A 34. sorszámú Falusi vendéglátó megnevezésű részszakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye
1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK
1.1. A részszakképesítés azonosító száma: 31 541 15
1.2. Részszakképesítés megnevezése: Falusi vendéglátó
1. 3. Iskolai rendszerű szakképzésben a szakképzési évfolyamok száma: –
1.4. Iskolarendszeren kívüli szakképzésben az óraszám: 560 – 840
2. EGYÉB ADATOK
2.1. A képzés megkezdésének feltételei: iskolai előképzettség vagy bemeneti kompetenciák teljesítése
2.1.1. Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség
2.1.2. Bemeneti kompetenciák: iskolai előképzettség hiányában a képzés megkezdhető az 56/2016. (VIII. 19.) FM 3. mellékletben az élelmiszeripari szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtokában.
2.2. Szakmai előképzettség: –
2.3. Előírt gyakorlat: –
2.4. Egészségügyi alkalmassági követelmények: szükségesek
2.5. Pályaalkalmassági követelmények: –
2.6. Elméleti képzési idő aránya: 30%
2.7. Gyakorlati képzési idő aránya: 70%
2.8. Szintvizsga: –
2.9. Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama: –
3. PÁLYATÜKÖR
3.1. A részszakképesítéssel legjellemzőbben betölthető munkakör(ök), foglalkozás(ok)
A | B | C | |
3.1.1. | FEOR száma | FEOR megnevezése | A részszakképesítéssel betölthető munkakörök |
3.1.2. | 5242 | Házvezető | Gazdaasszony Falusi vendéglátó |
3.1.3. | 9237 | Háztartási alkalmazott | Háztartási alkalmazott |
3.2. A részszakképesítés munkaterületének rövid leírása:
Falusi vendéglátóként komplex szolgáltatást (szállásadás, étkeztetés, programszervezés, stb.) biztosít.
A tevékenység során figyelembe veszi környezetének hagyományait, népművészeti lehetőségeit. Saját takarítási feladatain túl külső takarítási munkákat is ellát. Gyűjti és szelektíven kezeli a családban, a munkahelyén keletkező hulladékot.
A részszakképesítéssel rendelkező képes:
– kulturált életvitelt folytatni,
– konyhai-, élelmezési bevásárlást és a saját termékek gazdaságos felhasználását összehangolni,
– szerződéseket, megállapodásokat, számlákat, egyéb okmányokat kitölteni,
– pályázatokat előkészíteni,
– állategészségügyi, állatjóléti, környezetvédelmi szabályokat betartani,
– bemutatni a saját gazdaságot, a lakókörnyezetet,
– falusi vendéglátóhelyet kialakítani, berendezni,
– gondozni a virágoskertet és a háziállatokat,
– termények felhasználásának előkészítését, házi feldolgozását elvégezni,
– szabadtéri étkezést megvalósítani (szabadtűzön),
– ételt előkészíteni, házi jellegű, valamint diabetikus, vegetáriánus ételeket elkészíteni, felszolgálni,
– gazdálkodáshoz, vendégek fogadásához, a falusi/mezőgazdasági turizmus fejlesztéséhez kapcsolódó információkat gyűjteni, felhasználni,
– tájegységnek megfelelő programokat szervezni,
– népi kismesterséget, népszokásokat megismertetni,
– árubeszerzést végezni,
– szakhatóságokkal kapcsolatot tartani,
– szálláshelyeket kialakítani és berendezni,
– vendégeket fogadni, ellátásukról gondoskodni,
– teríteni, ételt, italt felszolgálni,
– gondoskodni az eszközök, élelmiszerek, vegyszerek stb. biztonságos tárolásról,
– háztartási és konyhai eszközöket, gépeket kezelni,
– munka és környezetvédelmi szabályokat betartani,
– dokumentációt vezetni,
– készleteket, bevételeket és kiadásokat nyilvántartani
– háztartási munkákat (egyszerű ételek főzése, mosás, takarítás, lakásgondozás, házkörüli rend biztosítása) elvégezni,
– szelektív szemétgyűjtést megvalósítani,
– lakások, szálláshelyek, panziók, termelő üzemek, gazdaságok termelő és szociális létesítményeinek helyiségeit és berendezési tárgyait takarítani, tisztítani, fertőtleníteni,
– textíliák mosását, javítását végezni.
