Our Blog

0

Általános laboráns tanfolyam

Az 5. sorszámú Általános laboráns megnevezésű részszakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye

1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK

1.1. A részszakképesítés azonosító száma: 31 524 01

1.2. Részszakképesítés megnevezése: Általános laboráns

1.3. Iskolai rendszerű szakképzésben a szakképzési évfolyamok száma: –

1.4. Iskolarendszeren kívüli szakképzésben az óraszám: 400-600

2. EGYÉB ADATOK

2.1.A képzés megkezdésének feltételei:

2.1.1. Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség,
vagy iskolai előképzettség hiányában

2.1.2. Bemeneti kompetenciák: a képzés megkezdhető 29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelettel módosított 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet 3. számú mellékletében a Vegyipar szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtokában.

2.2. Szakmai előképzettség: –

2.3. Előírt gyakorlat: –

2.4. Egészségügyi alkalmassági követelmények: szükségesek

2.5. Pályaalkalmassági követelmények: –

2.6. Elméleti képzési idő aránya: 50%

2.7. Gyakorlati képzési idő aránya: 50%

2.8. Szintvizsga: –

2.9. Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama:-

3. PÁLYATÜKÖR

3.1. A részszakképesítéssel legjellemzőbben betölthető munkakörök, foglalkozások

  A B C
3.1.1. FEOR száma FEOR megnevezése A részszakképesítéssel betölthető munkakör(ök)
3.1.2. 3115 Vegyésztechnikus Festékvizsgáló laboráns

Gyógyszeripari (finomvegyipari) laboráns

Gyógyszervizsgáló laboráns

Laborasszisztens, vegyészet

Vegyészeti laboráns

3.1.3. 3113 Élelmiszer-ipari technikus Élelmiszeripari laboráns
3.1.4. 3134 Környezetvédelmi technikus Környezetvédelmi és vízminőségi laboráns

Szennyvízlaboráns

Víz és légtérvizsgáló laboráns

Vízminőségvizsgáló laboráns

 

3.2. A részszakképesítés munkaterületének rövid leírása:

Az általános laboráns vegyipari jellegű laboratóriumban leírások, szabványok alapján felsőbb szakmai irányítás és felügyelet mellett végzi munkáját. Elvégzi a vizsgálatokhoz szükséges mintavételezést, és előkészíti a mintákat vizsgálatra. Gondoskodik a vegyipari laboratórium rendjéről, az eszközök tisztaságáról. Vegyipari vizsgálati laboratóriumban fizikai vizsgálatokat, valamint klasszikus analitikai elemzéseket készít elő és végez.
Közreműködik az anyagok laboratórium körülmények közötti előállításában, a munka előkészítésében. Munkáját a vegyipari munkavédelmi és speciális környezetvédelmi előírások betartásával végzi.
A részszakképesítéssel rendelkező vegyipari üzemi- és kutató laboratóriumokban alapvető laboratóriumi tevékenységeket végezhet szakmai irányítás mellett.

A részszakképesítéssel rendelkező képes:

– előkészíteni a vizsgálatokhoz szükséges vegyszereket, anyagokat, eszközöket
– meggyőződni a munkavédelmi eszközök meglétéről és használhatóságáról
– mintákat venni vagy átveszi a vizsgálandó mintákat
– vegyipari laboratóriumi vizsgálatok előkészítését végezni
– vegyipari laboratóriumban, vagy külső helyszínen elvégezni a minták előírás szerinti vizsgálatait
– minőségi és mennyiségi analitikai munkát végezni
– vegyipari laboratóriumi szabvány vizsgálatokat végezni
– preparatív laboratóriumi munkát végezni
– elvégezni a szilárd anyagok, folyadékok és a gázok mennyiségi és minőségi elemzésével kapcsolatos előkészítő munkát
– egyszerű műszeres analitikai méréseket elvégezni
– dokumentációs feladatokat végezni
– gondoskodni a laboratórium általános rendjéről
– elvégezni a laboratóriumi eszközök, berendezések rá vonatkozó karbantartási feladatait
– alkalmazni és betartani a környezetvédelmi előírásokat, és szabványokat

3.3. Kapcsolódó szakképesítések:

  A B C
3.3.1. A kapcsolódó alap-szakképesítés, részszakképesítés, szakképesítés-ráépülés
3.3.2. azonosító száma megnevezése szakképesítés köre
3.3.3. 54 524 03 Vegyész technikus szakképesítés
  34 524 02 Vegyipari rendszerkezelő szakképesítés

4. SZAKMAI KÖVETELMÉNYEK

  A B
4.1. A részszakképesítés szakmai követelménymoduljainak az állam által elismert szakképesítések szakmai követelménymoduljairól szóló kormányrendelet szerinti
4.2. azonosító száma megnevezése
4.3. 11797-16 Laboratóriumi feladatok

5. VIZSGÁZTATÁSI KÖVETELMÉNYEK

5.1. A komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:

Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben az 5.2. pontban előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes letétele.

