A 38. sorszámú Gyógy- és fűszernövénytermesztő megnevezésű szakképesítés-ráépülés szakmai és vizsgakövetelménye
1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK
1.1. A szakképesítés-ráépülés azonosító száma: 35 622 01
1.2. Szakképesítés-ráépülés megnevezése: Gyógy- és fűszernövénytermesztő
1. 3. Iskolai rendszerű szakképzésben a szakképzési évfolyamok száma: 1
1.4. Iskolarendszeren kívüli szakképzésben az óraszám: 320-480
2. EGYÉB ADATOK
2.1. A képzés megkezdésének feltételei:
2.1.1. Iskolai előképzettség:
2.1.2. Bemeneti kompetenciák: –
2.2. Szakmai előképzettség: 34 622 02 Kertész
2.3. Előírt gyakorlat: –
2.4. Egészségügyi alkalmassági követelmények: szükségesek
2.5. Pályaalkalmassági követelmények: –
2.6. Elméleti képzési idő aránya: 40%
2.7. Gyakorlati képzési idő aránya: 60%
2.8. Szintvizsga: –
2.9. Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama: –
3. PÁLYATÜKÖR
3.1. A szakképesítés-ráépüléssel legjellemzőbben betölthető munkakör(ök), foglalkozás(ok)
A | B | C | |
3.1.1. | FEOR száma | FEOR megnevezése | A szakképesítés-ráépüléssel betölthető munkakörök |
3.1.2. | 6116 | Gyógynövénytermesztő | Gyógynövény- és fűszernövénytermesztő és
-feldolgozó |
3.1.3. | 6116 | Gyógynövénytermesztő | Gyógynövényismerő és -termelő |
3.1.4. | 9331 | Egyszerű mezőgazdasági foglalkozású | Gyógynövénygyűjtő |
3.1.5. | 6113 | Zöldségtermesztő | Fűszernövény-termesztő |
3.1.6. | 6113 | Zöldségtermesztő | Zöldség- és fűszernövény-termelő |
3.2. A szakképesítés-ráépülés munkaterületének rövid leírása:
A gyógy- és fűszernövény-termesztő feladata gyógy- és fűszernövények szaporítása, telepítése, a gyógy- és fűszernövények termesztéstechnológiai munkái, a tevékenység végzésével kapcsolatos gépek üzemeltetése, az előállított termékek betakarítása, tárolása és értékesítése.
A szakképesítés megszervezése lehetővé teszi önálló vállalkozás indítását a vállalkozásról szóló hatályos jogszabályok rendelkezései alapján.
A szakképesítés-ráépüléssel rendelkező képes:
– gyógynövények termesztéstechnológiai feladatait ellátni,
– fűszernövények termesztéstechnológiai feladatait ellátni,
– eszközöket, gépeket használni, üzemeltetni és karbantartani,
– munkavédelmi előírásokat betartani,
– dokumentációt használni, készíteni,
– szervezési feladatokat ellátni,
– piaci előkészítést végezni,
– értékesítést végezni,
– vállalkozást alapítani, működtetni,
– tervet, kalkulációt készíteni.
3.3. Kapcsolódó szakképesítések
A | B | C | |
3.3.1. | A kapcsolódó szakképesítés, részszakképesítés, szakképesítés-ráépülés | ||
3.3.2. | azonosító száma | megnevezése | a kapcsolódás módja |
3.3.3. | 34 622 02 | Kertész | szakképesítés |
4. SZAKMAI KÖVETELMÉNYEK
A | B | |
4.1. | A szakképesítés-ráépülés szakmai követelménymoduljainak az állam által elismert szakképesítések szakmai követelménymoduljairól szóló kormányrendelet szerinti | |
4.2. | azonosító száma | megnevezése |
4.3. | 11026-12 | Gyógynövénytermesztés |
4.4. | 11027-12 | Fűszernövény termesztés |
5. VIZSGÁZTATÁSI KÖVETELMÉNYEK
5.1. A komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:
Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben az 5.2. pontban előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes letétele.
Az iskolai rendszerű szakképzésben az évfolyam teljesítését igazoló bizonyítványban foglaltak szerint teljesített tantárgyak – a szakképzési kerettantervben meghatározottak szerint – egyenértékűek az adott követelménymodulhoz tartozó modulzáró vizsga teljesítésével.