3.3. Kapcsolódó szakképesítések
A | B | C | |
3.3.1. | A kapcsolódó szakképesítés, részszakképesítés, szakképesítés-ráépülés | ||
3.3.2. | azonosító száma | megnevezése | a kapcsolódás módja |
3.3.3. | 34 541 08 | Kistermelői élelmiszerelőállító, falusi vendéglátó | szakképesítés |
4. SZAKMAI KÖVETELMÉNYEK
A | B | |
4.1. | A részszakképesítés szakmai követelménymoduljainak az állam által elismert szakképesítések szakmai követelménymoduljairól szóló kormányrendelet szerinti | |
4.2. | azonosító száma | megnevezése |
4.3. | 11034-16 | Üzemgazdaság, ügyvitel |
4.4. | 11035-12 | Vendéglátás |
4.5. | 11037-12 | Falusi vendégfogadás |
5. VIZSGÁZTATÁSI KÖVETELMÉNYEK
5.1. A komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:
Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben az 5.2. pontban előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes letétele.
5.2. A modulzáró vizsga vizsgatevékenysége és az eredményesség feltétele:
A | B | C | |
5.2.1. | A részszakképesítés szakmai követelménymoduljainak | ||
5.2.2. | azonosító száma | megnevezése | a modulzáró vizsga vizsgatevékenysége |
5.2.3. | 11034-16 | Üzemgazdaság, ügyvitel | írásbeli |
5.2.4. | 11035-12 | Vendéglátás | gyakorlat, szóbeli |
5.2.5. | 11037-12 | Falusi vendégfogadás | gyakorlat, szóbeli |
Egy szakmai követelménymodulhoz kapcsolódó modulzáró vizsga akkor eredményes, ha a modulhoz előírt feladat végrehajtása legalább 51%-osra értékelhető.
5.3. A komplex szakmai vizsga vizsgatevékenységei és vizsgafeladatai:
5.3.1. Gyakorlati vizsgatevékenység
A vizsgafeladat megnevezése: Falusi vendégfogadás, Konyhatechnika és felszolgálás
A vizsgafeladat ismertetése:
A vizsgázó a vendéglátással kapcsolatos étkeztetési feladatokról bizonyítja rátermettségét. A kihúzott tételnek megfelelően kiválasztja az alapanyagokat, elkészíti a 2, vagy 3 fogásos főétkezésre szolgáló ételeket, megterít, felszolgálja és a hozzá illő italokkal is megkínálja a vendéget. Bemutatja az általa készített ételeket, ismerteti azok táplálóértékét, jellegzetességeit, stb. Befejezésként leszedi az asztalt, rendet rak a munkahelyén, elmosogat.
A vizsgázó a családi környezetben történő munkavégzés feladatairól ad számot. Megtervezi a napi munkafeladatokat, reggelit készít, tárolja az élelmiszereket, kezeli a gépeket és eszközöket, takarít, egyszerű saját készítésű anyagokkal, erdei, kerti termékekkel díszíti a lakást, vasal, tisztít. Kiemelt feladat a személyi higiénia alkalmazása, valamint a gyermekneveléshez kapcsolódó tevékenységek végzése.
A vizsgafeladat időtartama: 240 perc
A vizsgafeladat aránya: 70%
5.3.2. Központi írásbeli vizsgatevékenység
A vizsgafeladat megnevezése: Gazdasági feladatok
A vizsgafeladat ismertetése:
A feladatlap az ismeretek alkalmazását, az alapvető számítási, ügyviteli feladatok elsajátítását méri fel: vállalkozási alapfogalmak, vállalkozások indítása, működtetése, fejlesztése, marketing tevékenység, ügyviteli, számviteli és pénzügyi alapismeretek, nyomtatványok használata, levelezés, szövegszerkesztés, táblázatkezelés.
Az írásbeli vizsgatevékenység részei: Egyszerű számítási feladat (árumegrendelés mennyiségének, a vásárlás összegének meghatározása, órabérszámítás stb.). Nyomtatvány (pl. pénzfeladás, számla) kitöltése.
