Our Blog

Bolti hentes tanfolyam

A 9. sorszámú Bolti hentes megnevezésű részszakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye

1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK
1.1. A részszakképesítés azonosító száma: 31 541 01
1.2. Részszakképesítés megnevezése: Bolti hentes tanfolyam
1. 3. Iskolai rendszerű szakképzésben a szakképzési évfolyamok száma: –
1.4. Iskolarendszeren kívüli szakképzésben az óraszám: 240-360

2. EGYÉB ADATOK
2.1. A képzés megkezdésének feltételei: iskolai előképzettség vagy bemeneti kompetenciák teljesítése
2.1.1. Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség
2.1.2. Bemeneti kompetenciák: iskolai előképzettség hiányában a képzés megkezdhető a 3. mellékletben az élelmiszeripari szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtokában.
2.2. Szakmai előképzettség: –
2.3. Előírt gyakorlat: –
2.4. Egészségügyi alkalmassági követelmények: szükségesek
2.5. Pályaalkalmassági követelmények: –
2.6. Elméleti képzési idő aránya: 20%
2.7. Gyakorlati képzési idő aránya: 80%
2.8. Szintvizsga: –
2.9. Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama: –

3. PÁLYATÜKÖR

3.1. A részszakképesítéssel legjellemzőbben betölthető munkakörök, foglalkozások

 ABC
3.1.1.FEOR számaFEOR megnevezéseA részszakképesítéssel betölthető munkakörök
3.1.2.7111-13Bolti hentesCsontozó
3.1.3.7111-22Bolti hentesHúsaprító
3.1.4.7111-23Bolti hentesHúselőkészítő
3.1.5.7111-26Bolti hentesHúsosztályozó
3.1.6.7111-28Bolti hentesHúsvizsgáló
3.1.7.7111-29Bolti hentesHússzeletelő
3.1.8.7111-30Bolti hentesKézi csontozó (húsipari)
3.1.9.7111-38Bolti hentesSertéscsontozó

3.2. A részszakképesítés munkaterületének rövid leírása:
Húsrészeket szakszerűen előkészít, testtáji darabolást, csontozást végez, hús és húskészítmény hűtőpultra helyezését végzi, kereskedelemben értékesítést végez, kiszolgálja a vevőket. Felnőttképzés
3.2. A részszakképesítés munkaterületének rövid leírása:
Húsrészeket szakszerűen előkészít, testtáji darabolást, csontozást végez, hús és húskészítmény hűtőpultra helyezését végzi, kereskedelemben értékesítést végez, kiszolgálja a vevőket.
A részszakképesítéssel rendelkező képes:
–  átvenni a munkaterületet,
–  anyagokat átvenni, készletezni,
–  felmérni, előkészíteni a szükséges anyagokat, eszközöket,
–  betartani a munka-, tűz-, környezetvédelmi, higiéniai és minőségbiztosítási előírásokat,
–  testtáji darabolást végezni, testet húsrészekre bontani,
–  húsrészeket formázni, csontozni,
–  kereskedelemben húst és húskészítményt értékesíteni, kiszolgálni,
–  hús, húskészítmény pultra történő előkészítését végezni,
–  vevőket kiszolgálni,
–  adatot rögzíteni, feldolgozni, szolgáltatni, dokumentálni,
– eszközöket használni, gépeket kezelni,
– betartani a tevékenységre vonatkozó előírásokat.
3.3. Kapcsolódó szakképesítések

 ABC
3.3.1.A kapcsolódó szakképesítés, részszakképesítés, szakképesítés-ráépülés
3.3.2.azonosító számamegnevezésea kapcsolódás módja
3.3.3.34 541 03Húsipari termékgyártószakképesítés

4. SZAKMAI KÖVETELMÉNYEK

 AB
4.1.A részszakképesítés szakmai követelménymoduljainak az állam által elismert szakképesítések szakmai követelménymoduljairól szóló kormányrendelet szerinti
4.2.azonosító számamegnevezése
4.3.10891-16Mikrobiológia, higiénia és minőségbiztosítás
4.4.10928-16Darabolás, csontozás
4.5.10930-16Húsipari értékesítés

5. VIZSGÁZTATÁSI KÖVETELMÉNYEK
5.1. A komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:
Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben az 5.2. pontban előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes letétele.
5.2. A modulzáró vizsga vizsgatevékenysége és az eredményesség feltétele:

 ABC
5.2.1.A részszakképesítés szakmai követelménymoduljainak
5.2.2.azonosító számamegnevezésea modulzáró vizsga vizsgatevékenysége
5.2.3.10891-16Mikrobiológia, higiénia és minőségbiztosításírásbeli
5.2.4.10928-16Darabolás, csontozásgyakorlati, szóbeli
5.2.5.10930-16Húsipari értékesítésgyakorlati, szóbeli

Egy szakmai követelménymodulhoz kapcsolódó modulzáró vizsga akkor eredményes, ha a modulhoz előírt feladat végrehajtása legalább 51%-osra értékelhető.
5.3. A komplex szakmai vizsga vizsgatevékenységei és vizsgafeladatai:
5.3.1. Gyakorlati vizsgatevékenység
A vizsgafeladat megnevezése: Darabolás, csontozás, húsipari értékesítés
A vizsgafeladat ismertetése: Elvégzi a vágóállat testtáji darabolását, húsrészekre bontását, csontozását, osztályozását, kiszolgálja a vevőket.
A vizsgafeladat időtartama:     90 perc
A vizsgafeladat értékelési súlyaránya:     80%
5.3.2. Központi írásbeli vizsgatevékenység
A vizsgafeladat megnevezése: –
A vizsgafeladat ismertetése: –
A vizsgafeladat időtartama: –
A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: –
5.3.3. Szóbeli vizsgatevékenység
A vizsgafeladat megnevezése: Darabolás, csontozás, húsipari értékesítés
A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsgatevékenység központilag összeállított vizsgakérdései a 4. Szakmai követelmények pontban szereplő szakmai követelménymodulok témaköreiből a darabolás, csontozást és a húsipari értékesítést tartalmazzák.
A vizsgafeladat időtartama:     30 perc (felkészülési idő 20 perc, válaszadási idő 10 perc)
A vizsgafeladat értékelési súlyaránya:     20%
5.4. A vizsgatevékenységek szervezésére, azok vizsgaidőpontjaira, a vizsgaidőszakokra, a vizsgatevékenységek vizsgatételeire, értékelési útmutatóira és egyéb dokumentumaira, a vizsgán használható segédeszközökre vonatkozó részletes szabályok:
A részszakképesítéssel kapcsolatos előírások a http://nive.hu/ weblapon érhetők el a Vizsgák menüpont alatt.
5.5. A szakmai vizsga értékelésének a szakmai vizsgaszabályzattól eltérő szempontjai: –

6. ESZKÖZ- ÉS FELSZERELÉSI JEGYZÉK

 A
6.1.A képzési és vizsgáztatási feladatok teljesítéséhez szükséges eszközök minimumát meghatározó eszköz- és felszerelési jegyzék
6.2.Daraboló, vágó, csontozó kéziszerszámok
6.3.Egyéni és csoportos munkavédelmi eszközök, berendezések
6.4.Mérőeszközök, digitális mérleg, maghőmérő, hőmérők
6.5.Húsbolti elektromos gépek
6.6.Árutároló eszközök a húsboltban
6.7.Eladáshoz szükséges eszközök, pénztárgép, árazógép
6.8.Környezetvédelmi eszközök, berendezések
6.9.Anyagmozgató gépek, eszközök

Bolti hentes tanfolyamra való jelentkezést az alábbi linken teheti meg.
Bolti hentes tanfolyammal kapcsolatos kérdéseit az alábbi linken teheti fel.

Bolti hentes tanfolyam

OKJ Képzések, OKJ Tanfolyamok kapcsán:
A Bolti hentes tanfolyam, Tanfolyam OKJ Képzések vonatkozásában további információkat kaphat a következő linkre kattintva:  Tanfolyam OKJ Képzések.
Érdeklődhet, árajánlatot kérhet illetve kérdéseit felteheti az alábbi e-mail címen: kepzes@ioszia.hu 
Téma:  Bolti hentes tanfolyam, Tanfolyam, Képzés, Tanfolyamok, Képzések, OKJ Tanfolyamok, OKJ Képzések, Olcsó OKJ Tanfolyamok, Olcsó OKJ képzések, Olcsó Tanfolyamok, Olcsó Képzések, Felnőttképzés