A 252. sorszámú Diétás szakács megnevezésű szakképesítés-ráépülés szakmai és vizsgakövetelménye
1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK
1.1.A szakképesítés-ráépülés azonosító száma: 35 811 03
1.2. Szakképesítés-ráépülés megnevezése: Diétás szakács
1.3. Iskolai rendszerű szakképzésben a szakképzési évfolyamok száma: 0,5
1.4. Iskolarendszeren kívüli szakképzésben az óraszám: 240-360
2. EGYÉB ADATOK
2.1.A képzés megkezdésének feltételei:
2.1.1. Iskolai előképzettség:
2.1.2. Bemeneti kompetenciák: –
2.2.Szakmai előképzettség: 34 811 04 Szakács, bővebben a 7. pontban
2.3.Előírt gyakorlat: a szakács szakma munkaterületén a szakirányú képesítést megszerzését követően végzett 2 év
2.4. Egészségügyi alkalmassági követelmények: szükségesek
2.5. Pályaalkalmassági követelmények: nincsenek
2.6. Elméleti képzési idő aránya: 30%
2.7. Gyakorlati képzési idő aránya: 70%
2.8. Szintvizsga: –
2.9. Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama: –
3. PÁLYATÜKÖR
3.1.A szakképesítés-ráépüléssel legjellemzőbben betölthető munkakör(ök), foglalkozás(ok)
A | B | C | |
3.1.1 | FEOR száma | FEOR megnevezése | A szakképesítés-ráépüléssel betölthető munkakör(ök) |
3.1.2. | 5134 | Szakács | Diétás szakács |
3.1.3. | Étkezdei szakács | ||
3.1.4. | Grill szakács | ||
3.1.5. | Gyermekélelmezési szakács | ||
3.1.6. | Hajószakács | ||
3.1.7. | Hidegkonyhai szakács | ||
3.1.8. | Közétkeztetési szakács | ||
3.1.9. | Kukta | ||
3.1.10. | Melegkonyhai szakács | ||
3.1.11. | Pizzakészítő szakács | ||
3.1.12. | Segédszakács | ||
3.1.13. | 3222 | Konyhafőnök, Séf | Szakács, diétás szakács |
3.1.14. | Éttermi műszakvezető | ||
3.1.15. | Főszakács | ||
3.1.16. | Helyettes séf | ||
3.1.17. | Konyhafőnök | ||
3.1.18. | Konyhavezető |
3.2. A szakképesítés-ráépülés munkaterületének rövid leírása:
A diétás szakács a közétkeztetés területén, ide értve a fekvőbeteg ellátást biztosító egészségügyi a nevelési-oktatási, a szociális alapszolgáltatásokat és szakosított ellátást végző, illetve gyermekjóléti alap és szakellátást biztosító intézményeket, a turizmus és a vendéglátás (gyógyszállók, wellness és fitnesz szolgáltatások),valamint a speciális igényű táplálás területén (pl. sporttáplálkozás) a dietetikus által összeállított étrendet készíti el.
A szakképesítés-ráépüléssel rendelkező képes:
– az egészséges táplálkozás és a diétás előírások ismeretében minden fogyasztó, ellátott és szolgáltatást igénybevevő egészségi állapotának megfelelő ételek elkészítésére és tálalására,
– az egészségmegőrző életmód és a diétát igénylő állapotok ismeretében alkalmazni a különböző korcsoportok energia- és tápanyagszükségletére, valamint az ételkészítés során felhasznált alapanyagok tápanyagértékére diétába illeszthetőségére vonatkozó ismereteit,
– az egészséges táplálkozáshoz és a diétás ételek szakszerű elkészítéséhez kapcsolódó konyhatechnológiai eljárásokat, élelmiszer-alapanyag és készétel tárolási-szállítási követelményeket alkalmazni,
– különböző korcsoportoknak, különleges táplálkozási igényűeknek minden, szakorvos által igazolt diétás étkezést igénylő személy számára az állapotának megfelelő , dietetikus által tervezett diétás ételeket készíteni.
3.3. Kapcsolódó szakképesítések
A | B | C | |
3.3.1. | A kapcsolódó alap-szakképesítés, rész szakképesítés, szakképesítés-ráépülés | ||
3.3.2. | azonosító száma | megnevezése | szakképesítés köre |
3.3.3. | 34 811 04 | Szakács | szakképesítés |
4. SZAKMAI KÖVETELMÉNYEK
A | B | |
4.1. | A szakképesítés-ráépülés szakmai követelménymoduljainak az állam által elismert szakképesítések szakmai követelménymoduljairól szóló kormányrendelet | |
4.2. | azonosító száma | megnevezése |
4.3. | 11517-14 | Táplálkozási alapismeretek |
4.4. | 11516-14 | Diétás ételkészítés |
5. VIZSGÁZTATÁSI KÖVETELMÉNYEK
5.1 A komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:
Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben az 5.2. pontban előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes letétele.
Az elméleti és a gyakorlati oktatásról a hiányzás mértéke nem haladhatja meg a 20%-ot.
Diétás ételkészítéssel is foglalkozó közétkeztetőnél 80 gyakorlati óra letöltése.
5.2. A modulzáró vizsga vizsgatevékenysége és az eredményesség feltétele:
A | B | C | |
5.2.1. | A szakképesítés-ráépülés szakmai követelménymoduljainak | ||
5.2.2. | azonosító száma | megnevezése | a modulzáró vizsga vizsgatevékenysége |
5.2.3. | 11517-14 | Táplálkozási-alapismeretek | írásbeli |
5.2.4. | 11516-14 | Diétás ételkészítés | gyakorlati |
Az egyes szakmai követelménymodulhoz kapcsolódó modulzáró vizsgák akkor eredményesek, ha az egyes modulokhoz előírt feladatok legalább 51%-osra értékelhetők.