5.2. A modulzáró vizsga vizsgatevékenysége és az eredményesség feltétele:
A | B | C | |
5.2.1. | A szakképesítés-ráépülés szakmai követelménymoduljainak | ||
5.2.2. | azonosító száma | megnevezése | a modulzáró vizsga vizsgatevékenysége |
5.2.3. | 11026-12 | Gyógynövénytermesztés | szóbeli |
5.2.4. | 11027-12 | Fűszernövény termesztés | szóbeli |
Egy szakmai követelménymodulhoz kapcsolódó modulzáró vizsga akkor eredményes, ha a modulhoz előírt feladat végrehajtása legalább 51%-osra értékelhető.
5.3. A komplex szakmai vizsga vizsgatevékenységei és vizsgafeladatai:
5.3.1. Gyakorlati vizsgatevékenység
A vizsgafeladat megnevezése: Felismerési feladat, Termesztéstechnológiai feladat
A vizsgafeladat ismertetése:
Fűszernövények, gyógynövények, drogok, anyagok, eszközök, gépek, gépelemek felismerése (20 db) 20 perc alatt.
A teljesítmény mérésére is alkalmas műveletek elvégzése gyógy- és fűszernövénytermesztésből, gépek működtetése és karbantartása 60 perc alatt.
A vizsgafeladat időtartama: 80 perc
A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 50%
5.3.2. Központi írásbeli vizsgatevékenység
A vizsgafeladat megnevezése:
Gyógy- és fűszernövény-termesztés
A vizsgafeladat ismertetése:
A Gyógynövénytermesztés és a Fűszernövény-termesztés modul tananyagából összeállított feladatlap megoldása.
A vizsgafeladat időtartama: 30 perc
A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 20%
5.3.3. Szóbeli vizsgatevékenység
A vizsgafeladat megnevezése:
Gyógy- és fűszernövény-termesztés
A vizsgafeladat ismertetése:
Válaszadás a Gyógynövénytermesztés és a Fűszernövény-termesztés modul tananyagából központilag összeállított szóbeli vizsgakérdésekre.
A vizsgafeladat időtartama: 30 perc (felkészülési idő 20 perc, válaszadási idő 10 perc)
A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 30%
5.4. A vizsgatevékenységek szervezésére, azok vizsgaidőpontjaira, a vizsgaidőszakokra, a vizsgatevékenységek vizsgatételeire, értékelési útmutatóira és egyéb dokumentumaira, a vizsgán használható segédeszközökre vonatkozó részletes szabályok: –
A szakképesítés-ráépüléssel kapcsolatos előírások az állami szakképzési és felnőttképzési szerv http://nive.hu/ című weblapján érhetők el a Szak- és felnőttképzés Vizsgák menüpontjában.
5.5. A szakmai vizsga értékelésének a szakmai vizsgaszabályzattól eltérő szempontjai: –
6. ESZKÖZ- ÉS FELSZERELÉSI JEGYZÉK
A | |
6.1. | A képzési és vizsgáztatási feladatok teljesítéséhez szükséges eszközök minimumát meghatározó eszköz- és felszerelési jegyzék |
6.2. | Kertészeti kéziszerszámok |
6.3. | Erőgépek |
6.4. | Szállítóeszközök |
6.5. | Mérlegek, egyéb mérőeszközök |
6.6. | Területmérés eszközei |
6.7. | Termesztőberendezések |
6.8. | Növényszaporítás eszközei, gépei |
6.9. | Ültetés eszközei, gépei |
6.10. | Talajművelés eszközei, gépei |
6.11. | Tápanyag-utánpótlás eszközei, gépei |
6.12. | Permetezőgépek |
6.13. | Öntözés eszközei, berendezései |
6.14. | Betakarítás eszközei, gépei |
6.15. | Tároló, tisztító, szárító helyiségek |
6.16. | Elsősegélynyújtó felszerelések |
6.17. | Egyéni védőfelszerelés |
6.18. | Munkabiztonsági berendezések |
6.19. | Környezetvédelmi berendezések |
6.20. | Személyes felszerelés: metszőolló, tűzdelőfa, ültetőkanál |
OKJ Képzések, OKJ Tanfolyamok kapcsán:
Az Gyógy- és fűszernövény-termesztő tanfolyam, Tanfolyam OKJ Képzések vonatkozásában további információkat kaphat a következőinkre kattintva: Tanfolyam OKJ Képzések.
Érdeklődhet, árajánlatot kérhet illetve kérdéseit felteheti az alábbi e-mail címen: kepzes@ioszia.hu
Téma: Gyógy- és fűszernövény-termesztő tanfolyam, Tanfolyam, Képzés, Tanfolyamok, Képzések, OKJ Tanfolyamok, OKJ Képzések, Olcsó OKJ Tanfolyamok, Olcsó OKJ képzések, Olcsó Tanfolyamok, Olcsó Képzések, Felnőttképzés