Az 5. sorszámú Általános laboráns megnevezésű részszakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye
1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK
1.1. A részszakképesítés azonosító száma: 31 524 01
1.2. Részszakképesítés megnevezése: Általános laboráns
1.3. Iskolai rendszerű szakképzésben a szakképzési évfolyamok száma: –
1.4. Iskolarendszeren kívüli szakképzésben az óraszám: 400-600
2. EGYÉB ADATOK
2.1.A képzés megkezdésének feltételei:
2.1.1. Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség,
vagy iskolai előképzettség hiányában
2.1.2. Bemeneti kompetenciák: a képzés megkezdhető 29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelettel módosított 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet 3. számú mellékletében a Vegyipar szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtokában.
2.2. Szakmai előképzettség: –
2.3. Előírt gyakorlat: –
2.4. Egészségügyi alkalmassági követelmények: szükségesek
2.5. Pályaalkalmassági követelmények: –
2.6. Elméleti képzési idő aránya: 50%
2.7. Gyakorlati képzési idő aránya: 50%
2.8. Szintvizsga: –
2.9. Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama:-
3. PÁLYATÜKÖR
3.1. A részszakképesítéssel legjellemzőbben betölthető munkakörök, foglalkozások
A | B | C | |
3.1.1. | FEOR száma | FEOR megnevezése | A részszakképesítéssel betölthető munkakör(ök) |
3.1.2. | 3115 | Vegyésztechnikus | Festékvizsgáló laboráns
Gyógyszeripari (finomvegyipari) laboráns Gyógyszervizsgáló laboráns Laborasszisztens, vegyészet Vegyészeti laboráns |
3.1.3. | 3113 | Élelmiszer-ipari technikus | Élelmiszeripari laboráns |
3.1.4. | 3134 | Környezetvédelmi technikus | Környezetvédelmi és vízminőségi laboráns
Szennyvízlaboráns Víz és légtérvizsgáló laboráns Vízminőségvizsgáló laboráns |
3.2. A részszakképesítés munkaterületének rövid leírása:
Az általános laboráns vegyipari jellegű laboratóriumban leírások, szabványok alapján felsőbb szakmai irányítás és felügyelet mellett végzi munkáját. Elvégzi a vizsgálatokhoz szükséges mintavételezést, és előkészíti a mintákat vizsgálatra. Gondoskodik a vegyipari laboratórium rendjéről, az eszközök tisztaságáról. Vegyipari vizsgálati laboratóriumban fizikai vizsgálatokat, valamint klasszikus analitikai elemzéseket készít elő és végez.
Közreműködik az anyagok laboratórium körülmények közötti előállításában, a munka előkészítésében. Munkáját a vegyipari munkavédelmi és speciális környezetvédelmi előírások betartásával végzi.
A részszakképesítéssel rendelkező vegyipari üzemi- és kutató laboratóriumokban alapvető laboratóriumi tevékenységeket végezhet szakmai irányítás mellett.
A részszakképesítéssel rendelkező képes:
– előkészíteni a vizsgálatokhoz szükséges vegyszereket, anyagokat, eszközöket
– meggyőződni a munkavédelmi eszközök meglétéről és használhatóságáról
– mintákat venni vagy átveszi a vizsgálandó mintákat
– vegyipari laboratóriumi vizsgálatok előkészítését végezni
– vegyipari laboratóriumban, vagy külső helyszínen elvégezni a minták előírás szerinti vizsgálatait
– minőségi és mennyiségi analitikai munkát végezni
– vegyipari laboratóriumi szabvány vizsgálatokat végezni
– preparatív laboratóriumi munkát végezni
– elvégezni a szilárd anyagok, folyadékok és a gázok mennyiségi és minőségi elemzésével kapcsolatos előkészítő munkát
– egyszerű műszeres analitikai méréseket elvégezni
– dokumentációs feladatokat végezni
– gondoskodni a laboratórium általános rendjéről
– elvégezni a laboratóriumi eszközök, berendezések rá vonatkozó karbantartási feladatait
– alkalmazni és betartani a környezetvédelmi előírásokat, és szabványokat
3.3. Kapcsolódó szakképesítések:
A | B | C | |
3.3.1. | A kapcsolódó alap-szakképesítés, részszakképesítés, szakképesítés-ráépülés | ||
3.3.2. | azonosító száma | megnevezése | szakképesítés köre |
3.3.3. | 54 524 03 | Vegyész technikus | szakképesítés |
34 524 02 | Vegyipari rendszerkezelő | szakképesítés |
4. SZAKMAI KÖVETELMÉNYEK
A | B | |
4.1. | A részszakképesítés szakmai követelménymoduljainak az állam által elismert szakképesítések szakmai követelménymoduljairól szóló kormányrendelet szerinti | |
4.2. | azonosító száma | megnevezése |
4.3. | 11797-16 | Laboratóriumi feladatok |
5. VIZSGÁZTATÁSI KÖVETELMÉNYEK
5.1. A komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:
Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben az 5.2. pontban előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes letétele.