5.3. A komplex szakmai vizsga vizsgatevékenységei és vizsgafeladatai:
5.3.1. Gyakorlati vizsgatevékenység
A vizsgafeladat megnevezése:
Diétás ételkészítési alapfeladatok
A vizsgafeladat ismertetése:
A vételezési jegy alapján előétel, leves, köret, főzelék, főfogás (hús, hal, egyéb), saláta, desszert ételcsoportokból kétféle diétás, vagy különleges igényű étel elkészítése és tálalása minimum három adagban.
A vizsgafeladat időtartama: 180 perc
A vizsgafeladat értékelési súlyaránya a gyakorlati vizsgatevékenységen belül: 70 %
5.3.2. Központi írásbeli vizsgatevékenység:
A vizsgafeladat megnevezése: –
A vizsgafeladat ismertetése: –
A vizsgafeladat időtartama: –
A vizsgafeladat aránya: –
5.3.3. Szóbeli vizsgatevékenység
A vizsgafeladat megnevezése:
Szóban ismerteti a diétás és különleges étrendek jellemzőit, szabályait, a nyersanyag-válogatás és helyettesítés szempontjait, az alapanyag, élelmiszer és készétel tárolás és szállítás élelmiszerbiztonsági feltételeit, tápanyag-számítási feladatokat végez, ismerteti a különleges ételkészítési technikákat és módszereket. Ismerteti az egységes diétás rendszert is magába foglaló diétás konyhatechnológiát.
A vizsgafeladat ismertetése:
Ismerteti a különböző korcsoportoknak (gyermekek, felnőttek, idősek), fogyókúrázóknak, vegetáriánusoknak, diabéteszes-, máj- és epebetegeknek, továbbá táplálékallergiában, -intoleranciában (pl. glutén, laktóz, tojás, stb.) magas vérnyomásban, érelmeszesedésben szenvedőknek, infarktusos-, köszvényes, vérszegény, székrekedéses betegek, valamint a várandós és szoptatós anyák részére az ételkészítés menetét, szabályait és ételkészítési technológiákat ajánl.
A vizsgafeladat időtartama: 30 perc (felkészülési idő 15 perc, válaszadási idő 15 perc)
A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 30%
A vizsgatevékenységek szervezésére, azok vizsgaidőpontjaira, a vizsgaidőszakokra, a vizsgatevékenységek vizsgatételeire, értékelési útmutatóira és egyéb dokumentumaira, a vizsgán használható segédeszközökre vonatkozó részletes szabályok:-
5.4. A szakképesítéssel kapcsolatos előírások a http://munka.hu weblapon érhetők el a Szak- és felnőttképzés Vizsgák menüpontjában.
5.5 A szakmai vizsga értékelésének a szakmai vizsgaszabályzattól eltérő szempontjai: –
6. ESZKÖZ- ÉS FELSZERELÉSI JEGYZÉK
A | |
6.1. | A képzési és vizsgáztatási feladatok teljesítéséhez szükséges eszközök minimumát meghatározó eszköz- és felszerelés jegyzék |
6.2. | Aszaló készülék |
6.3. | Elektronikus kisgépek, munkaeszközök |
6.4. | Főző-sütő edények, serpenyők |
6.5. | Gőzpároló |
6.6. | Hűtők |
6.7. | Kézi szerszámok |
6.8. | Kézi turmix |
6.9. | Kutter |
6.10. | Mikrohullámú készülékek |
6.11. | Mosogatómedencék |
6.12. | Munkaasztalok |
6.13. | Olaj-gyorssütő |
6.14. | Paco-jet gép |
6.15. | Rostsütő, grill-lap |
6.16. | Salamander |
6.17. | Sokkoló |
6.18. | Sous-vide gép |
6.19. | Sütők |
6.20. | Tűzhelyek |
6.21. | Univerzális konyhagépek |
6.22. | Vákuum-csomagoló gép |
7. EGYEBEK
A diétás szakács képzés megkezdésének feltétele során előírt iskolai előképzettség az alábbi azonosító számú szakács végzettség esetén vehető figyelembe:
33 78 26 02 Szakács |
33 811 03 0000 0000 Szakács |
33 811 03 1000 0000 Szakács |
Elfogadhatóak a fentiekkel egyenértékű jogelőd szakképesítések is.
A szakmai gyakorlat részidőkből is állhat, de az utolsó időszak nem lehet 1 évnél rövidebb, és a vizsgára jelentkezés időpontjában az utolsó szakmai gyakorlat nem lehet egy évnél régebbi. Kivételnek minősül, ha a jelölt a vendéglátó egységben vezetőként dolgozik.
OKJ Képzések, OKJ Tanfolyamok kapcsán:
A Diétás szakács tanfolyam, Tanfolyam OKJ Képzések vonatkozásában további információkat kaphat a következőinkre kattintva: Tanfolyam OKJ Képzések.
Érdeklődhet, árajánlatot kérhet illetve kérdéseit felteheti az alábbi e-mail címen: kepzes@ioszia.hu
Téma: Diétás szakács tanfolyam, Tanfolyam, Képzés, Tanfolyamok, Képzések, OKJ Tanfolyamok, OKJ Képzések, Olcsó OKJ Tanfolyamok, Olcsó OKJ képzések, Olcsó Tanfolyamok, Olcsó Képzések, Felnőttképzés