5.2.A modulzáró vizsga vizsgatevékenysége és az eredményesség feltétele:

  A B C
  A szakképesítés szakmai követelménymodulja
5.2.1. azonosító száma megnevezése a modulzáró vizsga vizsgatevékenysége
5.2.2. 11797-16 Laboratóriumi feladatok gyakorlati

 

Egy szakmai követelménymodulhoz kapcsolódó modulzáró vizsga akkor eredményes, ha a modulhoz előírt feladat végrehajtása legalább 51%-osra értékelhető.

5.3. A komplex szakmai vizsga vizsgatevékenységei és vizsgafeladatai:

5.3.1. Gyakorlati vizsgatevékenység

A vizsgafeladat megnevezése: Általános laboráns feladatok

A vizsgafeladat ismertetése:
Anyagminta feldolgozása, vizsgálatra előkészítése (oldás, feltárás, törzsoldat-készítés), fizikai mérések végzése, oldatok készítése, klasszikus analitikai mérések végzése, műszeres analitikai mérések (pH-mérés, konduktometriás és refraktometriás mérés), preparátumok előállítása, az eredmények értékelése, dokumentálása. Egyéni és kollektív munkavédelmi eszközök használata.

A vizsgafeladat időtartama: 150 perc
A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 60%

5.3.2. Központi írásbeli vizsgatevékenység

A vizsgafeladat megnevezése: –

A vizsgafeladat ismertetése: –

A vizsgafeladat időtartama: –
A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: –

5.3.3. Szóbeli vizsgatevékenység

A vizsgafeladat megnevezése: Munka- és környezetvédelmi feladatok

A vizsgafeladat ismertetése:
Munkavédelmi-, biztonságtechnikai- és tűzvédelmi faladatok ismertetése. Vegyi anyagok környezetre gyakorolt hatásai, légszennyezők, vizek szennyezői, vízminőségi adatok, talajszennyezések bemutatása.

A vizsgafeladat időtartama: 30 perc (felkészülési idő 20 perc, válaszadási idő 10 perc)
A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 40%

5.4. A vizsgatevékenységek szervezésére, azok vizsgaidőpontjaira, a vizsgaidőszakokra, a vizsgatevékenységek vizsgatételeire, értékelési útmutatóira és egyéb dokumentumaira, a vizsgán használható segédeszközökre vonatkozó részletes szabályok:

A részszakképesítéssel kapcsolatos előírások http:// nive.hu/ című weblapon érhetők el a Vizsgák menüpontban.

A gyakorlati vizsgatevékenység a feladat jellegének megfelelő felszereltségű vegyipari laboratóriumban kerül végrehajtásra. A gyakorlati vizsgarészen számológép, számítógép, függvénytáblázat, periódusos rendszer,
műszerek kezelési leírása, szükséges táblázatok katalógusok, mérési leírások, receptek, előíratok használhatók.

5.5. A szakmai vizsga értékelésének a szakmai vizsgaszabályzattól eltérő szempontjai: –

6. ESZKÖZ- ÉS FELSZERELÉSI JEGYZÉK

  A
6.1. Eszközjegyzék, felszerelések megnevezése
6.2. Fizikai és kémiai vizsgálatok elvégzésének eszközeivel, műszereivel, szerves preparatív laboratóriumi eszközökkel felszerelt laboratórium, az elektromos- és gázhálózat kiépítése mellett vákuum vételi lehetőséggel, vegyifülkével (elszívó berendezés), ioncserélt víz előállítására alkalmas készülékkel.

Egyéni védőeszközök (gumikesztyű, védőszemüveg, munkaköpeny)

Informatikai felszereltség: számítógép, nyomtató, szövegszerkesztő, táblázatkezelő szoftverek.

Általános laboráns tanfolyam

OKJ Képzések, OKJ Tanfolyamok kapcsán:
Az Élelmiszeripari szakmunkás tanfolyam, Tanfolyam OKJ Képzések vonatkozásában további információkat kaphat a következő linkre kattintva: Tanfolyam OKJ Képzések.
Érdeklődhet, árajánlatot kérhet illetve kérdéseit felteheti az alábbi e-mail címen: kepzes@ioszia.hu
Téma: Élelmiszeripari szakmunkás tanfolyam, Tanfolyam, Képzés, Tanfolyamok, Képzések, OKJ Tanfolyamok, OKJ Képzések, Olcsó OKJ Tanfolyamok, Olcsó OKJ képzések, Olcsó Tanfolyamok, Olcsó Képzések, Felnőttképzés