesítéssel kapcsolatos előírások a http://nive.hu/ weblapon érhetők el a Vizsgák menüpont alatt.
5.5. A szakmai vizsga értékelésének a szakmai vizsgaszabályzattól eltérő szempontjai: –
6. ESZKÖZ- ÉS FELSZERELÉSI JEGYZÉK
A | |
6.1. | A képzési és vizsgáztatási feladatok teljesítéséhez szükséges eszközök minimumát meghatározó eszköz- és felszerelési jegyzék |
6.2. | Tóépítés és karbantartás gépei |
6.3. | Takarmányozás gépei |
6.4. | Halastavi trágyázás gépei |
6.5. | Vízszolgáltatás gépei |
6.6. | Csónakmotorok |
6.7. | Szállítás gépei |
6.8. | Keltetőház, és gépi berendezései |
6.9. | Vízinövény irtás gépei |
6.10. | Vízvizsgáló műszer (pH, O2, NH3, stb.) |
6.11. | Hálóféleségek, és készítéséhez szükséges eszközök |
6.12. | Halászat kézi és gépi eszközei |
6.13. | Talajművelés gépei |
6.14. | Erőgépek |
6.15. | Kéziszerszámok |
6.16. | Számítógép |
6.17. | Egyéni védőfelszerelés |
6.18. | Munkabiztonsági berendezések |
6.19. | Akkumulátoros elektromos halászgép |
6.20. | Generátoros elektromos halászgép |
6.21. | Horgászati eszközök |
OKJ Képzések, OKJ Tanfolyamok kapcsán:
A Halász, haltenyésztő tanfolyam, Tanfolyam OKJ Képzések vonatkozásában további információkat kaphat a következő linkre kattintva: Tanfolyam OKJ Képzések.
Érdeklődhet, árajánlatot kérhet illetve kérdéseit felteheti az alábbi e-mail címen: kepzes@ioszia.hu
Téma: Halász, haltenyésztő tanfolyam, Tanfolyam, Képzés, Tanfolyamok, Képzések, OKJ Tanfolyamok, OKJ Képzések, Olcsó OKJ Tanfolyamok, Olcsó OKJ képzések, Olcsó Tanfolyamok, Olcsó Képzések, Felnőttképzés