5.2.A modulzáró vizsga vizsgatevékenysége és az eredményesség feltétele:
A | B | C | |||
A szakképesítés szakmai követelménymodulja | |||||
5.2.1. | azonosító száma | megnevezése | a modulzáró vizsga vizsgatevékenysége | ||
5.2.2. | 11797-16 | Laboratóriumi feladatok | gyakorlati |
Egy szakmai követelménymodulhoz kapcsolódó modulzáró vizsga akkor eredményes, ha a modulhoz előírt feladat végrehajtása legalább 51%-osra értékelhető.
5.3. A komplex szakmai vizsga vizsgatevékenységei és vizsgafeladatai:
5.3.1. Gyakorlati vizsgatevékenység
A vizsgafeladat megnevezése: Általános laboráns feladatok
A vizsgafeladat ismertetése:
Anyagminta feldolgozása, vizsgálatra előkészítése (oldás, feltárás, törzsoldat-készítés), fizikai mérések végzése, oldatok készítése, klasszikus analitikai mérések végzése, műszeres analitikai mérések (pH-mérés, konduktometriás és refraktometriás mérés), preparátumok előállítása, az eredmények értékelése, dokumentálása. Egyéni és kollektív munkavédelmi eszközök használata.
A vizsgafeladat időtartama: 150 perc
A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 60%
5.3.2. Központi írásbeli vizsgatevékenység
A vizsgafeladat megnevezése: –
A vizsgafeladat ismertetése: –
A vizsgafeladat időtartama: –
A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: –
5.3.3. Szóbeli vizsgatevékenység
A vizsgafeladat megnevezése: Munka- és környezetvédelmi feladatok
A vizsgafeladat ismertetése:
Munkavédelmi-, biztonságtechnikai- és tűzvédelmi faladatok ismertetése. Vegyi anyagok környezetre gyakorolt hatásai, légszennyezők, vizek szennyezői, vízminőségi adatok, talajszennyezések bemutatása.
A vizsgafeladat időtartama: 30 perc (felkészülési idő 20 perc, válaszadási idő 10 perc)
A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 40%
5.4. A vizsgatevékenységek szervezésére, azok vizsgaidőpontjaira, a vizsgaidőszakokra, a vizsgatevékenységek vizsgatételeire, értékelési útmutatóira és egyéb dokumentumaira, a vizsgán használható segédeszközökre vonatkozó részletes szabályok:
A részszakképesítéssel kapcsolatos előírások http:// nive.hu/ című weblapon érhetők el a Vizsgák menüpontban.
A gyakorlati vizsgatevékenység a feladat jellegének megfelelő felszereltségű vegyipari laboratóriumban kerül végrehajtásra. A gyakorlati vizsgarészen számológép, számítógép, függvénytáblázat, periódusos rendszer,
műszerek kezelési leírása, szükséges táblázatok katalógusok, mérési leírások, receptek, előíratok használhatók.
5.5. A szakmai vizsga értékelésének a szakmai vizsgaszabályzattól eltérő szempontjai: –
6. ESZKÖZ- ÉS FELSZERELÉSI JEGYZÉK
A | |
6.1. | Eszközjegyzék, felszerelések megnevezése |
6.2. | Fizikai és kémiai vizsgálatok elvégzésének eszközeivel, műszereivel, szerves preparatív laboratóriumi eszközökkel felszerelt laboratórium, az elektromos- és gázhálózat kiépítése mellett vákuum vételi lehetőséggel, vegyifülkével (elszívó berendezés), ioncserélt víz előállítására alkalmas készülékkel.
Egyéni védőeszközök (gumikesztyű, védőszemüveg, munkaköpeny) Informatikai felszereltség: számítógép, nyomtató, szövegszerkesztő, táblázatkezelő szoftverek. |
OKJ Képzések, OKJ Tanfolyamok kapcsán:
Az Élelmiszeripari szakmunkás tanfolyam, Tanfolyam OKJ Képzések vonatkozásában további információkat kaphat a következő linkre kattintva: Tanfolyam OKJ Képzések.
Érdeklődhet, árajánlatot kérhet illetve kérdéseit felteheti az alábbi e-mail címen: kepzes@ioszia.hu
Téma: Élelmiszeripari szakmunkás tanfolyam, Tanfolyam, Képzés, Tanfolyamok, Képzések, OKJ Tanfolyamok, OKJ Képzések, Olcsó OKJ Tanfolyamok, Olcsó OKJ képzések, Olcsó Tanfolyamok, Olcsó Képzések, Felnőttképzés