Our Blog

Zöldség- és gyümölcsfeldolgozó tanfolyam

A 115. sorszámú Zöldség- és gyümölcsfeldolgozó megnevezésű részszakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye

1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK
1.1. A részszakképesítés azonosító száma: 31 541 12
1.2. Részszakképesítés megnevezése: Zöldség- és gyümölcsfeldolgozó
1.3. Iskolai rendszerű szakképzésben a szakképzési évfolyamok száma: –
1.4. Iskolarendszeren kívüli szakképzésben az óraszám: 240-360

2 EGYÉB ADATOK
2.1. A képzés megkezdésének feltételei: iskolai előképzettség vagy bemeneti kompetenciák teljesítése
2.1.1. Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség
2.1.2. Bemeneti kompetenciák: iskolai előképzettség hiányában a képzés megkezdhető a 3. mellékletben az élelmiszeripari szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtokában.
2.2. Szakmai előképzettség: –
2.3. Előírt gyakorlat: –
2.4. Egészségügyi alkalmassági követelmények: szükségesek
2.5. Pályaalkalmassági követelmények: –
2.6. Elméleti képzési idő aránya: 30%
2.7. Gyakorlati képzési idő aránya:70%
2.8. Szintvizsga: –
2.9. Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama: –

3. PÁLYATÜKÖR

3.1. A részszakképesítéssel legjellemzőbben betölthető munkakörök, foglalkozások

  A B C
3.1.1. FEOR száma FEOR megnevezése A részszakképesítéssel betölthető munkakörök
3.1.2. 7112 Gyümölcs- és zöldségfeldolgozó tartósító Gyümölcsfeldolgozó
3.1.3. 7112 Gyümölcs- és zöldségfeldolgozó tartósító Káposztasavanyító
3.1.4. 7112 Gyümölcs- és zöldségfeldolgozó tartósító Savanyító
3.1.5. 7112 Gyümölcs- és zöldségfeldolgozó tartósító Zöldségszárító
3.1.6. 7112 Gyümölcs- és zöldségfeldolgozó tartósító Zöldségfeldolgozó
3.1.7. 8111 Élelmiszer-, italgyártó gép kezelője Autoklávkezelő, konzerváló
3.1.8. 8111 Élelmiszer-, italgyártó gép kezelője Gyümölcslékészítő
3.1.9. 8111 Élelmiszer-, italgyártó gép kezelője Konzervipari nyersanyag feldolgozó
3.1.10. 8111 Élelmiszer-, italgyártó gép kezelője Konzervpasztörizáló
3.1.11. 8111 Élelmiszer-, italgyártó gép kezelője Szörpfőző
3.1.12. 8111 Élelmiszer-, italgyártó gép kezelője Szörpkészítő
3.1.13. 8111 Élelmiszer-, italgyártó gép kezelője Szörpmester

3.2. A részszakképesítés munkaterületének rövid leírása:
A zöldség- és gyümölcsfeldolgozó feladata a különböző zöldség- és gyümölcskészítmények technológiai műveleteinek szakszerű, önálló, gazdaságos végrehajtása a munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai követelmények maradéktalan betartásával.
A részszakképesítéssel rendelkező képes:
–    alapanyagokat (zöldség, gyümölcs) átvenni, minősíteni, tisztítani, kezelni, minőségét ellenőrizni, tárolni, előkészíteni,
–    zöldségkonzerveket gyártani,
–    gyümölcsbefőtteket készíteni,
–    lekvárokat, szörpöket, pulpokat, velőket előállítani,
–    aszalni, szárítmányokat készíteni, savanyítani,
–    gyártásközi fizikai, kémiai, érzékszervi vizsgálatokat elvégezni, a késztermékeket ellenőrizni és minősíteni,
–    technológiai berendezéseket, gépeket beállítani, üzemeltetni, tisztítani,
–    üzem víz- és energiagazdálkodását megszervezni,
–    melléktermékeket, hulladékokat kezelni,
–    munkafolyamatok munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai szabályait betartani és betartatni,
–    vállalkozást indítani, működtetni, termékeket értékesíteni.
3.3. Kapcsolódó szakképesítések

  A B C
3.3.1. A kapcsolódó szakképesítés, részszakképesítés, szakképesítés-ráépülés
3.3.2. azonosító száma megnevezése a kapcsolódás módja
3.3.3. 34 541 09 Tartósítóipari szakmunkás szakképesítés

4. SZAKMAI KÖVETELMÉNYEK

  A B
4.1. A részszakképesítés szakmai követelménymoduljainak az állam által elismert szakképesítések szakmai követelménymoduljairól szóló kormányrendelet szerinti
4.2. azonosító száma megnevezése
4.3. 10902-12 Zöldség-, gyümölcsfeldolgozás
4.4. 10890-16 Élelmiszeripari vállalkozások működtetése

5. VIZSGÁZTATÁSI KÖVETELMÉNYEK
5.1. A komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei: Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben az 5.2. pontban előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes letétele.
5.2. A modulzáró vizsga vizsgatevékenysége és az eredményesség feltétele:

  A B C
5.2.1. A részszakképesítés szakmai követelménymoduljainak
5.2.2. azonosító száma megnevezése a modulzáró vizsga vizsgatevékenysége
5.2.3. 10902-12 Zöldség-, gyümölcsfeldolgozás gyakorlat, szóbeli
5.2.4. 10890-16 Élelmiszeripari vállalkozások működtetése írásbeli

Egy szakmai követelménymodulhoz kapcsolódó modulzáró vizsga akkor eredményes, ha a modulhoz előírt feladat végrehajtása legalább 51%-osra értékelhető
5.3. A komplex szakmai vizsga vizsgatevékenységei és vizsgafeladatai:
5.3.1. Gyakorlati vizsgatevékenység
A vizsgafeladat megnevezése: Zöldség-, gyümölcsfeldolgozás
A vizsgafeladat ismertetése:
Különböző zöldség-, gyümölcskészítmények technológiai műveleteinek szakszerű, önálló, gazdaságos végrehajtása a munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai követelmények maradéktalan betartásával.
A zöldség-, gyümölcskészítmények típusához (szárított, vagy aszalt, savanyított, vagy konzerv) megfelelő alapanyagok felhasználásával tartósítóipari terméket gyárt, elvégzi az aktuális technológiai műveleteket, alapanyagot vagy készterméket minősít.
A vizsgafeladat időtartama:     90 perc
A vizsgafeladat aránya:     70%
5.3.2. Központi írásbeli vizsgatevékenység
A vizsgafeladat megnevezése: –
A vizsgafeladat ismertetése: –
A vizsgafeladat időtartama: –
A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: –
5.3.3. Szóbeli vizsgatevékenység
A vizsgafeladat megnevezése: Zöldség- és gyümölcsfeldolgozás technológiája, gépei és berendezései
A vizsgafeladat ismertetése:
Különböző zöldség- és gyümölcskészítmények, termékek gyártásának fizikai, kémiai, mikrobiológiai alapjai, a technológiai műveletek jellemzése, gyártása, gépek és berendezések ismertetése.
A vizsgafeladat időtartama:     30 perc (felkészülési idő 20 perc, válaszadási idő 10 perc)
A vizsgafeladat aránya:     30%
5.4. A vizsgatevékenységek szervezésére, azok vizsgaidőpontjaira, a vizsgaidőszakokra, a vizsgatevékenységek vizsgatételeire, értékelési útmutatóira és egyéb dokumentumaira, a vizsgán használható segédeszközökre vonatkozó részletes szabályok:
A részszakképesítéssel kapcsolatos előírások a http://nive.hu/ weblapon érhetők el a Vizsgák menüpont alatt.
5.5. A szakmai vizsga értékelésének a szakmai vizsgaszabályzattól eltérő szempontjai: –

6. ESZKÖZ- ÉS FELSZERELÉSI JEGYZÉK

  A
6.1 A képzési és vizsgáztatási feladatok teljesítéséhez szükséges eszközök minimumát meghatározó eszköz- és felszerelési jegyzék
6.2. Laboratóriumi vizsgálatokhoz (alapanyag-vizsgálat; gyártásközi vizsgálat; késztermékek vizsgálata; késztermékek érzékszervi minősítése; tömeg-, térfogat-, sűrűségmérés, hőmérés) szükséges eszközök, berendezések
6.3. Zöldség-, gyümölcsfeldolgozáshoz (zöldség-, gyümölcskészítmények alapanyagának előkészítése; zöldségkonzervek gyártása; gyümölcsbefőttek készítése; lekvárok készítése; szörpök készítése; pulpok, velők készítése) szükséges eszközök, berendezések
6.4. Aszaló berendezések
6.5. Szárítók
6.6. Savanyítás eszközei, berendezései
6.7. Egyedi és gyűjtőcsomagolás eszközei, berendezései
6.8. A melléktermékek, hulladékok kezelésére, esetleges hasznosítására szolgáló eszközök, berendezések
6.9. Munka-, tűz, környezetvédelmi berendezések, eszközök

Zöldség- és gyümölcsfeldolgozó tanfolyamra való jelentkezést az alábbi linken teheti meg.
Zöldség- és gyümölcsfeldolgozó tanfolyammal kapcsolatos kérdéseit az alábbi linken teheti fel.

Zöldség- és gyümölcsfeldolgozó tanfolyam

OKJ Képzések, OKJ Tanfolyamok kapcsán:
A Zöldség- és gyümölcsfeldolgozó tanfolyam, Tanfolyam OKJ Képzések vonatkozásában további információkat kaphat a következő linkre kattintva:  Tanfolyam OKJ Képzések.
Érdeklődhet, árajánlatot kérhet illetve kérdéseit felteheti az alábbi e-mail címen: kepzes@ioszia.hu 
Téma: Zöldség- és gyümölcsfeldolgozó tanfolyam, Tanfolyam, Képzés, Tanfolyamok, Képzések, OKJ Tanfolyamok, OKJ Képzések, Olcsó OKJ Tanfolyamok, Olcsó OKJ képzések, Olcsó Tanfolyamok, Olcsó Képzések, Felnőttképzés