A vizsgafeladat időtartama: 90 perc
A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 10%
5.3.3. Szóbeli vizsgatevékenység
A vizsgafeladat megnevezése: Vendégfogadás és ellátás
A vizsgafeladat ismertetése:
A szóbeli vizsgatevékenység központilag összeállított vizsgakérdései a 4. Szakmai követelmények pontban szereplő „Vendéglátás”, valamint „Falusi vendégfogadás” modulok témaköreinek mindegyikét tartalmazzák.
A vizsgázónak ismernie kell az ételkészítés első lépésétől (előkészület, tervezés) kezdve, az étel-alapanyagok vásárlásának szabályain keresztül, a felszolgált ételek elfogyasztásának befejezéséig terjedő, és az azt követő munkák végzését.
Fontos, hogy a tanuló a higiéniai, a munkabiztonsági, a környezetvédelmi, a balesetvédelmi és az elsősegély-nyújtási teendőket is ismerje. Minden feladatnál ki kell térni a helyi, az iskola vagy a lakóhely környékének jellegzetes vendégfogadási lehetőségeire. Kiemelten fontos az egészséges életmódra történő utalás.
A vizsgafeladat időtartama: 40 perc (felkészülési idő 30 perc, válaszadási idő 10 perc)
A vizsgafeladat aránya: 20%
5.4. A vizsgatevékenységek szervezésére, azok vizsgaidőpontjaira, a vizsgaidőszakokra, a vizsgatevékenységek vizsgatételeire, értékelési útmutatóira és egyéb dokumentumaira, a vizsgán használható segédeszközökre vonatkozó részletes szabályok:
A részszakképesítéssel kapcsolatos előírások a http://nive.hu/ weblapon érhetők el a Vizsgák menüpont alatt.
5.5. A szakmai vizsga értékelésének a szakmai vizsgaszabályzattól eltérő szempontjai: –
6. ESZKÖZ- ÉS FELSZERELÉSI JEGYZÉK
A | |
6.1. | A képzési és vizsgáztatási feladatok teljesítéséhez szükséges eszközök minimumát meghatározó eszköz- és felszerelési jegyzék |
6.2. | Konyhai berendezések, felszerelések és gépek |
6.3. | Terítés, felszolgálás eszközei |
6.4. | Takarító eszközök, gépek |
6.5. | Mosás, vasalás gépei, eszközei |
6.6. | Csecsemőgondozási felszerelések |
6.7. | Betegágy, házi beteggondozási felszerelések |
6.8. | Elsősegélynyújtás eszközei, anyagai |
6.9. | Telefon |
6.10. | Számítógép (szoftverek, hardver, Internet kapcsolat, nyomtató, szkenner) |
6.11. | Vendégszobai bútorok |
6.12. | Vendégszoba berendezési kiegészítők |
6.13. | Mini-bárkocsi |
6.14. | Szabadtűzön főzés eszközei és berendezései |
6.15. | Virágoskert, konyhakert terület, művelési eszközök |
6.16. | Fűnyíró |
6.17. | Udvargondozási eszközök |
6.18. | Szabadidős tevékenység (játszótér) eszközei |
6.19. | Népi kismesterségek bemutatásához szükséges eszközök |
6.20. | Házkörüli állatok, állattartási eszközök |
6.21. | Disznóvágás, házi zöldség- és gyümölcsfeldolgozás eszközei |
A Falusi vendéglátó tanfolyamra való jelentkezést az alábbi linken teheti meg.
A Falusi vendéglátó tanfolyammal kapcsolatos kérdéseit az alábbi linken teheti fel.
OKJ Képzések, OKJ Tanfolyamok kapcsán:
A Falusi vendéglátó tanfolyam, Tanfolyam OKJ Képzések vonatkozásában további információkat kaphat a következő linkre kattintva: Tanfolyam OKJ Képzések.
Érdeklődhet, árajánlatot kérhet illetve kérdéseit felteheti az alábbi e-mail címen: kepzes@ioszia.hu
Téma: Falusi vendéglátó tanfolyam, Tanfolyam, Képzés, Tanfolyamok, Képzések, OKJ Tanfolyamok, OKJ Képzések, Olcsó OKJ Tanfolyamok, Olcsó OKJ képzések, Olcsó Tanfolyamok, Olcsó Képzések, Felnőttképzés